Kerti kommelínafélék

Szomszédasszony elmehet!
Itt pletykálni nem lehet!
De pletykát ültetni?! Azt igen!

A kommelínafélék családja – Commelinaceae

Ismert fajainak száma mintegy 600. Hajtásaikban kovasav, kalcium-oxalát és nyálkaanyag található. Lombozatuk rendkívül változatos, ismertek tőlevélrózsás, sőt pozsgás fajai is.  Egyesek kedvelt szobanövények pl. tarka ámpolnavirág (Zebrina pendula), a pletyka (Tradescantia albiflora) és a röó (Rhoeo discolor).  Mások  szabadtéri dísznövények pl. a kerti tradeszkancia (Tradescantia x andersoniana) és az azúrkék kommelína (Commelina communis).

Tradescantia nemzetség

A pletykafélék (Tradescantia) nevüket John Tradescant, az ismer angol természettudós után kapták. A 17. században John első Károly és Salisbury őrgrófja főkertészeként dolgozott.

A nemzetség mintegy hetven faja évelő, az Újvilág növényei. Dél Kanadától Észak Argentínáig. 30-60 cm-re növő futónövények, magányosan vagy csoportosan élnek a fák árnyékában vagy réteken. Gyakran apró levelűek, virágaik eredendően fehérek, rózsaszínűek vagy bíborszínűek. Sok helyen gyomként nőnek, de gyakran évelőágyások szegélyeként ültetik, vagy konténerben, szobanövényként nevelik őket. Floráriumban is nevelhető.

Szabadföldi tradeszkanciák

A kerti tradeszkanciát Tradescantia x andersoniana, három faj keresztezésével állították elő ( Tradescantia ohioensis, Tradescantia subspera ésTradescantia virginiana). A hibrid nevét Edgar Anderson (1897 – 1969) amerikai botanikus után kapta, akinek tudományos munkásságában kiemelkedő szerep jutott a Tradeszanciának, többek között a hibridizációjával is foglalkozott.

kerti tradeszkancia

Bokros növekedésű, felálló szárú, 50-70 cm magas, lágyszárú évelő. Üde zöld levelei  lándzsásak, lehajlók. A kocsányon bókoló bimbókból július – szeptemberben nyílnak fehér, kárminpiros, vagy kék, háromszirmú virágai.

Napra, félárnyékba való. Általában elmondhatjuk, hogy a nedves, termékeny talajokat kedveli, és bár inkább a savanyú talajokban fejlődik megfelelően, tolerálja a magasabb talaj pH-t is. Egyáltalán nem igényes. Elvirágzás után a talajszintig visszavágva a következő évben ismét dúsan kihajt. Csomókban fejlődik, tőosztással szaporítható. Legszebben a kerti tavak szegélyeként,    évelőágyakba, hasonló magasságú évelők társaságába, zergeboglárkával, réti füzénnyel és a nőszirommal társítva mutat, de önálló évelő foltként is ültethetjük.

Nálunk kapható fajtái többek közt: a fehér virágú  ‘Bianca’, ‘Innocence’; a fehér szirmú, halványkék közepű ‘Osprey’; a fehér virágú, rózsaszín közepű ‘Temptation’; a kék virágú ‘Blue’, a sötét lila ‘Sweet Kate’; a sötétrózsaszín ‘Rubra’; a kárminvörös ‘Carmine’,a ciklámen színű ‘Karminglut’;  illetve a fehér, kék, sötétkék, rózsaszín, lila virágú vegyes ‘Shimmer Mixed’.

Commelina nemzetség

A kommelínafélék családjának legnépesebb Commelina nemzetségébe nagyjából 170 faj tartozik, részben egynyáriak, részben évelők. Nevét a holland botanikus, Jan Commelijn után kapta. Az idetartozó növények virágai általában egy napig élnek. A virágok végállók.

Az azúrkék kommelína (Commelina communis) Ázsiában honos, Európába dísznövényként került, majd több helyen ki is vadult. Így találkozhatunk vele kertekben, parkokban, temetőkben. Sok helyen látható, főként a kissé bolygatott helyeken, földutak mentén.

Egynyáriként ültethető  három szirma közül kettő nagy, azúrkék és feltűnő, a harmadik fehér és csökevényes. A virágok egy napig élnek. A növény hajtásai elterülők.  levelei lándzsásak.

Könnyű (homokos), közép kötött (vályogos), jó vízgazdálkodású talajba való. A talaj pH-ra nem érzékeny, vagyis meszes és savanyú talajokon is jól fejlődik. Napra, félárnyékba való. A nedves és a száraz talajt is jól tűri. A növény föld feletti zöld része és a virága is ehető, mind nyersen, mind főzve fogyasztható. Íze nyálkatartalmának köszönhetően édeskés. Kínában zöldségnövényként termesztik.

Magról szaporítható. A magvetésre márciusban kerüljön sor üvegházban.  A magvak 4-5 hétig csíráznak 20°c-on. Ültessük át edénybe, majd kora nyáron ültessük ki a szabadba.

Kommelinák gyógyhatása

Az azúrkék kommelínát (Commelina communis) a népgyógyászatban leveleiket használják, amelyek hatása antibakteriális, összehúzó, méregtelenítő, vizelethajtó, lázcsillapító. Torokfájás és mandulagyulladás ellen gargarizáló szerként használják. A száraz növény forrázatával vérzést, hasmenést, lázat kezelnek. Diabetes gyógyítására való alkalmasságot tudományosan is alátámasztották egy 1991-es tanulmányban. A szirmokból kék festéket állítanak elő.

egy 2006-ban megjelent tanulmány szerint a szobanövényként tartható futó kaszavirágot (Commelina diffusa) sebgyógyító céllal használja a ghánai népgyógyászat. Egyéb afrikai népgyógyászati felhasználásról itt olvashat (ang.): plants.jstor.org A tudósok kimutatták, hogy a növény virágos hajtása antibakteriális és antioxidáns hatású.
A nálunk szobanövényként tartható Commelina benghalensis virágos hajtásának sebgyógyító hatását állatkísérletekben egy 2011 tanulmány igazolja.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra