Fekete üröm a boszorkánykonyhában

Mostanában nem csak a parlagfű kerül terítékre. Sajnos, a leginkább gyomnövényként ismert fekete üröm pollenje a parlagfű mellett az egyik legerősebb allergén. Mindemellett megérdemli, hogy ne csak, mint gyomnövényt emlegessük. Felhasználása sokoldalú és izgalmas. Fekete üröm a konyhában, a párnahuzatban és a teában…

A fűszer- és gyógynövényeket folyamatosan szüretelheted és száríthatod. Fűszernövények szárítása. Ajánljuk a Kertlap Kertészeti Webáruházban kapható helytakarékos növényszárító hálót!

fekete üröm lombja

Fekete üröm allergia

A fekete üröm virágpora, az arra érzékenyekből allergiás reakciót válthat ki. A fekete üröm-túlérzékeny betegek az Art v 1-re, az üröm domináns allergén fehérjéjére érzékenyek. A már júliusban virágzó növény pollenje leginkább augusztus elejétől késő októberig kerül legnagyobb mennyiségben a levegőbe. A parlagfű mellett ez a gyomnövény okozza a legtöbb allergiás megbetegedést! A fekete ürömre érzékeny betegekben  a parlagfű is panaszokat okoz. fekete üröm-túlérzékeny betegek 46%-a volt érzékeny az Art v 1-re, az üröm domináns allergén PR-proteinjére, 25%-uk reagált az Art v 4-re, az Art v 5-re és azArt v 6-ra, és 7%-uk a kalcium-kötő fehérjére, a polkalcinra. – Olvasható a “Mitől erősebb allergén az egyik pollen, mint a másik?” című összefoglalóban.

De melyik is az a fekete üröm?

Az üröm (Artemisia sp.) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjának őszirózsaformák (Tubuliflorae) alcsaládjába tartozó növénynemzetség. A változatos növénynemzetségbe egyéves, kétéves és évelő fajok egyaránt tartoznak csakúgy, mint lágy szárú és cserjék, lombhullatók és örökzöldek. A világon sok ürömfajt gyógynövényként használnak. Európában négy faja közismert. Ezek a fehér üröm (A.absinthium), fekete üröm (A. vulgaris), tárkony (A. dracunculus) és az egynyári üröm (A. annua).
Cikk ajánlat: Ebruta; 2014. gyógynövénye a fehér üröm; Tárkony

A fészkesek családjába (Asteraceae) tartozó feketeüröm (Artemisia vulgaris) Eurázsiában és Észak-Amerikában is őshonos. Igazi kozmopolita. Nálunk gyakori gyomnövény. 1,5-2 méter magas évelő. 1-2 cm vastag gyöktörzse elágazó. Dúsan elágazó szára világosbarna. A száron és található, és tőlevél rózsát alkotó szárnyalt leveleinek fonáka ezüstösen szőrös. Sárga fészekvirágzatának fészekpikkelyei szürkés színűek. Termése kaszat. Igénytelen. Mészben gazdag, száraz területeken terem.

A fekete üröm jó oldala

Odo von Meug, Macer Floribus álnéven írt verses gyógynövénykönyvében (ami valószínűleg egy korábbi arab alkotás latinra fordítása), amely nyomtatott  formában 1477-ben, Nápolyban jelent meg, így említi: “…Diana, kit görögül Artemisnek neveznek ismerte fel elsőként gyógyító erejét… Ha az asszony fézetét megissza, meghozza a havivérzést, ám ezt úgy is megteszi, ha az anyaméh gyógyító borogatást kap belőle.”

Termesztésével Németországban foglalkoznak, de nemesített fajtája nincs.

fekete üröm tea

Fekete üröm tea.

Fekete üröm gyógyhatásai

A gyógyászat a hajtáscsúcstól mért 70 cm-es virágzó hajtását (herba) használja. A sigmaaldrich.com szerint az illóolaj fő hatóanyagai tujon, linalol, borneol, és pinén. A növény tartalmaz továbbá kumarinokat, lipofil flavonoidokat, vulgarint, prunasint és triterpéneket.

Bár tujon tartalma miatt nem ajánlott házi fogyasztásra, azonban karakteresen keserű íze miatt nem kerül fogyasztásra mérgezést okozó mennyiségben a tujon.

Népgyógyászati felhasználása hosszú múltra tekint vissza. Leveles-virágos szárának forrázatát idegnyugtatónak használták.

Szelíd gyógynövényként emésztésserkentő hatását kell kiemelni: serkenti a gyomor – és bélműködést, fokozza az epetermelést. Belsőleg alkalmazva étvágytalanságot, émelygést, hasmenést kezelnek vele. Egyes helyeken féregűzőként és a női panaszok enyhítésére is használták. A növény szárából és leveléből forrázatot készítenek. Főként teakeverékek alkotórésze. Házilag ne kísérletezzünk vele!

Az abszint pszichoaktív hatásáért az üröm tujon tartalma tehető felelőssé. Egyes abszint jellegű illetve absinth nevet viselő italokba fekete üröm is kerül.

Fekete üröm háztartási felhasználása

Székelyföldön,  Szovátán, ahol egyébként „mérges növénynek” nevezik, tyúktetű ellen a tyúkketrecbe tették. Kóróját „bolhaseprűnek“ kötik össze, és bolhaűzőnek az ágy alá vagy a szalma közé teszik.

fekete üröm kórója

Tűzcsiholásra is használták. Ahogy a Néprajzi lexikonban olvashatjuk: : 1775-ben Csapó József Új füves és virágos magyar kertjében az ürömtapló készítéséről azt írja, hogy a fekete üröm száraz kóróját megégetik, „meleg tüzes hamvát a’ tenyerek között, az elöre megdörzsöltetett fekete üröm levelei közepiben tészik, és ismét azon módra dörsölik a’ két tenyér között, mig a levelek úgy öszve nem mennek, mint egy sodrott szösz vagy fonál”.

Ritkán használt, emésztést segítő fűszer. Manapság főleg fűszernövényként ültetik (ha ültetik) a konyhakertbe, mert könnyebben emészthetővé teszi a zsíros ételeket. Kesernyés ízű virágos hajtása zsíros sültek (liba, kacsa, disznó), vadételek, káposzta, gomba fűszere. A német karácsonyi kacsasült elmaradhatatlan fűszere.Ha valaki megkísérelné boszorkánykonyhájában használni, íme az egyszerű sültkacsa recept: Sütés előtt helyezzünk egy  fekete üröm ágacskát a kacsa hasába. Vagy igen kevés szárított, őrölt hajtással ízesítsük a tölteléket. A németek a tölteléket gesztenyével, almával készítik, és mediterrán fűszereket használnak az ízesítéséhez.

Régebben kizárólag Holdújévkor, manapság már szinte bármikor fogyasztott újévi sütemény Kínában a “nian gao” (ejtsd: nien gáo). Ez egy hosszú órákon át bambuszlevélben párolt, ragacsos rizslisztből, vízből és karamellizált, vagy melaszos nádcukorból álló, tömör, szeletelhető állagú édesség -bár van ízesítetlen változata is-, amibe kínai datolya és egyéb szárított gyümölcsök, valamint mindenféle olajos mag kerülhet, sőt néha még apró húsdarabok is. Írja mindezt a szojapacban.blog.hu. Nian-gao recept olvadható az Origo oldalán. No ez az étek is ízesíthető egy csipet fekete ürömmel, amitől íze karakteresebb, színe pedig világos zöld lesz.

Álomhozó fekete üröm

Metafizikai alkalmazása álomhozó, sámán utaztató növény. Segít visszaemlékezni az álmokra. Áll az altnature.com oldalán.

Használata: Frissen a párna alá helyezve. Vagy a párnahuzatba tömve.

A boszorkányok szerint olyan dolgokat is felszínre hoz, melyeket rég elfeledtünk, de soha nem oldottunk meg. A merészebbek szerint segít meglátni a jövőt. Ajtó fölé akasztva megtisztít a negatív energiáktól.

Forrás: adatbank.rof; gernot-katzers-spice-pages.com

fekete üröm

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa