Egész nyáron ontják virágaikat a bugás hortenziák

A bugás hortenzia egész nyáron ontja lélegzetelállítóak óriási virágbugáit. Nem véletlenül nagy a bugás hortenzia rajongóinak tábora.

A bugás hortenzia többtörzsű cserje. Akár 3 méter magasra is nőhet, kis fácskává is nevelhető. Gyorsan növekszik, idős korára felkopaszodik. Júliustól szeptemberig virágzik. Átellenesen álló, tojásdad levelei sötétzöldek. Sárga őszi lombszíne szemet gyönyörködtető. A fürtökben fejlődő virágok szirma krémfehér. A virágzat súlya alatt a hajtások bókolnak.

Hydrangea paniculata 'Grandiflora'

Hydrangea paniculata ‘Grandiflora’

Szárazság- és hőtűrő, de nedves, tápanyag dús talajban érzi jól magát. Napra, félárnyékba való. Az agyagos talajt nem kedveli. Jól tűri a városi környezetet. Tetvek, atkák, gomba- és bakteriális fertőzések ritkán megtámadhatják. Mivel virágait egyéves hajtásokon hozza, tél végén erőteljesen megmetszhető. Nagy mennyiségben fogyasztva emésztőrendszeri problémákat, rosszullétet okoz.

Mutatós szoliter, de tömegesen ültetve is remekül fest. Kerítés tövében, szegélyként, sövényként, akár az utcafronton is megállja a helyét.

Az első kedvelt fajtája, a kerti változatok atyja a ‘Grandiflora’. A fajta egyik hátulütője, hogy nincs színválaszték. Ezek a változatok fehérek, amelyek idővel rózsaszínesednek. Különböző kertészeti változatai a rózsaszín szín megjelenésének idejében, és a színárnyalatokban térnek el egymástól. Napfénykedvelők! Erőteljesen metszhetők. Néhány új, kompakt megjelenésű változat metszést sem igényel.

Hydrangea paniculata 'Limelight'

Hydrangea paniculata ‘Limelight’

A ‘Limelight’ igazi klasszikus. Futball labda méretű virágbugái először zöldes-fehér, lime, végül hófehér színűek. Helyigényes. Erős metszést igényel.

Hydrangea paniculata 'Fire Light'

Hydrangea paniculata ‘Fire Light’

A ’Fire Light’ fajta fagytűrésével tűnik ki. Óriási virágai az idő előre haladtával megpirosodnak. Nem igényel különösebb gondozást.

Hydrangea paniculata 'Tardiva'

Hydrangea paniculata ‘Tardiva’

A ’Tardiv’ laza kúpot alkotó virágzatával tűnik ki. A hajtások felfelé törnek, de a virágzat súlya alatt lefelé ívelnek. A végálló virágfürtök többségében sterilek.

Hortenzia paniculata 'Little Lime'

Hortenzia paniculata ‘Little Lime’

Az Európai piacon 2013-ban mutatkozott be a mára már közkedveltté vált, télálló, gazdagon virágzó bugás hortenzia ‘Jane’, amely a ‘Little lime‘ márkanevet viseli. További információk: Bugás hortenzia ‘Jane’

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák banner

Jelentkezz Kiskert Tanfolyamra!