Virágos balkonok

Muskátlik, petúniák, begóniák, törpedáliák, verbénák és még számtalan más virág ékesítheti az ablakokat, teraszokat. Mégis sok a csupasz ablak, sok a satnya balkonláda. Pedig a kertészetekben ma már szebbnél szebb palánták, virágtartók kaphatók, és az árak is megfizethetők. A rosszul megválasztott virágpalánta, virágföld, virágtartó, tápanyag, vagy a helytelen növényápolás helyrehozhatatlan problémát jelenthet.

virágos balkon

Balkonládák

Balkonláda esetében mindenképpen két tényezőt kell súlyozottan figyelembe venni: csak hasonló fény-és vízigényű növényeket ültessünk össze. A balkonláda alján legyenek lyukak, ezeken keresztül távozik el a felesleges víz. A láda aljára tegyünk például fakérget, amely összegyűjti és felszívja a felesleges vizet, megkímélve a növény gyökereit az elázástól, az esetleges rothadástól. A növények elhelyezése akkor megfelelő, ha a balkonláda széle és a “régi” virágcserép egyenlő magasságú. Ha pedig beköszönt a forró nyár: vagy kora reggel, vagy késő este locsoljunk, hogy küzdelmes munkával megalkotott ládánk virágai mindig pompásak maradjanak. Cikk ajánlat: Virágláda ablakba

Palánták

Célszerű megbízható helyről fejlett, virágzó palántát vásárolni. Ellenőrizzük a helyszínen a levélzet és gyökérzet egészségügyi állapotát. A faj és fajta kiválasztásánál vegyük figyelembe az ültetési hely fény-és szélviszonyait. Környezetünk bevált növényeit ültessük, de próbálkozhatunk egy-egy újdonsággal is a növénytársításokban. A vásárolt növényt a lehető leggyorsabban ültessük el, óvjuk a kiszáradástól és sérüléstől.

virágládák

Virágládák kívül, belül.

Földkeverékek

A kereskedelemben nagy választékban kaphatóak a speciálisan összeállított földkeverékek, amelyek biztosítják az optimális fejlődést, és a bőséges virágzást. Garantált minőségű, megbízható virágföldet keressünk. Gyakori hiba, amikor a kertből, erdőből hozott földdel töltik meg a balkonládát, esetleg azt keverik virágfölddel. Sok-sok kórokozó, károsító, gyommag kerülhet bele a balkonládába. A silány tápanyagtartalmú, agyagos, levegőtlen talajban stagnál a fejlődés, sokszor elpusztulnak a frissen ültetett palánták. A kertben szakszerűen érlelt komposzt viszont alkalmassá tehető virágföldként történő felhasználására.

Talajkeverék házilag

Tápoldatozás

A zsákos virágföldek tartalmazzák a növény számára fontos tápanyagokat. Palántázás után nem ajánlott tápoldatozni a növényeket, várjunk 2-3 hetet, amíg kellően átszövik gyökereikkel a talajt. A virágképzés időszakában, illetve a nyári melegebb időszakokban, amikor a “legéhesebbek” növényeink, fontos az egyenletes tápanyagellátás.

muskátlis balkon

Muskátlis balkon, a virágládák különböző magasságban elhelyezve.

A legkényelmesebb, ugyanakkor gazdaságos megoldás a szabályozott tápanyag leadású /lassan ható/ műtrágya használata. A virágtartó űrtartalmának elegendő tabletta, vagy granulátum a talajba helyezve megkezdi növényeink folyamatos ellátását, csak rendszeresen öntözni kell. Legelterjedtebb a tápoldatozás. Vásárláskor minden esetben olvassuk el a termékismertetőt, hasonlítsuk össze a tápanyagtartalmat /N-nitrogén, P-foszfor, K-kálium/ és ez alapján a növényeink igényének legmegfelelőbbet válasszuk. Egyes dísznövények, mint a futópetúnia a magasabb vastartalmú /Fe/ tápoldatokat igényli, ezért vastartalmú tápoldatot használjunk Nem feltétlenül kell feltétlenül bedőlni a hangzatos elnevezéseknek (Muskátli Professzor, Balkonvarázs). A hangzatos feliratoknak ne higgyünk, főleg, ha nem tartalmaznak kellő információt. A felhasználási útmutatót pontosan tartsuk be, mivel a túlzott tápoldatozás helyrehozhatatlan károkat okozhat.

Öntözés

A rendszeres és pontos öntözés legfontosabb állandó feladatunk. Túlzott mértéke gyökérrothadást okoz, ezért meg kell találni az optimális értéket, amely nyirkosan tartja a talajt. Az elvirágzott részeket, leveleket folyamatosan távolítsuk el a növényről. Ez serkenti a virágképződést, csökkenti a gombás megbetegedések terjedését. Növényeink egészségi állapotát folyamatosan ellenőrizzük, s ha szükséges védekezzünk a jelenlevő kórokozó, vagy kártevő ellen.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa