Megtudhatod hogyan teleltesd a majomfát

Majmot nem tarthatsz, de majomfát igen! A majomfa, pozsgafa, vagy ahogy nagyanyám hívta majomkenyér fa régóta kedvelt klasszikus a szobanövények között. Pénzérméhez hasonlító levelei miatt, sok helyen pénz- és szerencsehozó növény is. Bár az is nagy szerencse vele kapcsolatban, hogy tartása egyszerű. Akár egy csodás kis fát is nevelhetünk belőle, és bonszájjal sem kell bajlódnunk.

Ajánljuk szobanövényeidhez a Kertlap Kertészeti Webáruház megvásárolható kaspóinkat, teleltetéshez és virágoztatáshoz LED lámpáinkat!

Majomfa bemutatása

A pozsgás varjúhájfélék (Crassulacae) családjába tartozó varjúháj (Crassula) nemzetség mintegy 200 fajt számlál. A növények száraz területeken élnek, és alkalmazkodtak a száraz körülményekhez. A krasszulákra jellemző, hogy a levelek felszínén apró pettyek, víznyílások vannak (hydathoda), amelyek vízfelvételre alkalmasak. Így tudják a levél felületére lecsapódott párát, (harmatot, ködöt) hasznosítani.

Ide tartozik a pozsgafa vagy majomfa (Crassula ovata) is. A gyűjtőkhöz kerülő díszváltozatok alapfajainak többsége Dél-Afrikából származik. Mint minden pozsgás növény vízraktárainak köszönhetően jól tűri a szárazságot. Idővel megjelenésében törzses fácskához hasonlít. A törzsrész és a levelek is húsosak, kitűnően raktározzák a vizet. Levelein víznyílások találhatók. Sok napfény hatására a levelek bebronzosodnak. A hajtáscsúcsokon fejlődő, gyakran bugában álló, csillagszerű virágok sápadt rózsaszínek, fehérek.

majomfa, Schönbrunn, sivatagi ház

Majomfa gondozása

Bár a szabadban nyaraltathatjuk, fagyérzékeny, és a mi éghajlatunkon csak szobanövényként tartható.

Leginkább rengeteg napfényre van szüksége. Ha ezt megadjuk neki, szinte már ki is elégítettük igényeit. Viszont beéri naponta néhány órás napfénnyel is. Két öntözés között hagyjuk a talaját kiszáradni. A pangó víztől óvni kell. Bár szárazságtűrő, nyáron hálás, ha vízzel megpermetezzük, hiszen víznyílásain át könnyen fel tudja venni a vizet. Ültessük laza kaktuszföldbe. Átültetésére tavasszal vagy nyáron kerüljön sor. Miután a jól fejlett példány „fejnehéz”, jól tesszük, ha súlyosabb edénybe ültetjük, nehogy felboruljon. Kaktuszokhoz ajánlott tápoldatot adjunk neki kb. kéthetente.

Bírd télen virágzásra a majomfák!

Egyeseknél virágba borul, másoknál évek telnek el anélkül, hogy virágozna. Rövidnappalos növény. Ha elmúlt a nyár, tartsuk kissé hűvös helyen (min. 10 °C), öntözzük ritkán, és felejtsük el a tápoldatozást. Elég nappal néhány órás fény, éjszaka teljes sötétség, és hamarosan a mi kedvencünk is kifejlesztheti fehér virágait. A letört hajtásrészek, levelek nagyon könnyen legyökereznek. Világos lakásokban, irodákban sikerrel tartható. Ha jól érzi magát impozáns méreteket ölthet. Alakja metszéssel jól formálható. Az esetleges felnyurgulást is így lehet helyrehozni.

virágzó majomfa

Bár, ahogy már szó volt róla, impozáns méretűvé nőhet, miután kis hajtásdarabkái könnyen meggyökeresednek, előszeretettel alkalmazzák a kertészeti árudák kisebb összeültetésekben, floráriumokban, ahol aztán jó pénzért értékesíthetik az apróságokat. Nincs ezzel baj, de azt tudnunk kell, hogy ezek a kompozíciók meglehetősen időlegesek. Így, ha már kigyönyörködtük magunkat bennük, neki is láthatunk az átültetésnek.

majomfa floráriumban Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás