Rekortán vagy gyep, esetleg gyöngykavics?

Vitaindító, gondolatébresztő cikk az egyre népszerűbb rekortán burkolatról.

A „rekortán” szó az 1972-es müncheni olimpián használt RekortanTM márkanevű helyszínen öntött, gumigranulátumból és poliuretánból készült sportpálya burkolat révén került be a köznyelvbe. A Rekortan eredetileg tehát egy márkanév volt de az olimpiai közvetítések során olyan masszívan sikerült beágyaznia magát a köztudatba, hogy „köznevesült” (hasonlóan a Cellux ragasztószalaghoz, vagy a Stihl fűrészhez) és minden szintetikus atlétikapálya szinonimájává vált a magyar nyelvben.  – Írja a gumitegla.hu.

Hol lehet rekortánnal találkozni a sportpályán kívül?

Közterületen futópályaként, parkban sétaútként, illetve játszótereken, kerti mászóka, hinta, játszóvár alatt akár magánkertekben is találkozni lehet vele. Mostanában divatos lett a teraszok, erkélyek, járdák, lépcsők, kocsibeállók, kerti utak rekortánnal történő burkolása is. Kerti medencék körül is egyre gyakrabban alkalmazzák.

rekortán a játszótéren

Rekortán a játszótéren, csúszdás játszótér, Gellért hegy.

Rekortán a játszótéren

Maradjunk annyiban, hogy a rekortán burkolatú játszóterek sokkal praktikusabbak, mint a régi típusú, betonkockákkal vagy aszfalttal borított játszóterek, ahol előfordultak durva balesetek. Ma már meg kell felelni az uniós előírásoknak: egy méternél magasabb eszközök alatt kötelező ütéscsillapító talajt kialakítani, ez lehet mulcs, gyöngykavics, homok vagy gumitégla, rekortán. A családi házakban működő játszóeszközökre a szabványok nem vonatkoznak, azonban kellő szakértelem híján a balesetveszélyes játszótér saját kezű építése helyett ajánlott szakember segítségét igénybe venni.

A rekortán előnyei

  • Kényelmes rajta járni, futni.
  • Csúszásmentes,  a gyerekeket védi az esés okozta sérülésektől,
  • A medence partját ezzel burkolva a fürdőzők nem hordják be a talpukon a füvet, a sarat a vízbe.
  • Aki szereti az állatokat, kutya kennelbe, vagy istállóba is lerakhatja, mert könnyen tisztán tartható. Bár rendszeres tisztítást igényel.
  • Kocsibeállók burkolásához is előszeretettel használják, strapabíró.

Leginkább azért hódít, mert könnyen tisztítható, és jóval olcsóbban karban tartható, mint a gyep, ezért a kertépítők előszeretettel használják, ajánlják.

rekortán sétaút

Rekortán sétaút a Tullni kertekben, ahová minden évben kirándulást szervezünk. Aktuális programjaink.

A rekortán hátrányai

  • Már megjelenésében sem természet közeli,
  • A  rekortán burkolat őrölt autó/teherautó gumiból készül, ami nem éppen környezetbarát anyag.
  • Sokszor az erős napsütésben elképesztően felforrósodik. Ezen már nem olyan jó járni, játszani, futkosni, arról nem beszélve, hogy kisugárzása erősen melegíti a környezetet, így kedvezőtlen mikroklímát teremt.
  • Közterületen a játszóteret este, hajnalban a fiatalok veszik birtokba buli előtt, buli után. Rendkívül gusztustalan látvány a különböző löttyökkel leöntött, netán hányással megtisztelt burkolat, amelyen remekül látszanak a bulinyomok, míg a fűben, vagy a gyöngykavicson a természet jótékonyan eltakarja, elvezeti azokat! Ezt a felületet nem árt naponta leslagozni, ami közterületen nem történik meg napi rendszerességgel! Ugyanerre nincs szükség a gyep vagy gyöngykavics esetében. Éjszaka kóbor állatok, nappal szabadjára eresztett ebek odavizelhetnek. A látvány sokszor elborzasztó. Gyerek oda már a lábát ne tegye be!

Ha ezt a megoldást választja valaki, érdemes a növényzetre odafigyelni. Ha a rekortán fákat is körülvesz, amire gyakran látunk példát, fontos, hogy a fa törzsénél kimaradjon annyi hely, hogy a talaj azon keresztül is szellőzni tudjon, ne forrósodjon fel túlzottan.

Te hogyan viszonyulsz a rekortánhoz? Írd meg véleményedet a kertlap FaceBook  bejegyzésében:

Cikk ajánlat: Téglajárda, kerti út.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa