Gyógy meggy

Tudtad, hogy a meggy gyógyhatásait a Michigan Állami Egyetem (Michigan State University) kutatóprofesszorai tanulmányozták  mélyrehatóan? Hogy meggyszár gyógyhatása megegyezik a cseresznyéjével? Szeretnél kipróbálni egy jóféle meggyleves receptet egyenesen Erdélyből? AKkor ugorj fejest az információkba!

Újfehértői fürtös

Újfehértői fürtös

Balaton kontra Montmorency

A meggyek jótékony hatását mélyrehatóbban a Michigan Állami Egyetem (Michigan State University) kutatóprofesszorai tanulmányozták. Munkájuk során két meggyfajtát, az amerikai, könnyen romlandó, ezért inkább feldogozott formában fogyasztott Montmorency-t illetve a keményebb húsú Balatont (itthon Úfehértói fürtös) vizsgálták.

A Balatonról bebizonyosodott, hogy beltartalmi értéke sokkal magasabb, mint a Montmorency fajtáé. Az amerikai kutatók kimutatták, hogy a Balaton meggy 6-szor több antocianint és 50-50%-kal több savat és cukrot tartalmaz, mint a vizsgálatba vont Montmorency. Benne jelentős a melatonin termelődés, amely rendkívül fontos az emberi élet, különösen pedig a közérzet, az időskori jóllét szempontjából. A melatonin az egyik leghatékonyabb, univerzális antioxidáns vegyület. Sokkal hatékonyabb, mint a C- és E-vitamin!

Csengődi csokros

Csengődi csokros

A magyar és külföldi tudományos eredmények egyértelműen alátámasztják, hogy többek közt a június második hetétől kezdődően elhúzódóan érő Csengődi meggy, amelyet a Kiskőrös, Csengőd, Akasztó vidékén található bosnyák meggyek közül szelektálta Apostol János, a Gyümölcs és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Vállalat Érdi Állomásának munkatársa, nem egyszerűen gyümölcs, hanem funkcionális élelmiszer, táplálkozás kiegészítő.

A magyar meggy természetes gyümölcs-gyógyszer, gyógy-meggy. Egy marék meggy ugyanúgy enyhíti a fájdalmat, mint egy aszpirin tabletta, a mellékhatások nélkül. Fő hatóanyaga az antocián, amely csökkenti a keringési rendellenességek és a rák kialakulását. Enyhíti az ízület bántalmakat, csökkenti a fejfájást. Napi 20 szem meggy elfogyasztása gátolja az artériákban történő káros lerakódások kialakulását.

Forrás: Érdi Gyümölcs és Dísznövénytermesztési Kutató-Fejlesztő Kht.

A meggyszár gyógyhatása megegyezik a cseresznyéjével, amelyről itt olvashatsz: Korai gyümölcsünk a cseresznye

Cikk ajánlat: Hazai meggyfajtákKiskerti meggy termesztés

Erdélyi meggyelves

meggyleves

Hozzávalók: 75 dkg meggy; 2 dl tejföl (20%); 2 evőkanál méz, 2 evőkanál liszt, 1/4 citrom, 1 teáskanál friss rozmaring; késhegynyi konyhasó.

A meggyet magozzuk ki, öntsünk rá 1 liter vizet és a mézzel forraljuk fel. A citrom levét keverjük el a lisztel, a tejföllel és a sóval, tegyünk hozzá 1-2 evőkanállal a megy főzőlevéből, keverjük simára és habarjuk be a levest, keverjük meg és még egyszer forraljuk fel. Hidegen és melegen is tálalhatjuk, rozmaringgal megszórva.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák