Filodendron újra a csúcson!

Hatvan-hetven éve még minden közintézmény, kórház, sőt patika jellegzetessége volt a hatalmas, a köznyelvben  sokszor filodendronnak nevezett könnyezőpálma, ami aztán a helyszűke és a divat változása miatt lassan kiszorult a közintézményekből és az otthonokból is. Egy generáció múltával azonban újra felfedezték.

Filodendronmánia

A filodendron divatos növény volt a hatvanas-hetvenes években, aztán a filodenronmánia lecsengett, 2020-ra azonban újra tombol a filodendronőrület! Az egyik legtöbbször feltöltött Instagram növényfotó, és az egyik leggyakoribb hashtag (#Monstera) a szobanövények között, fotói a Pinterestet is elárasztották. Talán épp impozáns méretei miatt nyűgözi le újra fiatal rajongóit, hiszen egy újszülöttnek minden vicc új. Előnyei, hogy impozáns méretei és izgalmas levelei figyelemfelkeltők, könnyen hozzá lehet jutni, nehéz kinyírni. Sok reklámfilmben tűnik fel, például a szilikonvölgyi lopakodó favorit, az Allbirds divatcég reklámjaiban is.

Allbirds reklám filodendronnal

Allbirds reklám
Forrás: Courtesy of Nordstrom

Az amerikai filodendronmánia eredménye, hogy szinte minden helyen, irodában, közintézményben és a nappalikban egyaránt megtalálható. A háttérből az előtérbe került, csokrok  kísérőnövényéből önálló díszítőelemmé lépett elő. Nálunk inkább a tarka levelű fajták hódítanak.

A filodendron rendszertana

A kontyvirág félék családjába (Araceae) tartozó könnyezőpálmát (Monstera deliciosa) csak a köznyelv nevezi filodendronnak, bár régebben valóban a Philodendron nemzetséghez sorolták (Philodendron pertusum). Mexikóban, Guatemalában, Panamában, Costa-Rica-ban honos őserdei kúszónövény, amelynek érett gyümölcseit előszeretettel fogyasztják.

A Mexikótól Brazíliáig, és Bolíviáig elterjedt Monstera nemzetségbe fán élő növények tartoznak, mintegy 40 fajjal. Jellemző rájuk, hogy magról kelve először a földben gyökereznek, majd elkezdenek a hozzájuk legközelebbi fatörzs felé növekedni, azaz a sötét felé nőnek, ezután a törzset elérve, légyökereikkel megtámaszkodva a fény felé törnek. Leveleik a növény fejlődési stádiumától függően eltérő megjelenésűek, ezt esetenként jól megfigyelhetjük saját filodendron növényünkön is.

A könnyezőpálma a Monstera nevet monstrum leveleinek köszönheti, a deliciosa elnevezés az ízletes gyümölcsre utal, amit sajnos nem tudunk megkóstolni, mert a mi körülményeink között ritkán virágzik és terem. A Viktoriánus időben vált kedvelt dísznövénnyé.

Monstera deliciosa viragzat

Monstera deliciosa viragzat

A filodendron botanikája

Rokonaihoz hasonlóan izgalmas az életmódja, és ebből adódóan a megjelenése is. Természetes körülmények között magból kibúvó szára inkább zöld gyökérre hasonlít, amely addig tekergőzik fénnyel ellentétes irányban a földön, míg fatörzset vagy más függőleges felszínt nem talál. Ekkor hajtja ki első két levelét, és kezd a lombkorona irányába “futni”. Átellenesen álló levelei lehetővé teszik, hogy mindegyiküket fény érje. Ha minden jól megy, a növény epifíta (más növényen él, de nem parazita) életmódra vált, elvesztve minden kapcsolatát a talajjal. Eredeti élőhelyén akár 21 méter magasra is megnő. A fiatal növény szív alakú levelei kevésbé kemények, világosabb színűek, kevésbé fényesek, az idősebb növény nagy levelei kemények, fényesek, és erőteljesen perforáltak. A levelek elfogyasztva mérgezőek, hatásuk háziállatokra akár végzetes is lehet. Az általános tünetek allergia jellegűek.

Dísznövényként nevelve erős karóhoz kell kötni, így szára akár a 6 m-t is meghaladhatja. Szobai körülmények között ritkán virágzik. Virágzásának időpontja a nyár. A virágfejlődéshez elengedhetetlen a megfelelő páratartalom. Vitorlavirághoz hasonlatos virága tömzsi száron fejlődik, amelyből a 20-25 cm hosszú, 5-7,5 cm átmérőjű gyümölcs fejlődik.

Gyümölcsöket is csak üvegházi vagy télikerti körülmények között hoz 4-6 évente. A gyümölcs beéréséhez több mint egy esztendő szükséges. Az éretlen gyümölcs oxálsav tartalma miatt felmarja a torkot és a nyelőcsövet. Érési ideje 5-6 nap. Az érett gyümölcs hexagonális részekből összetevődő héja könnyen eltávolítható, íze leginkább az ananászéhoz hasonló. A gyümölcs kalória tartalma alacsony, kalcium és C-vitamin tartalma magas.

Monstera deliciosa variegata

Monstera deliciosa variegata

A filodendron gondozása

Fényigény

Árnyékos vagy mérsékelten megvilágított helyen érzi legjobban magát, közvetlen napsugárzás ne érje. A közvetlen napsugárzás kifakítja, és megégeti a leveleket.

Hőigény

Melegigénye átlagos, télen legalább 12 °C szükséges számára. Aktív növekedéskor biztosíts neki 18 °C feletti hőmérsékletet.

filodendron termése

Filodendron termése
Forrás: Annon201 [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)]

Vízigény

Öntözd alaposan, de mindig várd meg, hogy két öntözés között a földje kiszáradjon. Télen kevesebb vizet kíván. Az esővizes öntözést meghálálja. Talaját soha ne telítsd vízzel!

Páratartalom

Bár párás környezetben érzi magát a legjobban, jól tűri a száraz levegőt. Fűtött helyiségben permetezd a leveleket. Néha mosd le szivaccsal leveleit, évente egyszer például kádban tusold le, vagy udvaron gyengén slagozd le.

Betegségek, kártevők

Az alacsony hőmérséklet és a túlöntözés együttes hatásaként gombásodás léphet fel. A pajzstetvek és a takácsatkák károsíthatják.

filodendron közintézményben

A Filodendron szaporítása

A kapaszkodást segítő léggyökereket, amelyek a kifejlett példányon fejlődnek, ne vágd le, hanem dugd a földbe, hogy ezeken keresztül is tápanyagot vehessen fel.

Ha növényed már nagyon terebélyes, kordában tarthatok, ha kettévágok. A felső felét külön gyökereztetheted. Alja pedig új hajtás hoz. 30 cm-es szárdarabbal már szaporítható. A levágott darabokat dugd félig homok és komposzt keverékébe. Begyökerezés után szerves anyagban gazdag talajba, végleges helyükre kerülhetnek.

A levágott leveles hajtás vízben is könnyen meggyökeresedik. A filodendront így fel is darabolhatod,ha mindegyik levágott darabon van szárcsomó, mindegyik darabka gyökeret fog fejleszteni.

levágott hajtás

Amivel kevésbé próbálkozhatsz, az a maggal történő szaporítás. Mivel a növény fejlődése így soká tart, és egyébként is ritkán jutsz maghoz, ezt a lehetőséget ritkán választhatod, kivéve, ha mégis maghoz jutotsz, és még kísérletező kedvű is vagy. A magoncok csírázás után a fénnyel ellentétes irányban nőnek mindaddig, míg nem találnak egy fatörzset, amelyre felkúszhatnak. Ezt helyettesíti az erős támaszték.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil