Kiszárad a tujám! Mit tegyek?

Kiszárad a tujám! Mit tegyek? Vágd ki! Hangzik a szakemberek rövid tanácsa. Azonban gondolkozzunk pozitívan! A tünetek kialakulása megelőzhető.

boróka tarkadíszbogár

Fotó: macroadventures.com.

A tuján gyakran megjelenő barna foltok, a pusztulás, száradás jeleit gyakran egy olyan rovarfaj okozza, amelyért pár éve a rovargyűjtők még a horvát tengerpartig is leutaztak. Ez a boróka tarkadíszbogár. Magyarországon a boróka tarkadíszbogár (Lamprodila festiva) első példányát 1999-ben találták meg a barcsi ősborókásban. Budapesten egészen 2012 nyaráig nem bukkant fel. 2013 tavaszán azonban már több száz példány rajzását is megfigyelték. A bogár a legyengült tujákat támadja meg. Lárvái a kéreg alatt rágják a fa tápanyagszállító háncsszövetét. Teljes kifejlődésük után pedig kirágják magukat a tujából, és a röpnyíláson át kiröpülnek. A tuján megfigyelhető tünetek: bronzos elszíneződés a leveleken, a száradás jelei eleinte csak egyes ágakon, kis lyukak a törzsön. Végül a tuja teljes elszáradása.

röpnyílás

Ezen a röpnyíláson át röpül ki a boróka tarkadíszbogár. Fotó: macroadventures.com.

Miután a KöM 2001/13-as rendelet 50.000 forint értéket tulajdonított a fajnak, védetté nyilvánítva azt, védekezésképpen nem volt más hátra, mint a tuják jó állapotban tartása, szakszerű gondozása, ellenálló fajok, fajták beszerzése, illetve a búcsú a tujáktól. Szerencsére ezen az időszakon már túl vagyunk! 2016 júliusán eltörölték ezt a szabályozást, és azóta a boróka tarkadíszbogár már kártevőnek minősül, és megkezdődhetett ellene a védekezés.

Így védekezz a boróka tarkadíszbogár kártétele ellen

A védekezés sajnos nem egyszerű. Permetezéssel védekezni csak rajzási időben lehet , mivel nincs olyan lárvák ellen ható szer, amely felszívódna a fás részbe. A védekezést tovább nehezíti, hogy a bogarak rajzása elhúzódó, így tavasztól-őszig bármikor megjelenhetnek, és kárt okozhatnak a kifejlett példányok!

Ráadásul a szakemberek azt mondják, hogy valójában nincs hatékony kemikália még a kifejlett rovarok ellen sem, ezért például sok faiskolában és magánkertben nem marad más megoldás, mint kivágással gátat szabni a kártevők terjedésnek.

tuja száradása

A boróka tarkadíszbogár kártétele tuján. Fotó: vniisubtrop.ru

Manapság egyre kevesebb tuját telepítenek emiatt a kártevő miatt. Valójában egyetlen hatékony módszer a növényt jó kondícióban tartása, ami nem más, mint a megfelelő tápanyagellátás és a rendszeres öntözés, a napfény biztosítása. Ha a törzs felől kifelé terjed, valamint az alsó ágaktól felfelé a száradás a tuján, az minden esetben vízhiányt, fényhiányt, esetleg tápanyaghiányt jelez.

A tuják kondicionálására ajánljuk az Organit magnézium lombtrágyát a kertlap Kertészet Webáruházból. Ugyanis az örökzöldek magnézium igényesek. A magnéziumhiányos tuja is sokszor olyan tünetet produkál a levélzet alsó szintjén, mintha ki akarna száradni. A tuja kórozóinak a mangánhiány is kedvez, ezért ha a mikroelemekkel dúsított Organit Magnézium lombtrágyát használsz,  amely mangánt is tartalmaz (1,2 g/l), biztosíthatod a kedvező kondíciót, és ellenállóvá tehet a tuját.  Az új ültetésű 1- 1,5 méteres tujára 10 liter 1%-os töménységű lombtrágya oldatot permetezz!

Megnyílt a Kertlap Kertészeti Webáruház!

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé, vagy új termék érkezik a Kertlap Kertészeti Webáruházba? Iratkozz fel a Kertlap hírlevelére!
E-mail cím:*