Létezik kutyatűrő kert?

Aki a kertjében katonás rendet szeretne tartani, ne tartson kutyát! Azonban, ha kicsit kompromisszum kész, a kutya és a kert nem is olyan összeegyeztethetetlen. Íme néhány tanács a kutyatűrő kerthez.

A kutyatartás és a kert összefüggésben első lépés a megfelelő kutyafajta kiválasztása. A szertelen terrierek biztos, hogy problémásabbak, egy terelőkutyának pedig állandóan fontos terelni valója akad. Azt is tudni kell, hogy nem a kutya mérete számít. Egy kis kutya is tud nagy károkat okozni, gondoljunk a kotorék kutyákra.

kutya a fűben

Vigyázat! Ás a kutya!

Ha már kiválasztottad a megfelelő kutyafajtát, akkor se vidd a kertedbe addig, amíg a kert „nem állt be”. A frissen ültetett növények, a laza talaj mind arra ösztönzi a kutyát, hogy ásásba kezdjen. Egy friss ágyás legyen tiltott terület a kutya számára, míg a jól beállt gyepes területre a kutya beengedhető. Ám vigyázat, mert mindez talajfüggő. A kutyának jó orra van arra, hogy kiszagolja, mennyire laza, azaz ásásra csábító a talaj. A kutya semmi esetre se császkáljon a kertben egy frissen megszerzett csonttal, mert a végkimenetel borítékolható.

ás a kutya

A növények kutya elleni védelme

Ha az év minden szakában akadnak csemeték, palánták, legjobb, ha kis dróthálóval véded őket. Azonban a túl vékony drótokba a kutya beleszaladhat, tehát vagy jól látható legyen a drót maga, vagy aggassunk rá szalagokat. Kerítés védheti a kert bizonyos részét, például a konyhakertet is. Ahová már csak neked van belépési engedélyed.

Jó védelem a kutya ellen az emelt ágyás vagy a konténeres növények tartása. Az ágyást szórd körbe kicsit éles sóderrel, és a kutyát tanítsd meg, hogy kerülje az ágyás környékét. Meglásd, hamar megtanulja.

Egyébként egy fegyelmezett, már nem bébi korú kutya egyetlen tiltó szóval távol tartható a kényes területektől. Oly annyira, hogy később már tiltásra sincs szükség, magától tudni fogja, hogy hol a helye. A mi kutyán például igen hamar megtanulta, hogy az ágyások környékén nincs keresnivalója. Ezért, amíg mi gyomláltunk addig kutya úr leheveredett, illetve elkódorgott a fás, cserjés helyekre, ahol kedvérre bóklászhatott addig, amíg magunkhoz nem hívtuk azzal a felkiáltással, hogy itt az idő haza menetelre.

kutya játszik az avarban

Kerti kutya tartása

Ha a kutya a kertben lakik, a mienk nem kerti kutya volt, nem árt, ha egy szépen karban tartott, elkerített, lehetőleg rácsos, átlátható kerítéssel elkerített területet tartasz fent számára, ahonnan szemlélheti a világot. Legyen ott kutya játékszer (csont, labda stb.), kiporciózott víz, és minden esetben egy tágas kutyaház. A kutyádat soha ne kösd ki! Invitáld a saját territóriumába, és csuk rá az ajtót, ha sors éppen úgy hozza. Tedd ezt úgy, hogy közbe ne veszítsen téged hosszabban szem elől. Kivéve, ha ez elkerülhetetlen.

Kutyapiszok és egyéb izgalmak

Előfordulhat, hogy a kutyavizelet kiégeti a gyepet. Ha a kérdéses területet megöntözzük, megszórjuk komposzttal, szükség esetén felülvetjük fűmaggal, a csúnyaság megszüntethető. A kutyapiszok bizony a kertben éppúgy összeszedendő, mint az utcán vagy a parkban. Neveld rá a kutyád, hogy egy helyen végezze a dolgát, mert ez a te dolgodat is megkönnyíti.

Nem probléma, ha a kutya részt szeretne venni a gyepöntözésben. Miért is ne! Neki is jár egy kis nyári fürdőzés. És még a lábát se fogja összesározni.

nyári hűsölés

Kutyatűrő növények a kertben

Néhány kutyatűrő, életerős növény: fás bazsarózsa, terülő lángvirág, vasfű, kasvirág, menyecskeszem, margaréta, gyepliliom, orosz tárkony, pompás liegtszépe. Nagyjából sérüléstűrő cserje a fanyarka, hólyagvessző, jezsámen, som, orgona, nyári orgona, fenyőfélék, birs.

Egy lelkileg kiegyensúlyozott kutya, akivel törődnek, gyakran játszanak vele, elviszik sétálni, a kert meglététől függetlenül, megfuttatják, nem fogja tönkre tenni a kertet.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa