Orchideák virágoztatása

A selyem orchideák néha egész meggyőzően néznek ki, de legjobb az igazi! Bár az orchideáknak az a híre, hogy nem tarthatók könnyen, hiszen a szobanövényként nevelt orchideák többsége trópusokról származik, és ezeket a körülményeket nem tudjuk maradéktalanul megteremteni számukra, ne féljünk orchideát tartani! Mint a legtöbb különleges, virágzó szobanövény, az orchidea is több odafigyelést kíván.

orchideák ablakban

Ebben a cikkben általánosságban írunk a trópusi orchideákról, és csak a csónak orchideák, a lepke orchideák illetve a Dendrobium phalaenopsisok kerülnek a cikk szövegében név szerint is említésre. Azonban nagyon sokféle orchidea létezik, és az orchideák igényei nem csak fajonként, hanem fajtánként is különbözőek a szülők származási helyétől függően. Az egyes fajokra, fajtákra vonatkozóan mindenképpen szakemberhez vagy szakkönyvekhez kell folyamodni.

A Magyar Orchidea társaság könyvajánlója.

Orchideák nyugalmi periódusa és virágzást serkentő hatások

A szobahőmérsékleten tartott orchideák általában legalább két hónapig virágoznak, majd lassan, egyenként elhullajtják virágaikat, hogy egy későbbi alkalommal újra virágozni kezdjenek.

Virágzás után a virágszárat vissza kell vágni. A virágszáron minden szárcsomó (kis, háromszög alakú kidudorodások) egy-egy lehetséges új virágzó hajtás kezdeménye. Ezért, ha a legalsó ilyen szárcsomó fölött vágjuk vissza a virágszárat, meghagyjuk a lehetőséget egy új virágszár kifejlődésének.

Az ily módon pihenőre térő orchideákat ajánlott verandán, télikertben tartani, 15 fok körüli hőmérsékleten. Csökkentsük minimálisra az öntözést, helyette gyakran elég, ha permetezünk, és ne tápoldatozzunk. A pihenőidő egyben az orchideák átültetésének is az ideje, amely a talajlakó orchideáknál évente esedékes, de a fán lakó orchideákat akkor ültessük át orchidea földbe, amikor azok láthatóan kinőtték a tartóedényüket (kb. kétévente).

Cymbidium

Cymbidium erythrostylum Rolfe Vietnamban, 100 méter magasságban él. A felhőzet miatt a nyári megvilágítása gyengébb a nyári monszunnak köszönhetően. Ezért nyáron takarást igényel! A nyári hőmérséklet 24/15 C( nappal/éjszaka). A páratartalom egész évben 75-85%. Kora nyártól kora őszig nagy esőzések jellemzőek. Majd 4 hónap száraz tél következik. A téli nyugalmi periódusban a hőmérséklet 23-25/10-12 C. Az éjszakai lehűlés és a magas páratartalom hajnali harmat képződést generál. Ezeket a körülményeket kell utánozni téli vízellátásánál. Természetes körülmények között a növény virágzási ideje kora nyár. Termesztésben a virágzást a nedves periódust követő száraz periódus indukálja. (Cymbidium erythrostylum Rolfe)

Általában elmondhatjuk, hogy a hőmérséklet csökkenése és az öntözés csökkentése serkenti virágzásra a csónakorchidea hibrideket (Cymbidium sp.). Télen a hűvös, de világos lépcsőház, télikert a legkedvezőbb számukra. A hibridek virágoztatásáról többet is olvashatsz a Csónakorchidea című cikkünkben.

Az újonnan felfedezett Phalaenopsis lobbii Sweet a Himalája lábának nyugati lejtőin honos (366-457 m). A növény fényigényes. A nyári hőmérséklet 30-31/21-23 C. Ebből adódóan jól tűri a nagy hőingadozást és a magas hőmérsékletet. A páratartalom 75-80%. A téli nyugalmi időszakban a hőmérséklet 22-28/8-14 C. Az éjszakai hőmérséklet sokszor 4C-ra is visszaesik. A tél száraz, derült, a páratartalom 60% alá csökken. Viszont télen gyakori a hajnali köd és harmat. A növény gyökerei ezt hasznosítják. Ez az időszak indukálja a virágzást. (Phalaenopsis lobbii Sweet)

Phalaenopsis

Általában elmondhatjuk, hogy világos helyen tartva, mindig a megfelelő vízellátás biztosítása mellett (télen gyakran csak a gyökerek enyhe permetezése), a hideg hatást követő szobahőmérsékleten tartás során, kora tavasszal indul meg a virágzás a lepkeorchidea hibridek (Phalaenopsis sp.) esetében is.

A Dendrobium phalaenopsis a nyári monszun-övezetben él, például Észak-Nyugat Ausztráliában, ahol nyáron bőséges a csapadék, magas a páratartalom, meleg van. A szezonális napjárásbeli különbség elhanyagolható ezen a szélességi körön. A nyári hőmérséklet 29-30/22 C. Télen a körülmények jóval szárazabbak. A hajnali páralecsapódás is ritka. A téli hőmérséklet 24-26/14-19 C. Viszont kevesebb a csapadék, kevesebb a felhő, emiatt több a fény. Tehát a gondozásukat ehhez kell igazítani!  Dendrobium Species Culture

Általában elmondhatjuk, hogy a Dendrobium és phalaenopsis hibridek nyáron bőséges öntözést, világos helyet kívánnak. Biztosítani kell a téli száraz hűvös, de világos körülményeket. Téli megvilágítás is szükséges lehet. Télen két öntözés között a talaja száradjon ki. Alkalmanként reggel permetezhetünk a kiszáradás ellen. Nem megfelelő teleltetés esetén a virágzás kétséges. A szegényes téli megvilágítás bimbóledobást eredményez.

A fokhagyma és a gyökerezést serkentő Humuszol serkenti a Phalaenopsis gyökérképződést, csökkenti a kártevők támadását, serkenti a virágzást.  Az orchidea hamarosan bőséges, hosszan tartó virágözönnel fogja meghálálni a gondoskodást, persze csak akkor, ha az egyéb körülmények optimálisak számára. Humuszolt beszerezhetsz a Kertlap Kertészeti Webáruházból. A recept a következő: 1 liter lehetőleg esővizet forralj fel, majd, ha kihűlt, adj hozzá 3 gerezd zúzott fokhagymát, áztasd vízben egy napig. Utána szűrd le, önts hozzá egy kupaknyi Humuszolt, és cserepestül süllyeszd bele az orchideát. Kb. fél-egy óra múlva vedd ki az orchideát, addigra jól megszívja magát a növényed. Ezt a műveletet hetente ismételd meg, és szerencsés esetben két hét múlva már meg is jelenik a virágszár.

Dendrobium

Dendrobium

Orchidea tápoldatozása és öntözése a nyári időszakban

Amikor a pihenőidő véget ért, és elindul a virágszár fejlődése, megkezdhetjük a tápoldatozást, az orchidea tápon található dózisnak megfelelően, először hetente, majd nagyjából hetente háromszor. Erre legmegfelelőbb a permetezés. Mivel felhalmozódó tápsókra az összes fán élő orchidea érzékeny, a felhalmozódás elkerülése érdekében kéthavonta tíz percre állítsuk langyos vízbe kosarukat, hogy a felesleges tápanyagok kimosódhassanak.

Az orchideákat nyáron világos ablakban tartsuk, és ne szomjaztassuk őket, a túlöntözés, pangóvíz azonban rendkívül káros. Lehetőség szerint lágy vízzel öntözzünk, valamint sose kurtítsuk meg léggyökereiket. Hőmérséklettől függően minimum hetente öntözzünk, csak annyi vízzel, hogy az alátétben ne jelenjen meg a víz. Vagy esetleg mossuk át őket lágy vízzel, mint a trópusi eső, a kifolyó felesleget azonnal elöntve, és ügyelve arra, hogy a növényen ne hagyjunk berothadásra hajlamosító vízcseppeket. Ha ezeket az alapszabályokat betartjuk, növényeink elégedettek lesznek a vízellátással.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil