Drágán add az életed!

A hat legellenállóbb szobanövény. Ajánljuk irodába, elfoglaltaknak, lustáknak,  vagy szétszórtaknak, művészlelkeknek és kezdőknek. Nagy igyekezettel, azért ezek a növények is elpusztíthatók.

Filodendron

A filodendron  (Monstera deliciosa) kontyvirág félék családjába (Araceae) tartozik. Sokan emlékeznek még azokra az időkre, amikor a filodendron az orvosi rendelők, patikák jellegzetes növénye volt. Nyilván igénytelensége miatt hódított a középületekben is. Bár némi napot kíván, sötét hálószobában is szépen fejlődik, ha pár órás mesterséges megvilágítást kap. Napokig elvan víz nélkül, de azért tudnunk kell, hogy a párás meleg az igazi számára. Léggyökereit nyugodtan lemetszhetjük, ha már útban vannak. Ha már elöregedett, felkopaszodott, és a törzse annyira megtekeredett vagy elhajolt, hogy nem tartható kordában tovább könnyen megújítható. A hajtás felső része levágva vízben könnyen meggyökeresedik, és újra ültethető. Az alsó része is újra kihajt. Mindkét esetben ugyanolyan nagy levelei fejlődnek, mint annak előtte. Sokan nem tudják, hogy eredeti élőhelyén epifiton, s bár levele mérgező, gyümölcse miatt is termesztik.

filodendron közintézményben

Karácsonykaktusz

A karácsonykaktusz (Schlumbergera truncata) valódi kaktusz (Cactaceae), levele nincs, de a tüskéi is hiányoznak. Amit levélnek látunk nem, más, mint módosult szár. Ha nem feltétlen célunk, hogy virágjában gyönyörködjünk, szinte magában is megél. Bár a hideg hatás, és a rövid nappalok automatikusan megindítják a virágzást, ha száraz, hűvös helyen tartjuk. Több tíz évig is elél. Fásodó hatásaiból mindig előtörnek a friss hajtások. A túlöntözés többet árt neki, mint a száraz talaj. Persze rendszeres, hetente egyszeri öntözését azért ne hanyagoljuk el.

karacsonykaktsuz

 

Pozsgafa

A kőtörőfűfélék Crassulaceae családjába tartozó pozsgafa (Crassula ovata) is régóta közkedvelt. Akkor fejlődik szépen, ha elhanyagolják. Miután pozsgás növény, jól tűri a szárazságot. Ami nem jelenti azt, hogy ne öntözzük. Amikor a talaja száraz, akkor öntözzük meg. A növény mutatós fácskává fejlődik. A letört hajtások könnyen gyökereznek, úgyhogy egész erdőséget szaporíthatunk magunknak. Formára magunk is alakíthatjuk. melegben, más növénye közé zsúfolva azonban megtámadhatják kártevők, pl. a gyapjastetű. A jó hír, hogy ha felszívódó rovarölő szerrel többször beöntözzük, és csonkra lemetszve szabadulunk meg a kártevőktől, akkor is kihajt, és bokrosodik, és feltehetően egy időre megszabadultunk a kártevőjétől is.

pozsgafa

Rákvirág

A rákvirág (Aglaonema commutatum) kontyvirág félék családjába tartozik (Araceae). Az utóbbi öt évben legalább húszféle változata jelent meg a piacon. Tarka leveleivel díszítő szobanövény. Kevés törődést igényel. A ház legsötétebb zugában is megél. Sötét szobában, lépcsőházban, irodában jól tartható. Nagyon huzatos ablak, ajtó közelében viszont ne tartsuk. Az erős napfény csökkenti díszítőértékét, de világos helyen szépen fejlődik. A túlöntözéstől óvni kell. De akár vízben is megél. A heti egyszeri öntözés megoldja vízellátását. Az idős növény lakásban is virágzik. Könnyen szaporítható. Előnye, hogy bármilyen növénnyel összeültethető.

rákvirág

Zöldike

A liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó zöldike (Chlorophytum comosum ‘Variegatum’) jól érzi magát a fűtött szobában és a hideg lépcsőházban, elviseli a központi fűtést, a tűző napot és az árnyékot is. Floráriumba is ajánlott. Jól tűri a hideget, még az 5 °C-os hőmérsékletet is elviseli, ha a földje száraz. A magas hőmérsékletet is jól viseli. A szárazságot, a rossz talajt is tűri. Optimális körülmények között elburjánzik. Sarjnövényeket fejleszt, ezért nevezik csokros indának is. Az indákon fejlődő növénykék leválasztás után gyorsan meggyökereznek. A leghatékonyabb légtisztító szobanövények között tartjuk számon. Ahogy a Zöld doktorok című cikkünkben írjuk, a légtisztító növények toplistáján, amelyet a NASA szakértői állították össze a NASA Clean Air Study tanulmány keretében, a második helyen áll.

zöldike

Zamio pálma

A kontyvirág félék családjába (Araceae) tartozó zamio pálma (Zamioculcas zamiifolia) igazi stressztűrő bajnok, de a megfelelő körülményeket meghálálja. Hazája Zanzibár. Kertészeti termesztésbe 1996 körül került. Először a holland kertészetekben tűnt fel. pozsgás leveleiből a teljes növény regenerálódik. A jó vízgazdálkodású, könnyű talajt kedveli. Lassan növekszik. Világos helyen tartsuk. Néhány órás közvetlen reggeli vagy délutáni napfényt is elvisel, de sötét szobában is megél. A levélnyél vízraktárként működik. Szárazságtűrő. Szobanövényként a túlöntözést megsínyli, a rendszertelen öntözést jól viseli, bár a rendszeres öntözést kedveli. Sőt vízben tartva is hosszan megmarad. Télen nyugalmat igényel, az öntözést mérsékelni kell.

zamio pálma 'Raven' Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil