Hogyan védekezz a hagymalégy ellen?

Hűvös, csapadékosabb időszak után várható a hagymalégy nagyobb számú megjelenése, április végén, május elején. Miről ismered fel a kártételét, és hogyan védekezz ellene?

A kifejlett hagymalégy (Delia (Phorbia) antiqua) házi légyre emlékeztető 6-6,5 mm hosszú hamuszürke színű légy.  1-2 mm-es fehér petékből kelnek ki a 5-7 mm-es lárvák. Bebázódást követően kelnek ki az imágó, azaz a kifejlett legyek. Egy szezonban három-négy nemzedéke is van, a talajban báb formában telel át. A legyek először április végétől júniusig rajzanak, úgy mondják cseresznyevirágzáskor. A nőstény a petéket a hagymalevelek közé rejti, a kibújt nyűvek a levél belsejébe kanyargós járatokat rágva jutnak le a hagymához.  Majd ha felélték a hagymát, a gyökér felőli oldalon kirágják magukat, és egy másik hagymába mennek át a hagymagyökéren keresztül. 1 nyű több hagymát is károsít, majd bebábozódik. A bábokból 8-14 nap múlva jelennek meg a kegyek.

hagymalégy

Fotó: Dr. Tóth Sándor, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

Szerző: Dr. Tóth Sándor, forrás: izeltlabuak.hu, licenc: CC BY 4.0

A tünetek alapján következtethetünk a hagymalégy károsító jelenlétére, a levelek sárgulni kezdenek, a csúcsuktól. A természetes levélszáradással ellentétben, ami a hagymafej érésekor következik be, jóval hamarabb jelentkezik a sárgulás. Később a hagymaszárak töredeznek, a növény el is pusztulhat. A legyengült növényt másodlagos kórokozók is megtámadják a hagymán rágott sebeken keresztül behatolva. Ilyenek például a rothasztó baktériumok, fertőzésük nyomán a hagymák végleg ehetetlenné válnak, és orrfacsaró bűz árasztanak.
Az is előfordul, hogy a tüneteket nem feltűnőek, és csak tároláskor jelentkeznek rothadásos tünetek. A kettévágott hagymafejben ilyenkor felfedezhető a nyű vagy a báb.

hagymalégy lárvái a levélben

hagymalégy lárvái a levélben; By Rasbak – Own work, CC BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0, Link

A védekezés házi módszere, ha a hagymát répa mellé ültetjük, ugyanis a hagymalégy ”utálja” a sárgarépa illatát, ezért a répa hagymalégyűző repellensként funkcionál. Kétféleképpen társíthatod a két növényt, vagy egy sor sárgarépa mellé ültetsz egy sor hagymát, vagy két sárgarépa közé duggatsz egy-egy hagymát. Egyéb megfigyelések alapján mondhatjuk, hogy hatékony lehet a büdöske, illetve a petrezselyem is. Kísérletezd ki, hogy nálad mi válik be.

hagyma társítása répával

Hagyma társítása répával

Sajnos az első légynemzedék megjelenésekor még túl kicsik a répák, ezért más módszerhez kell folyamodni. A megelőzés legbiztosabb módja a fehér fátyolfóliával való két-három hetes takarás. A folia a legyek peterakását akadályozza meg. Hogy mikor kell leteríteni, abban segít a legyek sárgalappal történő csapdázása. A legyek megjelenése mutatja, hogy meg kell kezdeni a védekezést. A csapdázás egyébként a legyek számát is gyéríti. Alkalmazhatsz bio varádics, ürőmfű forrázatából, rebarbara levél főzetéből készült permetlevett is. Erősebb fertőzés esetén már vegyszerhez kell nyúlni, hatásosak a réz tartalmú szerek. Kémiai védekezés az első nemzedék rajzáskor a leghatékonyabb, a tojásrakás megakadályozása céljából felszívódó szereket használva. Cikk ajánlat: Vegyszermentes kertészkedés

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák