Az ásás művészete

A talaj ásása azt jelenti, hogy valamilyen szerszámmal a talajt feldarabolják, fellazítják, forgatják különböző célok elérése érdekében. A kertészek felássák a talajt, hogy előkészítsék az ágyásokat, eltávolítsák a gyomokat, és javítsák a talaj szerkezetét. Az ásás célja a talaj termőképességének megőrzése, illetve javítása. Az ásás segít megfelelő környezetet teremteni a gyökerek fejlődésének, a növények tápanyagellátása és megtartása céljából. A talajásás egyik fontos kézi eszköze az ásó.

talaj felásása

A kerti talaj felásása számos fontos célt szolgál

Talaj lazítása: A talaj ásása vagy megmunkálása segít a talaj fellazításában és a levegőztetés fokozásában, ami elengedhetetlen a növények gyökereinek lélegzéséhez, oxigénfelvételéhez. Az ásás során a talaj szemcséi eltávolodnak egymástól, a köztük keletkezett teret levegő tölti ki. Erre leginkább akkor van szükség, ha a talaj csapadék, öntözés vagy taposás hatására túlságosan megtömörödik. A jól szellőzött talaj oxigénhez juttatja a talaj jótékony mikroorganizmusait is, amelyek támogatják a növények számára felvehető tápanyagok feltáródását.

Gyomirtás: A kerti talaj felásása megállítja a gyomok terjedését, és sokszor gyökerestől kiirthatja a gyomokat. A gyomok kiforgatásához gyakran hasznos az ásóvilla, amely minél nagyobb gyökérrésszel együtt emeli ki a földből a gyomokat.

Jobb vízelvezetés: Bizonyos esetekben a talaj tömörödhet vagy vizesedhet, ami akadályozhatja a gyökérfejlődést és elősegítheti a pl. a gombás betegségek kialakulását. A talajművelés vagy ásás segíti a talaj vízelvezetését.

Szerves anyagok bevitele: Az ásással egyidejűleg szerves anyagokat, például komposztot vagy érett istállótrágyát, egyéb szervestrágyát forgathatsz a talajba. Ez tápanyagokkal gazdagítja a talajt, és javítja annak szerkezetét, így a talaj alkalmasabbá válik a növénytermesztésre.

Kártevő ritkítás: A talaj megforgatásával a kártevőket, például a bábokat, lárvákat, férgeket is kiforgatsz a talajból, így csökkented a kártevők számát, és segítesz a madaraknak táplálékhoz jutni. A meglazított tatlajrögök könnyebben átfagynak, így is tizedelve a talajlakó kártevőket.

Talaj-előkészítés: Megvetés, palántázás előtt a talaj felásásával megfelelő ültetőágyat készíthetsz. Fellazítod a talajt, és egyidejűleg kialakíthatod a sorokat.

Talajvizsgálat: A kerti talaj felásásával lehetőség nyílik talajminta vételére a vizsgálathoz. A talajvizsgálat feltárhatja a talaj pH-értékét és tápanyagtartalmát, így segít megalapozott döntéseket hozni a műtrágyázással és a talajmódosítással kapcsolatban. Cikk ajánlat: Talajjavítás házilag -Ismerd meg kerted talaját!

Hogy kell felásni a talaj?

Tisztítsd meg a területet: Kezdd azzal, hogy eltávolítod a gyomokat, kiszeded a törmeléket, köveket illetve a nem kívánt növényeket az ágyásból. Ehhez a művelethez szükséged lehet kapára a gyomláláshoz, gereblyére a talajfelszín megtisztításához.

Az ásás művelete: Ásóval fordítsd meg a talajt 30 cm mélységig, ezt ásónyomnyi mélységnek mondják. Ez az a mélység, ami kb megfelel a termékeny zónának. Így nem bolygatod meg a humuszréteg alatti részt, és nem kerül mélyebbre a humuszréteg.  Az őszi ásásnak köszönhetően a téli fagy (már, ha van…) kedvező, aprómorzsás talajszerkezetet eredményez tavaszra. Ha istállótrágyát vagy komposztot is szeretnél egyidejűleg a talajhoz keverni, akkor előszőr hintsd el egyenletesen a szervestrágyát, ezt kövesse a szervestrágya beforgatása a talajba.

Gereblyézés: Az esetleg kiforgatott köveket, gyökereket, egyéb nem kívánt törmeléket gereblyével távolítsd el. A gereblyézés porhanyítja a talajt, ami azt jelenti, hogy a talaj felső néhány centiméterében a talaj szemcsemérete csökkent, mintegy eldugítva azokat a “nyílásokat”, amelyeken át a víz elpárolog a mélyebb rétegekből.  A gereblyézés arra is szolgál, hogy sík talajfelszínt hozz létre. A műveletet simítózásnak is hívják. A sík felület egyenletessé teszi a csapadékvíz eloszlását.

ásófej

Milyen a jó ásó?

Minél kötöttebb a talaj, annál hosszabb és keskenyebb pengéjű ásót ajánlott használni.

A csomó, repedés, görbületmentes fanyél lehet fenyő, nyír, bükk, nyár, sokan a bodzára esküsznek. Fontos, hogy a nyél vége pontosan a munkavégző vállával egy magasságban legyen, Azaz a nyél kb. 14 -180 cm hosszú legyen. Vastagsága akkor optimális, ha az összeérintett hüvelyk, és mutatóujjad által alkotott körnél nem vastagabb. Igazán akkor tudjuk elkerülni, hogy a lapát idő előtt deformálódjon, ha a lapátba illesztett nyél a lapát kb. harmadáig leér, így támasztva a lapátfejet.

Különösen kötött talaj ásásához ajánlott, hogy a lapátnyélhez ásótaposót is rögzíts a megfelelő erőkifejtés biztosításához. A taposó segít megőrizni az ásó egyensúlyát, nagyobb erő fejhető ki az ásó használatakor, ez növeli az ásás hatékonyságát.

Használat után távolítsd el a szennyeződést a szerszámról, munkád megkönnyítése érdekében ügyelj, hogy a penge éles legyen. A kovácsoltvas ásók előnye, hogy az ásófej jól élezhető. Először valamilyen fémfelületen (üllő, síndarab vagy nagyobb kalapácsfej) az élt kikalapálják, ezzel vékonyítják a lemezt, ami alkalmassá válik arra hogy ezt követően reszelővel körbe köszörüljék.

Mindig szükség van ásásra?

Érdemes megjegyezni, hogy a talajásás gyakorisága a kert típusától, a termesztett növényektől és a terület talajviszonyaitól függően változhat. A kötött, agyagos talajt ajánlott még ősszel felásni. Cikk ajánlat: Agyagos talaj jellemzése, javítása.

Egyes esetekben a talajművelés nélküli vagy minimális művelésű gyakorlat javasolt a talajkárosodás csökkentése, és a talaj egészségének megőrzése érdekében. Ezek a művelési gyakorlatok az egészséges talaj szerkezetének megtartására összpontosítanak szerves anyagok hozzáadásával, kiterjedt ásás nélkül.

Ezt a cikket ne hagyd yki: Ásni vagy nem ásni, ez itt a kérdés!

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák