Tavaszi felkészülés napi 15 percben

Ahogy beindul a tavaszi szezon, egyre sokasodnak a tennivalók a kertben. Aki már pár éve dogozgat a kertjében, tudja, hogy március, április folyamán a napi negyed óra kerti munka fáradsága is busásan megtérül az év folyamán.

Március elejétől április végéig fontos, hogy minden rendben menjen. Kezdve a virágágyak kitisztításától a metszésen át az évelőosztásig, a komposzt beindításáig, hogy csak a legfontosabbakat említsük.

A napi időráfordítás megéri. Még akkor is, ha egy nagy feladat valamilyen kis részével végzünk aznap. Csak 15 perc, és minden kézben tartható. Ez nem is sok, főleg, ha olyan elfoglaltságról van szó, amit egyébként is szeretünk végezni.

Íme néhány ötlet, miből áll a napi negyedórai előkészítő kerti munka…

tavaszi kerttisztítás

Kerttisztítás

Alapfeladat minden szezon előtt az ágyások kitisztítása. Visszavágjuk a díszfüveket, eltávolítjuk az elhalt lombozatot. Következhet a növényi részek, nyesedékek szecskázása. A szecskázó vásárlás nem nagy befektetés, ha arra gondolunk, hogy évekre szóló befektetésről van szó, és megoldódik az égetés problémája is. A nyesedékek a komposztban landolhatnak. Ide kerülnek a levelek, egyéb növényi hulladékok is. És máris megalkothatjuk az idei szezon új komposztdombját. Jöhet az első fűnyírás is.

Aztán, később, következhet a talajtakarás, a mulcsozás. De csak májusban, ha már kellően felmelegedett az idő. Hiszen a mulcs termoszként működik. Ha hideg talajra borítjuk, állandósítjuk az alacsony hőmérsékletet a tavasz nagy részére. Ne álljunk neki ennek a feladatnak május második fele előtt. Cikk ajánlat: Szalma mulcs; Fóliák, hálók, szövetek alkalmazása a házikertben

tőosztásNo és új ágyásokat tölthetünk meg évelőink osztásával. Így  benépesíthetjük az egész kertet, különösebb anyagi ráfordítás nélkül. Ez aztán a takarékosság! Cikk ajánlat: Vegetatív szaporítás osztással

Indítsuk be a komposztot

A komposztdomb, új komposztáló beüzemelése minden tavasszal aktuális. Ezért a legjobb, ha két komposztálónk van. A tavalyi, amelyet folyamatosan felhasználunk, és egy új, ahová gyűjtjük a növényi hulladékot, a baromfitrágyát. Cikk ajánlat: Komposztálás

Állítsuk fel az esővízgyűjtőt

esővíz gyűjtő városi kertbenUtoljára, de nem utolsósorban helyezzük üzembe az esővízgyűjtőt, ami a nyári öntözés szolgáltatja majd az öntözővizet. Az esővízgyűjtés legegyszerűbb módja az eresz alá állított tartály, hordó. Arra ügyeljünk, hogy takarjuk, ezzel csökkentjük a párolgást és megóvjuk a tartályt attól, hogy nem kívánt dolgok, levelek, rovarok stb. belekerüljenek. Ehhez az első lépés a tartályok kitisztítása, majd felállítása.

A fotón egy igen egyszerű megoldás látható. Ez a városi kert olyan helyen létesült, ahol nincs lehetőség ciszterna kialakításra. Az ágyások nagyrészt három garázs fala közé ékeltek. A terület lejtős, teraszos. A kertecske a garázsok hátsó-oldalsó falánál, a garázstetők magasságában található. Az egyik garázs hosszabbik falánál, a tető alá, falábakra szerelt esővízgyűjtő csatornafél fogja fel az esővizet, és vezeti bele a hátsó tartályba. A tartály fedele nem teljesen fedi a vízfelszínt, ezért egy a tartályra borított háló védi állja útját a szennyeződésnek. Miután a tartály kicsinek bizonyult, még egy tartály került beüzemelésre. Ebbe akkor kerül a csapadékvíz, amikor a hátsó tartály már megtelt.

Ha ezeket a munkákat elvégezzük, nem kell attól félnünk, hogy májusra kicsúszik a dolgok a irányítása a kezünkből. És mindehhez napi 15 perc pluszmunka szükséges.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!