Tanácsok macskatartóknak, és macska távoltartóknak!

Az embereket két csoportra lehet osztani. Vannak, akik nem viselik el a macskát, sem a szobában, sem a kertben, és vannak, akik macskabarátok. Kedves macskatartók és macska távoltartók! Mindkettőtökhöz szólunk most.

macska a kertben

Cicc!

Készíts a macskáidnak salátabárt!

Különösen a lakásban tartott cicák számára ajánlott. Nyilván tudod, hogy még a ragadozók is esznek zöld növényi részeket. Egyes fűfélék az emésztésüket segítik, vitaminnal látják le. Ezek között találhatók olyan szépség vitaminok, amelyek ragyogóvá, tömötté teszik a bundájukat. Ne használj kemikáliákat! Vess nekik búza, zab és rozs keveréket, amelyek kisállatkereskedésekben és állateledel-szaküzletekben kaphatók. A magokat szórd az előkészített talajfelszínre, majd takard vékony rétegben, lazán földdel, végül öntözd be jól. A magvak néhány nap múlva kicsíráznak. Tegyél kia macskák számra vizet is, hogy leöblítsék a lakomát.

Kerti macska alom

Ha kertben elhelyezel egy homok macskaalmot, akkor rászoktathatod a kedvencet, hogy ide járjon, és a kert többi részét békén fogja hagyni. Ültess elé növényeket, hogy takarják a belátást, és biztosítsák a macska zavartalan félrevonulását.

macska-macskamenta

Gyógynövénykert macskáknak

A macskabarát kertben helyet kell kapnia az illatos macskamentának (Nepeta cataria), a orvosi macskagyökérnek (Valeriana officinalis) vagy a macska gamandornak (Teucrium marum. Az erősen citrom illatú citromillatú macskamenta (Nepeta cataria var. citriodora) egy kerti változat, szintén jól használható. A macskák kedvelik a kerti Macskamentát (Nepeta × faassenii) is, bár hatása gyengébb az alapfajénál. A macska eheti, és hentereghet benne kedvére. Szintén szeretik a macskák a kúszó rozmaringot, a ternyét és a csarabot.

Sicc!

Ne ott végezze a dolgát!

A komposztot takard csirkehálóval, hogy távol tartsd a macskákat. A frissen felásott, porhanyós, istállótrágyázott földre szúrós ágakat teríthetsz.

Nem szeretem növények

A macska ezeknek a növényeknek nem szereti az illatát: levendula (Lavandula sp.), kerti ruta (Ruta graveolens), macskajaj (Coleus canina). Az utóbbi nálunk egynyáriként tartható örökzöld cserje. A növények cserépben is nevelhetők. Riasztás céljából el lehet helyezni őket a féltett ágyások köré, a homokozó mellé, a teraszra.

El a mancsokkal a madarakról!

A madáritatót ne tartsd fák, bokrok közelében, ahonnan a macskák lecsaphatnának a madarakra. Esetleg szórj az itató köré narancshéjat, így riasztva el a macskát.

Macska se ki, se be!

Ha szeretnéd, hogy a kedvenced ne húzzon el, maradjon a kertben, és/vagy idegen macska ne jöjjön be, a kerítés tetejére tegyél szögesdrótot, illetve macska barátabb megoldásként kerítés tetején feszíts ki hálót, amit megdöntesz kb. 45 fokban. Vagy futtasd be a kerítést szúrós növénnyel. Persze jó, ha a macska a lécek között sem fér át!  Alkalmazhatsz szúrós sövényeket is, hiszen például a tűztövisen (Pyracantha sp.), a magyalon (Ilex aquifolium) egy lélek sem közlekedik se ki, se be.

macskabiztos kerítés

Macskabiztos kerítés

Macska kennel

Ha még szigorúbb vagy a saját macskáddal szemben, készíthetsz kennelt. Aminek az oldalába polcokat erősíthetsz, a földre helyezz el vízátvezető csövet, vagy egyéb alagutat, ahová a macska szívesen beszalad. Kirakhatsz a macska számára egy magasabb asztalkát, amire felugorhat, és elnyújtózhat a napon. Ne feledkezz meg a macskaalomról sem.

Cikk ajánlat: Létezik kutyatűrő kert?

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa