Fokhagymával a vámpírok ellen

Avagy a vámpírriasztás tudományos szemmel. A tökkrém levesbe tegyünk jó sok fokhagymát, ami elriasztja a lefejezett vámpírhercegnőt? A vámpírok ideje kevésbé Halloween, inkább Szent András éjszakája, november 29, legalábbis Erdélyben.

A fokhagyma vámpírellenes hírneve egészen a középkorig nyúlik vissza. Az első ezredfordulón már Európa szerte termesztették a fokhagymát. Míg az ókorban gyógyhatása miatt kedvelték, a középkorban már spirituális, ördögűző szerepe is előtérbe került.

Az ír Bram Stoker Drakula című regényével (1897) vált igazán ismertté a fokhagyma, mint vámpírűző. Van Helsing Lucy betegségét enyhíti a szobájában elhelyezett fokhagymavirágokkal, amelyeket édesanyja, erről nem tudva, kidob.

fokhagyma

Mitől lett a fokhagyma vámpírriasztó?

Tehát állítólag hatékony a fokhagyma virág, és maga a hagyma is. De mitől lett a fokhagyma vámpírriasztó? Azt tudjuk, hogy a fokhagymát jó ideje összefüggésbe hozták az egészséggel, az élettel. Bár többféle egymással versengő elmélet látott napvilágot a fokhagyma vámpírűző hatásával kapcsolatban, egyben megegyeznek, hogy mindegyikük betegségből való gyógyulással hozható összefüggésbe.

A legújabb elméletek a vámpírizmust a veszettséggel hozzák kapcsolatba. Ilyenek a vámpírok illetve a veszettséggel fertőzöttek fény és szagérzékenysége és a harapással történő fertőződés. Ami a szagérzékenységet illeti, egy csésze gőzölgő feketekávé is megtenné, tehát még mindig nem értjük, hogy miért pont a fokhagyma…

Ebben segít egy másik elmélet, amely szerint a vámpírok a vérszívó, szárnyas rovarok szimbolikus megtestesítői, hiszen denevér képében még repülni is képesek, így a fokhagyma rovarriasztó hatása érvényesül náluk is. Mint tudjuk a szúnyog nem csak vért szív, hanem betegséget is terjeszt. A malária tünetei közel állnak a vámpírok által megharapottak tüneteihez, úgymint láz, kimerültség, vérszegénység. Cikk ajánlat: Rovarűzés, szúnyogriasztás természetesen

Az egymillió dolláros kérdés, hogy vajon a fokhagyma tényleg vámpírűző hatású-e. Megóv bennünket a vámpírtámadástól? Reméljük, sose kerül sor rá, hogy megtudjuk…

Cikk ajánlat: Fokhagyma

Igazi őszi, fokhagymával készült tökpüré leves receptje

Hozzávalók:

Egy szép sütőtök fele;
3 gerezd fokhagyma;
2 evőkanál olivaolaj;
fél liter húsleves;
3 dl tejszín
bors.

Felrakjuk a kimagozott, meghámozott, feldarabolt tököt, a fokhagymával, és annyi húslevessel főni, hogy ellepje. Az edényt lefedjük, a tököt puhára pároljuk, majd összeturmixoljuk. Felöntjük a maradék levessel, meghintjük törött borssal, beleöntjük a tejszínt, és lassú tűzön, időnként kavargatva összeforraljuk. Oreganóval díszítve tálalhatjuk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa