Termessz homokon tehén borsót

karózott homoki babA homoki babot 5-6 ezer éve termesztik az afrikai régióban mind élelmiszerként, mind takarmányként. Fő előnye hő és szárazságtűrése, valamint az, hogy szinte sívó homoktalajon is termeszthető. Nálunk a homoki bab valaha jobb napokat látott, a „valódi” bab megjelenése előtt sok helyen termesztették. Most esélyes visszatérő lehet.

Amikor nálunk az amerikai eredetű Phaseolus babok megjelentek, kiszorult a termesztésből, bár a Duna-Tisza közén még tartotta magát egy darabig. Termesztésének gátat szabott alacsony hozama és érési bizonytalansága. takarmánynak termesztették. Úgy tartották, hogy tápértéke a vörös heréével ér fel, és zölden szecskázva, szénaként adták a jószágnak. Most mégis esélyes visszatérő lehet, mert tenyészidejének második felében hő és szárazságtűrő. Szárazbabnak, zsenge hüvelye zöldbabnak is fogyasztható. Házikertbe jó szívvel ajánlható. Néhányan már Kecskemét hungarikumaként tekintenek rá.

 A trópusokon régóta fontos élelmi növény, de, sok pillangós növényhez hasonlóan takarmányként, zöldtrágyaként is hasznosítják.

A homoki bab (Vigna sinensis), ahogy már kiderült, a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik, egyéves, lágyszárú növény. Sok kedves népi elnevezése ismert: csicseribab, piribab, tehénborsó. A szavannákon honos. 300-800-ban került át Európa déli vidékeire, ahol nagyon jól meghonosodott a mediterrán régióban. Mélyre hatoló karógyökere és a belőle kiágazó, szívós oldalgyökerei a tápanyag hasznosításában jeleskednek. A gyökérgümőiben tevékenykedő nitrogénkötő baktériumoknak köszönhetően, a kezdeti időszaktól eltekintve, nem szorul nitrogén ellátásra.

homoki bab virága

Dudvás szára elfekvő. De a piacon körbenézve található felálló hajtású, bokros változat is. Hármasan összetett levelei váltakozó állásúak. Virágai a babéhoz hasonlítanak, ezzel is jelezve a rokonságot. Ostorozó hüvelytermésében 6-20 mag fejlődik. Magkötés után könnyen elveszti a leveleit, és sokszor, amikorra beérik a termés, a növényen már nincs lomb. Ahány fajta, annyiféle magszín, a babokra jellemző vörös, lilás, barna, fehér, sőt tarka. Ismertek hosszabb (110-120 nap) és rövidebb (95-110 nap) tenyészidejű változatai. Bejegyzett fajtái nincsenek, de nyilvántartanak bajai és mohácsi tájfajtákat.

Homoki bab környezeti igényei

Melegigényes növény. Csírázása 12-14 ° C-on indul meg, de korán ne vesd, mert a hideg talajban a csírák elpusztulnak. Kezdeti víz és tápanyagigénye később lecsökken, sőt a csapadékos időjárás kimondottan kedvezőtlen számára a különböző kórokozók által okozott gombabetegségek megjelenése miatt. 27 ° C-os nappali átlag hőmérsékleten fejlődik optimálisan.

homoki bab termése

Silányabb talajon szépen fejlődik. Tápdús talajban rosszul érzi magát. Nem érzékeny a talaj kémhatására, de a talaj magas sótartalmát nem kedveli. Legjobban a laza, jó vízgazdálkodású és semleges pH körüli kémhatású talajban növekszik. Bár a Duna-Tisza közén a homokhátakon termesztették, a kötött agyagtalajt is elviseli.

Homoki bab gondozása

Kései, legkésőbb június eleji vetés után a kikelt palántákat még nem árt öntözni. Sortávolság 50-70 cm, tőtávolság 7 cm. Karós babként neveljük. A talajt előzőleg ne töltsd fel a szerves anyaggal, kivéve, ha zöldtrágyaként akarod a növényt hasznosítani. Kerti talajban nem igényel tápanyag utánpótlást. További tennivaló a gyomlálás. Zsizsik, takácsatka, esős időben gombák, vírusok megtámadhatják. Cikk ajánlat: Wigwam  zödségeknek (babsátor)

Megvásárolhatod a Valeyrac Exotics kínálatából.

homoki bab Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa