Hogy tárold helyesen a krumplit?

A burgonya megfelelő otthoni tárolása elengedhetetlen ahhoz, hogy hosszabb ideig fogyasztható maradjon, segít megelőzni a kihajtást, a rothadást vagy az elszíneződést.

Néhány tipp a burgonya otthoni tárolására

  1. Egyik fontos teendő a hely kiválasztása. A burgonyát hűvös, sötét helyen kell tárolni. A burgonya tárolásának ideális hőmérséklete 7-10 °C,  az ideális páratartalom 80% körüli, fény nem érheti a gumókat. Egy hűvös, sötét kamra, pince, verem, vízóra akna hungarocell szigeteléssel például jó választás.
  2. Tárolás előtt tisztítsd meg a gumókat, a talajtól és egyéb szennyeződésektől. Tárolás előtt válogass! Csak a sérülésmentes és egészséges gumókat tartsd meg. Tárolás előtt győződj meg arról, hogy a burgonya teljesen száraz. A túlzott nedvesség penészesedéshez és tönkremenetelhez vezethet.
  3. Tárold a burgonyát légáteresztő tárolóban, például hálós zsákban, vászon zsákban, kis mennyiséget kosárban, esetleg papírzacskóban is tárolhatsz. Ezek az anyagok lehetővé teszik a szellőzést.
  4. A nagyobb mennyiségű burgonyát rétegesen helyezd el, minden új réteg alá újság- vagy kartonpapír kerüljön. Lehet erre a célra alkalmas, házilag is elkészíthető zöldségtárolóban is raktározni.
  5. Nézd át hetente a burgonyákat, a csírázásnak indult példányokat használd fel, illetve törögesd ki, a romlott, fonnyadt példányokat dobd ki.

Burgonya helytelen tárolása – tárolási betegségek

Kerüld a műanyag zacskók használatát, még akkor is, ha az lyukacsos, mert a burgonya befülledhet.

Ne tárold együtt almával és hagymával, mert a belőlük felszabaduló etilén gáz csírázásra ösztönzi a burgonyát, és hamarabb indul romlásnak.

Ha a burgonya héja megzöldült, biztos, hogy fényt kapott, ami azt jelzi, hogy magasabb a gumó szolanin tartalma, íze keserű lesz, fogyasztásra alkalmatlanná válik, mérgező is.

csírázó burgonya

Cérnahajtás-képződés: a vetőgumók csak 1–2 mm vastagságú, ún. „cérnahajtást” fejlesztenek, amelyek életképtelenek , képződésének élettani hatásai is lehet, pl. magas talaj- és tárolási hőmérséklet. Vetéshez a vastag, “kövér” csírák jól.

Gumók „megédesedése”: kialakulásának az oka a túl alacsony hőmérséklet. Fagypont körüli hőmérsékleten a tárolt burgonya keményítőtartalmának egy része a légzés során átalakul cukorrá. A folyamat egy darabig visszafordítható a tárolási höméreséklet csökkentésével. Kerüld a burgonya hűtőszekrényben való tárolását!

Gumók megbetegedése: Sajnos még a helyes tárolás esetén is felléphetnek nem kívánatos tünetek, ha a gumók kórokozókkal fertőzöttek. Például a gumórothadást okozó Erwinia fajokkal fertőzött gumók tárolás során megrothadnak, szaguk kellemetlen lesz, állaguk megszottyósodik, kásás lesz, elfolyósodik, Terjedését a 10 °C feletti tárolási hőmérséklet, a 80% feletti páratartalom, a sérült gumók jelenléte is elősegíti.(Forrás: https://agroforum.hu)

burgonya Erwiniás fertőzése

Erwiniával fertőzött burgonya gumóján fellépő tünetek Forrás: https://www.agric.wa.gov.au/potatoes/soft-rot-diseases-potatoes

A Fusarium fajok által okozott fertőzések esetében a gumó felületén a sebzések vagy a köldökrész helyén besüppedt, ráncosodó, barna foltok jelennek meg, húsa szürkül, barnul, esetleg üregesedik. A gumók felületén és az elhalt részek belsejében is fehér, sárgás vagy rózsaszínes penészcsomók, penészpárnák alakulnak ki, amelyek a gumófelszínen gyakran körkörös zónázottságot mutatnak. Száraz körülmények között korhadás, mumifikálódás, nedves viszonyok között pedig rothadás alakul ki. A burgonyavésszel fertőzött gumókon kívülről szürkés, kissé besüppedt, kemény, ráncosodó foltok jelennek meg, a gumóhús pedig elmosódó, beszűrődő jelleggel vörösesbarnára színeződik, mely megbetegedés a tárolás alatt is folytatódik. (Forrás: https://agroforum.hu)

fuzáriumm fertőzött burgonya gumóján fellépő tünetek

fuzáriummal fertőzött burgonya gumóján fellépő tünetek. Forrás: https://cropwatch.unl.edu/potato/dry_rot

Nagyon fontos tehát, hogy csak az egészséges, betegségektől és sérüléstől mentes gumókat tárolj, valamint a megfelelő környezeti tényezőket és a szellőzést is biztosítsd betárolt terményeidnek.

A burgonya eltarthatósága a típustól és a tárolási körülményektől függően változhat. Általában a legtöbb burgonya néhány héttől több hónapig is eltartható, ha megfelelően tárolják. Ha követed ezeket a tippeket, hosszan megőrizheted a burgonya frissességét, és csökkentheted az élelmiszer-pazarlást.

Ez a cikk Jutka mama online biokertész képzés keretében tartott előadása alapján készült. A képzésekről itt tájékozódhatsz: Biokertész tanfolyam

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

faöntöző zsák