Megtudhatod hogyan teleltesd a majomfát

A pozsgafa közkedvelt szerencsenövény, főleg, ha télen virágzásra bírod. Bár az is nagy szerencse, hogy tartása egyszerű. Csöves levelű fajtái Tolkien mesealakjai után kaptáka nevüket.

Majomfa bemutatása

A pozsgás varjúhájfélék (Crassulacae) családjába tartozó varjúháj (Crassula) nemzetség mintegy 200 fajt számlál. A növények száraz területeken élnek, és alkalmazkodtak a száraz körülményekhez. A krasszulákra jellemző, hogy a levelek felszínén apró pettyek, víznyílások vannak (hydathoda), amelyek vízfelvételre alkalmasak. Így tudják a levél felületére lecsapódott párát, (harmatot, ködöt) hasznosítani.

majomfa, Schönbrunn, sivatagi ház

Ide tartozik a pozsgafa vagy majomfa (Crassula ovata) is. A bonsai szerű pozsgafa gyűjtőkhöz kerülő díszváltozatainak alapfaja Dél-Afrikából származik. Egyes fajták lombja, másoknál a levél szegélye bronzvörös. Mint minden pozsgás növény vízraktárainak köszönhetően jól tűri a szárazságot. Idővel megjelenésében törzses fácskához hasonlít. A törzsrész és a levelek is húsosak, kitűnően raktározzák a vizet. Levelein víznyílások találhatók. Sok napfény hatására a levelek bebronzosodnak. A hajtáscsúcsokon fejlődő, gyakran bugában álló, csillagszerű virágok sápadt rózsaszínek, fehérek.

Majomfa gondozása

Bár a szabadban nyaraltathatjuk, fagyérzékeny, és a mi éghajlatunkon csak szobanövényként tartható.

Leginkább rengeteg napfényre van szüksége, azonba a nyári, égető nap megperzseli a lombot. Ugyanakkor beéri naponta néhány órás napfénnyel is. Ha a megfelelő fényt megkapja, szinte már ki is elégítetted igényeit.  Két öntözés között hagyd a talaját kiszáradni. A pangó víztől óvni kell. Bár szárazságtűrő, nyáron hálás, ha vízzel megpermetezed, hiszen gázcserenyílásain át könnyen fel tudja venni a vizet. Ültesd laza kaktuszföldbe. Átültetésére tavasszal vagy nyáron kerüljön sor. Miután a jól fejlett példány „fejnehéz”, jól teszed, ha súlyosabb edénybe ülteted, nehogy felboruljon. Kaktuszokhoz ajánlott tápoldatot adj neki kb. kéthetente. A letört hajtásrészek, levelek nagyon könnyen legyökereznek. Világos lakásokban, irodákban sikerrel tartható. Ha jól érzi magát impozáns méreteket ölthet. Alakja metszéssel jól formálható. Az esetleges felnyurgulást is így lehet helyrehozni.

Bírd télen virágzásra a majomfát!

Állítólag azoknak hoz igazán szerencsét a Feng Shui szerint, ha télen virágba borul. Egyeseknél virágba borul, másoknál évek telnek el anélkül, hogy virágozna. Rövidnappalos növény. Ha elmúlt a nyár, tartsd kissé hűvös helyen (min. 10 °C), öntözd ritkán, és felejtsd el a tápoldatozást és a permetezést. Elég nappal néhány órás fény, éjszaka teljes sötétség, és hamarosan a kedvenced virágba borul.

virágzó majomfa

Bár, ahogy már szó volt róla, impozáns méretűvé nőhet, miután kis hajtásdarabkái könnyen meggyökeresednek, előszeretettel alkalmazzák a kertészeti árudák kisebb összeültetésekben, floráriumokban, ahol aztán jó pénzért értékesíthetik az apróságokat. Nincs ezzel baj, de azt tudnunk kell, hogy ezek a kompozíciók meglehetősen időlegesek. Így, ha már kigyönyörködtük magunkat bennük, neki is láthatunk az átültetésnek.

A Tolkien fajtacsoport

A csöves levelű változatok alkotják a Tolkien fajtakört, 1980-ban fedezték fel a csöves pozsgafát a C. ovata mutációjaként. Jellemző ezekre a fajtákra a csöves, lapított csöves levél, a növények az eredeti fajnál alacsonyabbak. A levélcsúcs gyakran pirosas. Nevüket Tolkien mesevilágának szereplői után kapták.

Crassula 'Hobbit'

Crassula ‘Hobbit’

Az első, legrégibb csöves változat a kertészeti árudáinkban kapható, 90 cm magas, 60 cm széles  ‘Hobbit’ (Crassula ovata ‘Hobbit’), A  levelek felül nyitottak, alul csövesek, sokszor tölcsér alakúak vagy kanalasak. Mindenkinek ajánlott, akinek kevés férőhelye és még kevesebb ideje van a növényápolásra. Remek ajándéknövény, még a hírhedten hanyag növénytartók számára is pozitív élménnyel szolgál.

csöves pozsgafa

Ceassula ‘Gollum’

A csöves pozsgafa másik változata a ‘Gollum’ (Crassula ovata ‘Gollum’) 50-80 cm magas és 30-60 cm széles. a levelek formája hengeres.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil