Hogy kell védekezni a felmagzás ellen?

Sok zöldségnövényünk idő előtt magszárba szökken, idő előtt virágzik, és idő előtt hoz termést, ami rontja a minőséget. Ezt hívják felmagzásnak. Ismerj meg néhány zöldséget, amely hajlamos magszárba menni. Itt azt is megtudhatod, hogy védekezhetsz ez ellen.

hagymavirágzat

Hagymavirágzat.

Minél fejlettebb a dughagyma, amit duggatsz, annál inkább fennál a veszélye a felmagzásnak. Cikk ajánlat: Duggassunk fokhagymát. Ez magfogás szempontjából hasznos, de étkezési szempontból nem kívánatos, hiszen romlik a hagyma minősége. A hagyma felmagzását segíti a hideghatás vagy más szóval a vernalizáció, a jarovizáció, amikor meghatározott időtartamú alacsony hőmérséklet kiváltja a generatív szervek kifejlődését, a magszár képződést. Ilyenek a hagyma mellett a káposztafélék, gyökérzöldségek (pl. zeller, répa).

A korai karalábé esetében előfordul a gumóképzés előtti magszárfejlesztés. Az ilyen karalábé kuka! Amennyiben a fiatal palántát több napon keresztül 7-8 °C alatti hőmérséklet éri, jarovizálódik. Az erre való hajlam fajtánként eltérő, érdeklődj utána, mielőtt magot vagy palántát vásárolsz! A karalábé felmagzására hajlamosít a nagy mennyiségű víz és nitrogéntrágya is. Ne öntözd túl, és ne trágyázd agyon a karalábét!  Az idő előtti magszár fejlődés a karalábénál gyakoribb, de a többi káposztafélénél is (fejes káposzta, kelkáposzta, karfiol) előfordul.

Ugyanakkor a kínai kel esetében a hosszú megvilágítás, azaz a hosszú nappalok serkentik a magszárképződést, ezért késő tavasszal már ne kísérletezz kínai kel termesztésével.

felmagzott saláta

Felmagzott saláta.

Más fajokban (pl. retek, fejes saláta, spenót) a magas hőmérséklet váltja ki a magszár képződését. Ha a fejes saláta fejképződése idején a hőmérséklet tartósan 15 °C fölé emelkedik, akkor megindul a magszár fejlődése. A fejes saláta hosszú nappalos növény, a nappalok hosszának növekedése kiváltja a magszár fejlesztést.

tépősaláta legnagyobb értéke éppen az, hogy levélzete magszár képzés után is fogyasztható, A hosszú nappalok hatására 40—80 cm magas magszárat fejleszt, ezen hozz szedésre alkalmas leveleket.

A rövid tenyészidejű hónapos reteknek, miután kifejlesztette gumóját, rövidesen magszára fejlődik, majd elpusztul. A retek is hosszú nappalos növény, ami azt jelenti, hogy a nappalok hosszabbodása a magszár fejlődését, a maghozást segíti. Ahogy már említettük ilyenkor bejátszik a magas hőmérséklet is, ami szintén hozzájárul a magszár fejlődéséhez. Ezért csak kora tavasszal vagy nyár végén, ősz elején tudsz hónapos retket termeszteni!

virágzó retek

Virágzó retek

A spenót téli fajtái gyengébb fényviszonyok mellett is jól hajtanak, de májustól gyorsan magszárba szökkennek. A nyári fajták kevésbé hajlamosak a magszár képzésre. Az újzélandi spenót előnye, hogy magszár képződése után is fogyaszthatók levelei.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa