Tápanyagpótlás, savanyú talaj javítása, növényvédelem fahamuval

A fahamut sokoldalúan felhasználhatod a kertben. A fahamu hulladékként keletkezik, ha nyáron a kerti grillezésnél, bográcsozásnál, fűtési szezonban a fatüzelésű kazánban vagy a kandallóban fával tüzelsz. Ha ily módon nem jutsz hozzá, mi a teendő? Kérj kölcsön a szomszédtól! Megéri! 

fahamu vödörben

A fahamu száraz helyen, lefedve tárolandó.

Régóta folyik a fahamu mezőgazdasági, erdészeti és kertészeti felhasználása talajjavító anyagként és tápanyag-utánpótlás céljából. Az ökológiai gazdálkodás illetve vegyszermentes kertészkedés növényvédelmi céllal is használja.

A fahamu összetétele

A fahamu összetétele számos tényezőtől függ, így többek között az elégetett növényfajtól, az elégetett növényi részektől, és attól, honnan, milyen környezetből származik a fa. A fahamu nitrogéntartalma a nullát közelíti, de jelentős mennyiségű káliumot, kalciumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz. A talajban a legmagasabb az oldhatósága a fahamuból nyert káliumnak, közepes a magnéziumnak és a kalciumnak, a leggyengébb a foszfornak. Nagyon sommásan a legnagyobb a kálium tartalma hárs fahamunak, ezt követi a szil és a fenyőfélék. Legmagasabb a foszfortartalma a bükknek.  A fahamu mikroelem tartalma is jelentős. Nem szennyezett területről származó fa hamujának rézkoncentrációja mérsékelt, ezzel szemben a közlekedési utak melletti növényzet, valamint fafeldolgozó üzemek hulladékának elégetésekor keletkező hamu réztartalma magas lehet, ami káros a növények számára.  Attól függően, hogy honnan származik a fa, a hamuja káros nehézfémeket is tartalmazhat (arzén, higany, ólom, kadmium). Jó tudni, hogy a fahamuban a kadmium kötött formában van jelen, vízben nem oldódik, így nem érvényesül annak káros hatása.

A fahamuban található kalcium sorsa

A vizes fahamu lúgosítja a talajt, de erősen lúgosító hatása viszonylag gyorsan csökken. Ugyanis a fahamuból kalcium oxid kerül a talajba, ahol víz hatására lúgos kémhatású kalcium hidroxid képződik. A kalcium hidroxid azonban nem hosszú életű a talajban, mert a levegő vízben oldott széndioxidjával reakcióba lép, és végső soron kalcium karbonát, azaz vízben alig oldódó mész (és víz) keletkezik. Természetes körülmények között, széndioxid és víz jelenlétében azonban a kalcium karbonát vízoldható kalcium bikarbonáttá alakul, amiből a kalcium ionok a növények számára felvehetőkké válnak.

Savanyú talajok lúgosítása fahamuval

A fahamu savanyú talajok javítására kiváló. Meszezés helyett alkalmazható. A fahamu a savanyú talajok savasságát csökkenti, miközben több fontos, eddig a talajban kötött állapotban lévő tápelemeket oldhatóvá teszi, és azok felvehetővé válnak a növények számára (pl. kalcium, magnézium, kálium ionok). A savanyú talajhoz adott fahamu növeli a vízben oldható, növények által felvehető foszfátok koncentrációját is, míg a növényekre károsan magas alumínium- és más magas fémion koncentráció csökken a talajban, vízben nem oldható fém-hidroxidokká alakítva azokat. A savanyú talajok pH értékének emelkedésével egyidejűleg javul a talajélet, a talajlakó mikroorganizmusok hasznos tevékenysége. 7,5 pH érték elérése után azonban nem kívánt folyamatok kezdődnek. Romlik a talajélet, csökken a növények számára szükséges felvehető fémionok koncentrációja, romlik a talajszerkezet. Cikk ajánlat: A talajok pH értéke és a tápanyag felvehetőség.

Tehát a felhasználható fahamu mennyisége a kertben a talaj kémhatásától függően változó. Talajjavítási céllal a télen összegyűjtött fahamut kora tavasszal ajánlott száraz talajra szórni, majd bedolgozni. Talajjavítás szükséges 5,5 pH alatti savanyú talajon mészkedvelő növények számára. Évi egy alkalommal 10 dg/m2 fahamu 15 centiméter mélységben történő bedolgozásával kedvezőbbé tehető a talaj kémhatása.

fahamu kiszórás

Az óvatosan kiszórt fahamu a veteményesben védi a kártevőktől és kondícionálja a növényeket.

Trágyázás fahamuval

A növény számára a legnagyobb mennyiségben szükséges úgynevezett makroelemek közül, a fahamuval nitrogén nem, csak kálium és foszfor kerül a talajba. 1 t/ha fahamuval a tápanyag-utánpótlás tekintetében hozzávetőleg 25 kg P2O5 (Foszfor-pentoxid, így fejezik ki a foszfor hatóanyagot) hatóanyagú műtrágya és 48 kg K2O (kálium-oxid, így fejezik ki a kálium hatóanyagot) hatóanyagú műtrágya váltható ki. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a növények tápanyagellátásának egyensúlya eltolódik. Ez azt jelenti, hogy rendelkezésre áll ugyan nitrogén a talajban a növények számára, de hozzá képest sok a felvehető kálium és foszfor, így relatív nitrogénhiány léphet fel. Kiküszöbölésére kiegészítő nitrogéntrágyázás ajánlott. Kiskerti körülmények között, visszafogott fahamuszórás mellett a fellépő relatív nitrogénhiány kevésbé okoz problémát, ha a talaj istállótrágyával kezelt, komposztot tartalmaz. Illetve hatásos lehet kiskertben a nitrogénpótló kávézacc kiszórás. Cikk ajánlat: A titokzatos NPKA nitrogén trágyázás haszna és mértéke.

Lúgos ,erősen meszes talajon, például márgán, vagy szikes talajon a fahamu használata nem ajánlott. Normál kerti talajon, káliumigényes zöldségkultúrákban, például gyökérzöldségeknél azonban bátran használható, kivéve azt a területet, ahová a következő évben burgonya kerül. Paradicsom palánta kiültetésekor egy teáskanál fahamu szórható a palántának kiásott gödörbe. A fahamu növénykondicionáló hatása dísznövények és gyümölcsfák esetében is megfigyelhető. Például rózsatő köré szórható 1-2 cm vastagon. Gyümölcsösökben használható a korona csurgójába hintve, moha ellen a gyepbe hintve. Növeli a komposzt tápanyag tartalmát is maximum 3-5 kg/m3 adagban.

fahamu szórás ültetőgödörbe

Fahamu szórás ültetőgödörbe.

Permetlé készítés K igényes növények részére: 1 kg fahamu, 10 liter forró víz. Kihűlés után leszűrni, és 1:1 arányban hígítani esővízzel (állott kútvizzel, patakvízzel). Leszűrés után ezzel permetezd az alábbi növényeket: káposztafélék, paprika, paradicsom, uborka, tök.

Növényvédelem fahamuval

Növényvédelmi szempontból is hatásos a fahamu. A megelőzésben van inkább szerepe!  A gyökérzöldségek esetében a sorba hintve véd a gyökeret kifúró kártevőktől is. Csigák ellen hatásos az ágyás körbeszórása. De hatásos a fahamu a pajzstetvek ellen is. Lombhullás után először tiszta vízzel le kell mosni az ágakat, majd fahamuba mártott (botra erősített) puha ronggyal finoman ütögetve alaposan beszórni a fák ágait, kérgét.

Lehelet finoman a lombra hintve is használható. Káposztaféléknél megelőzhető vele a tőrothadás és a hernyók kártétele is csökkenthető. A krumplibogarat is elriasztja. Lombra hintve a fahamu lombtrágyaként is hasznosul. A legsikeresebben úgy tapad meg a fahamu a növényen, ha először öntözőrózsán át megöntözzük a növényt, majd tésztaszűrő hálóján át meghintjük  a lombot fahamuval.

fahamu hintése tésztaszűrőn át

Fahamu hintése tésztaszűrőn át, Jutka mama tolmácsolásában..

A fahamu folyamatos pótlást igényel, főleg eső vagy esőztető öntözés után. Bár az esőztető öntözés zöldséges kertben nem ajánlott!

Tilos kémiai szerekkel kezelt, szennyezett környezetből származó fa hamuját használni!

Forrás: Sárközy Péter Tudományos Emlékülés, Ziegler Gábor: Fahamu hasznosítása kiskertekben.; Füzesi István: Fahamu alkalmazási lehetőségei a mezőgazdaságban (2014.) doktori értekezés. NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskola Geokörnyezettudomány Program.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák