Fokhagyma felhasználása – tippek, trükkök

Fokhagymás trükkök, tippek, gyógyítás növényeknek és nekünk!

Fokhagymával a kártevők és kórokozók ellen

Permetezzük fokhagyma-lével a salátát vegyszerek helyett. Szamócaágyásba duggatva jó szolgálatot tesz, védi a szamócát a gombabetegségektől. Hasonló céllal védőnövényként ültethetjük saláta, répa, paradicsom, uborka cékla, burgonya mellé is. A borsó, bab vagy káposztafélék azonban nem szívlelik a fokhagyma közelségét. De a cserepes növények mellé is be lehet dugni egy-egy gerezdet.

tavalyi ültetésből elszaporodott fokhagyma

Fokhagyma őrség az ágyás szélén

Növényvédelmi céllal, ágyásszegélynek, kora tavasszal dugass fokhagymát, jó mélyre. Jó, ha duggatófát, ültetőfát használsz, mert ha kézzel duggatsz, és nem kerül elég mélyre a fokhagyma, előfordul, hogy, ahogy megduzzad a talajban a víztől, mintegy kitolja magát a talaj felszínére. Ezeket a hagymákat nem szedjük ki a szezon végén, jó eséllyel minden évben újra hajtanak. Gyakran egy tőről el is szaporodnak. Ha kellően laza a talajod, elég, a kihúzgálsz néhány szárat hagymástól a csokorból, és pótolod vele az esetleges hiányokat.

Meztelen csiga ellen vess be a fokhagymát!

Dr. Gordon Port a Newcastle-i egyetem biológusa kimutatta, hogy a fokhagymaolaj kiirtja a meztelen csigákat. A professzor azt feltételezi, hogy a fokhagymaolaj elpusztítja a csigák központi idegrendszerét. Egy másik elmélete szerint fokozott nyálkatermelésre ösztönzik őket, és a csigák bőre kiszárad. A fokhagyma-lé (olaj) koncentrációját mindenki kísérletezze ki magának. A fokhagyma olaj rovarriasztónak is kitűnő. Így elriasztja a levéltetveket, fülbemászókat, káposztalepkéket stb. Ilyen a legegyszerűbb fokhagyma permetlé: turmixolj össze 5-10 fokhagyma gerezdet fél liter esővízben. Hagyd állni kb. 12 órát, szűr le, és permetezz vele! A hatást tovább fokozhatod, ha erős paprika kivonatot  (10 dkg szárított chili paprika őrlemény 1 liter vízben) és nedvesítőszerként mosogatószert  is adsz hozzá (néhány csepp 1 liter folyadékhoz).

A fokhagyma gyógyhatásai

A friss fokhagymában található illóolaj fő hatóanyag a kéntartalmú, szagtalan alliin, mely a hagymacikkelyek aprítása során az addig elkülönítetten található allináz enzim hatására allicinné alakul át. Ez egy fűszeres szagú, antibakteriális hatású, bomlékony anyag, melyből részben a szagtalan ajoen, részben a fokhagymára jellemző szagú illékony vegyületek keletkeznek. A vegyületek antioxidáns hatásuk közismert.

Elsősorban a fenti anyagok, illetve a fokhagymában található vitaminok (A, B1, B2, B3, C, provitamin A és D), valamint nyomelemek (többek között réz, vas, jód, magnézium, szelén) felelősek a fokhagyma sokak által jól ismert alábbi gyógyhatásaiért, miszerint javítja a gyomor emésztőképességét, fogyasztása hatásos az érelmeszesedés megelőzésére. Újabb vizsgálatok igazolták illóolajának erős baktériumölő, és bizonyos tumor típusok esetében rákellenes hatását. Bevethető az influenza ellen is. Antioxidáns hatása erősíti az immunrendszert, allicin tartalma baktérium és vírusölő hatású. Nyersen magában vagy pirítóssal fogyasztva a leghatásosabb a torokfájás és orrdugulás ellen. Még jobb a hatása, ha mézzel vagy mézzel és reszelt gyömbérrel keverjük.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa