Mire jó a tojáshéj?

Tojáshéj hasznosítás a kertben – pro és kontra.

A tojáshéjat, mint talajjavítót, régóta használják a kertészek. Megfigyelték, hogy a tojáshéjat a talajba forgatva a növények szebbek, erősebbek lettek, ezért beszántották a talajba, beszórták a paprika, paradicsom, padlizsán ültetőgödrébe, belekerült a komposztba.

Azonban, ha valaki összeroppantott tojáshéjat kever a talajba, vagy azt dobja a komposztba, szembesül vele, hogy a szezon végén, amikor felszámolja az ágyást vagy kitermeli a komposztot, a tojáshéj ugyanabban az állapotában kerül elő, ahogy beletette, nem bomlik le. Hogyan hasznosulhat akkor?

tojáshéj

A tojáshéj felhasználásának titka, hogy meg kell őrölni, méghozzá minél finomabbra. Amíg a tojáshéj nem kezd lebomlani, tápértéke a növények számára egyenlő a nullával. Kísérletek bizonyították, hogy a tört tojáshéj egyáltalán nem hasznosul, szemben a tojáshéj őrleménnyel, amely hatékony kalciumpótló, mészpótló. Savanyú talajok házi javítására kiváló, kár, hogy Magyarországon a talajok zöme meszes. A száraz időben fellépő kalciumhiányt paprikában és paradicsomban csak lombtrágyázással oldhatod meg, mert ezt nem a talaj mészhiánya okozza, hanem az, hogy száraz körülmények között, amikor kicsi a növény vízfelvétele, és csekély a párologtatása is, a növényben a talajból felvett kalcium alig vándorol, nem jut el oda, ahol a növénynek szüksége van rá, a lombtrágya viszont a levelek, termések felületéről közvetlenül bekerül a növénybe, és kifejti jótékony hatását (sejtfalerősítést). Cikk ajánlat: Mi az oka a paprika- és a paradicsomtermés csúcsrothadásának?

Ezért az őrlemény készítésnél hasznosabb a lombtrágyaként használható tojáshéj “tea”. Az amerikai Hamilton megye főkertésze, Jeff Gillman laboratóriumban vizsgáltatta be a tojáshéj “tea” tápelem tartalmát. A laboratóriumi vizsgálatok nem csupán hasznosítható kalcium és kálium tartalmat mutattak ki a “teából”, hanem kis mennyiségben magnéziumot, foszfort és nyomokban nátriumot is (kalcium 34%, magnézium 0.3%, foszfor 0.04% és kálium 0.03). A tojáshéj belső hártyájából, amely fehérjét tartalmaz,  szerves anyag is kerül teakészítéskor az oldatba, és ennek nitrogéntartalmát is hasznosítják a növények (szerves anyag tartalom 5%). Most már bizonyára felcsigáztuk az érdeklődésedet, mi fán terem a tojáshéj tea. A teakészítés egyszerű. Adj 4 liter forrásban lévő vízhez 10-20 tojáshéjat, hagyd állni egy éjszakát. A mindig frissen készített oldatot hetente-kéthetente használd hígítatlanul, lombtrágyaként. Ez a módszer erősítheti a növényeidet, növeli az ellenállóképességüket, és csökkenti a paprikán és paradicsomon jelentkező csúcsrothadás fellépésének esélyét.

A tojáshéj hasznosításának más módjai is vannak, bár némelyik kevésbé a tényeken alapul, inkább a monda kategóriába esik. Például a durvára tört tojáshéjat szokták csigák ellen bevetni, feltételezve, hogy a tojás éles széle sérti a csigák talpát. Sajnos ez a módszer kevésbé hatékony, bár több ismert szakember is ajánlja. Videók sora bizonyítja, hogy a meztelencsigák vígan siklanak az éles tojáshéjon. Viszont itt olvashatsz egy remek módszerről: Új korszak a meztelen csigák elleni küzdelemben!

Sokan ajánlják, és tényleg jópofán néz ki a fotókon, a fél tojáshéjat palántaneveléshez. Beleteszik a a fél tojáshéjba a palántaföldet, és elveti magot. Ez többé-kevésbé meg is felel a célnak addig, amíg megjelennek a palántajelölt sziklevelei, de mi lesz ezután? Mihelyt előbújnak a palánta első lomlevelei, máris kinőtte a tojáshéjat, és át kell ültetni. A tojáshéj pedig semmiféle plusz értékkel nem bír, miután tápanyagot ebben az állapotában, ahogy már szó volt róla, nem szolgáltat, másrészt a növény ilyen bébi állapotban szikleveleiből táplálkozik, és nem igényli a talajban található tápanyagot, csak akkor kerül erre sor, amikor már kinőtte a tojáshéjat.

Mire használhatod még a tojáshéjat a zöldhasznosítás jegyében? Az ültetőedény aljára tört tojáshéjat szórhatsz drénrétegként, porrá tört tojáshéjat keverhetsz a baromfitáphoz, de kutyák, macskák eledeléhez is keverheted mint kalciumforrást. A szódabikarbónával összekevert tojáshéj por súrolószerként használható.

Cikk ajánlat: Három szerves trágya ötlet a kertedbe!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa