Encián a kék krumplibokor

Az enciánkék virágú encián (Lycianthes rantonetii) azaz enciánfa vagy enciánbokor neve azért kapta a fa vagy bokor toldalékot, mert ismert egy horgas tüskékkel kapaszkodó kúszó rokona, a kúszó encián (Solanum wendiandii). Név alapján semmiképpen nem keverendő az encián vagy tárnics (Gentiana) nemzetséggel. Az ide tartozó tavaszi tárniccsal (Gentiana verna) egyetemben mindegyikük közös jellemzője a kék színű virág.

ismerkedj meg az Lycianthes nemzetséghez tartozó enciánnal.

enciánbokor

Encián kontra kúszó encián

Most a A Lycianthes nemzetséghez sorolt, korábban a csucsor/burgonya (solanum) nemzetséghez tartozó encián (enciánbokor, enciánfa – (Lycianthes rantonetii)) és a ma is a Solanum nemzetségbe sorolt kúszó encián rokonok, a burgonyafélékhez tartoznak, Dél-Amerikában honos fagyérzékeny, félörökzöld növények. A Lycianthes és a Solanum nemzetség, amelybe a burgonya is tartozik, szétválasztásának oka, hogy az előbbi közelebbi rokonságot mutat a chili paprikával (Capsicum). A két nemzetség molekuláris vizsgálatokkal is jól elkülöníthető. Virágaik a burgonyáéhoz hasonlítanak, fontos közös tulajdonságuk, hogy a burgonyafélékre jellemzően mérgező növények tartoznak ide.

Ismerd meg az enciánfát

Az enciánfa majdnem az óperenciás tengeren túli meseországban él. Az encián/enciánfa/enciánbokor (Lycianthes rantonetii) eredeti élőhelyén (Argentína, Bolívia, Paraguay) többtörzses fácska. Dísznövényként került Európába. Nálunk cserje méretű, amely dézsás növényként tartható. Bíbor színű virágainak közepe sárga. Szép őszi időben sokáig lehet gyönyörködni a virágokban. Termései apró, piros bogyók. A teljes növény mérgező. Törzses, fehér virágú változatok (pl. ‘White Charles’) és tarka levelű változatok (Solanum rantonnetii `Variegata`) nálunk is kaphatók.

Napra, félárnyékba, tápanyagdús talajba való, B-típusú, perlittel kevert virágfölbe ültetheted. Rendszeres öntözést kíván, de a pangó vizet nem tűri. A víz talajfelszíni párolgását mulccsal csökkentheted, így védve a kiszáradástól a talajt. Havonta egyszer tápoldatozhatod. Ősszel-télen fás dugványok gyökereztetésével, nyáron félfás dugvánnyal szaporítható. CIkk ajánlat: Most dugj le szaporításra szánt vesszőket! Van, aki homokkal félig telt, vízzel felöntött befőttesüvegben gyökerezteti sikeresen. Levél tetvek, atkák megtámadhatják.

enciánbokor virágai

Teleltetése a leanderéhez hasonló. Tüzetes ellenőrzés után az ősz folyamán maximum 15 oC hőmérsékletű, kissé világos helyre kell vinni, ahol a hőmérséklet éjjel sem csökken 5 oC alá. Télen sem szabad teljesen kiszáradnia a földjének, ezért mérsékelten, kéthetente öntözheted. Képes sötét helyen, pincében, garázsban is áttelelni, ekkor a leveleit lehullajtja. Ilyenkor egészen minimálisan kell öntözni. A téli lombvesztés miatt nem kell aggódni, tavasszal ismét kihajt. A legutolsó fagyok (április vége-május) után vidd csak ki a szabadba!

Tavaszi kiköltöztetése előtt, illetve a túl hosszúra nőtt hajtásokat a nyár folyamán bármikor meg lehet metszeni a dúsabb elágaztatás érdekében. A gyenge vesszőket erősebben, erősebbeket gyengébben kell visszametszeni. Az oldalhajtásokat eltávolítva, karó mellett törzses fácskává is nevelhető. A fácskát teleltetés előtt is meg lehet metszeni, a gömb alakúra metszett fácska könnyebben elfér a teleltető helyen.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil