Tavaszi fatelepítési tanácsok

Ne késlekedj az ültetéssel! Tavaszi faültetési tanácsok termékajánlattal.

Mi lehet az előnye a tavaszi telepítésnek?

Ha nem telepítettél fát ősszel, tavasszal bepótolhatod. Régebben úgy tartották, hogy az őszi ültetés a legmegfelelőbb, de van hátrány is. Ősszel, egy korán jött fagy kárt tehet a gyökérzetben, és elképzelhető, hogy nem ered meg a fácska. Valójában minden gyümölcsfaj telepíthető tavasszal abban az esetben, ha folyamatos öntözést biztosítasz számára. Időjárástól függően, akár 30-40 liter is lehet a kis fák vízigénye alkalmanként. A gyümölcsök közül az őszibarack szokott a legkönnyebben kiszáradni, ezért számukra mindenképpen ajánlott a tavaszi öntözés. Tavaszi ültetéskor a begyökerezés erőteljesebb, sikeresebb, és a gyökerek kevésbé sínylik meg a beültetés előtti gyökérkurtítást.

galagonya csemete karózva

Csemeték öntözése

Manapság, nagyüzemben a csemeték öntözését csöpögtető öntözéssel oldják meg. Fiatal fák esetében a legideálisabb öntözés, ha a vizet hetente egy alkalommal, nagy mennyiségben (20-50l) lassan folyatva adagolják, így a víz a fa gyökeréhez leszivárogva táplálja a frissen ültetett csemetét.

Ha nincs kiépített öntözőrendszered, használj faöntöző zsákot, amely a csöpögtető rendszerekhez hasonlóan, folyamatos, egészséges vízellátást biztosít, használatával elkerülheted a talajban lévő tápanyagokat kimosódását.

A csemetét ültetés előtt fél-egy napig a törzs 1/3-áig állítsd vízbe, hogy jól megszívja magát. A sérült gyökereket az egészséges részig metszd vissza.

Ültetőgödör előkészítése

Az ültető gödör nagysága, különösen fontos ez kötött talaj esetében, legalább 1 mlegyen! A humuszos felső réteget lapátold külön kupacba, mondjuk a gödör jobb oldalára, az altalajt egy mási kupacba, a gödör bal oldalára. A humuszos kupac (jobb oldali kupac) kerüljön majd a gyökerek köré és alá, a többi földet, ez a humuszos réteg alatti talaj (bal oldali kupac), keverd össze érett szerves trágyával, komposzttal.

Ha bombabiztos módszert keresel az egészséges, ellenálló facsemeték neveléséhez, a következőképpen kezeld a gyökerek köré kerülő talajt: Szőlő- és gyümölcs kultúrákban, 30-60 g/ növény mennyiségben, az ültető gödör aljára 1 cm vastagon szórd a Symbivitet telepítés előtt az ültető gödörbe, a gyökérzet alá. Szőlőoltvány ültetése esetén ajánlott a visszavágott gyökerű oltványokat a vizes Symbivit pépbe belemártani. Valamint az ültető gödörbe is ajánlott a pépből önteni. Figelem! Túladagolni NEM LEHET:

Az ültetőgödör alján található talajból szedd ki az évelő gyomnövények gyöktörzseit!

ültetőgödör

Tehát, öntözd be az ültetőgödröt, lapátolj vissza a gödörbe a Humin Power granulátummal és Terummal felturbózott humuszus talajból egy ásónyomnyit. Majd állítsd a gödörbe a fácskát, olyan mélységben, ahogy a faiskolában volt, ennek a nyoma mindig felfedezhető a törzsön. Lapátold vissza a gyökerek köré a humuszos talajt, majd a szervestrágyával gazdagított altalajt.

A csemetéket ki kell karózni! A karók hossza a törzsmagasság felett 50-60 cm legyen, mivel ennyi szükséges a biztonságos talajhoz rögzítéshez. Csak olyan rögzítőanyagot használj, ami nem sérti a fát. Drót használata tilos!

Ültetés után a fát bátran metszd vissza, gondoljunk arra, hogy a gyökerei nagy részét elvesztett növénynek nem lesz elég energiája minden rügyét kihajtatni. Metszőeszközök vásárlása!

További faültetéssel kapcsolatos cikkeink: https://kertlap.hu/faultetes/

Sikeres kertészkedést kívánunk!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa