Decemberben is szedhetsz gyümölcsöt a szamócafáról!

Ismerj meg egy karácsonykor virágzó és egy időben nem szamóca ízű gyümölcsével is megörvendeztető örökzöldet! A fiatal növényeket dézsában tarthatod, később akár ki is ültetheted, de ekkor termésre ne számíts.

szamócafa

Ismerd meg a szamócafát!

Az erikafélék (Ericaceae) családjába tartozó, Nyugat-Európában, Észak-Amerikában, és a mediterrán régióban honos szamócafa (Arbutus sp.) nemzetség mintegy 11 fajt számlál.

A nyugati szamócafa (Arbutus unedo) Nyugat-Európában, a mediterrán medencében, Nyugat-Franciaországban és Írországban honos. Akár 9 méterre is megnövő, 8 méter széles, bőrnemű, babérhoz hasonló levelű örökzöld cserje. November-december hónapokban gyönyörködhetsz mutatós fehér virágaiban. Mivel a termésérés mintegy 5-12 hónapig tart, sokszor egyszerre van jelen a növény az érő termés és a virág is. Fehér, tömött bugában álló virágai az erikafélékre jellemzően harang alakúak. 15 – 20 mm átmérőjű bogyó termése ehető. Miután a pirosra ért termések messziről szemlélve szamócára emlékeztetnek, ezért kapta a növény a szamócafa nevet. Ez azonban ne tévesszen meg az ízét illetően. Azt mondják a termés bár édes, de ízetlen. Azonban kissé túléretten fogyasztva, amikor a gyümölcs már lehullik, illetve amikor a gyümölcs színe piros, és a gyümölcshéj már megpuhul, sokan kellemes, trópusi aromájú gyümölcsnek tartják. Íze leginkább a fügére emlékeztet.

szamócafaA gyümölcs gazdag polifenolokban, C- és E vitaminban, karotinoidokban.  A népgyógyászat a nyers gyümölcsöt antiszeptikus, vízhajtó és hashajtó hatásáért használja. A legfrissebb tudományos eredmények alapján diabétesz és magas vérnyomás elleni terápiás alkalmazása is számításba jöhet. ( Forrás: Hum Exp Toxicol. 2010 Oct;29(10):865-71. doi: 10.1177/0960327110362704. Epub 2010 Feb 12.)

Több 2-3 méteres fajtája is forgalomban van. Nehézségek nélkül, könnyen tartható. Legjobban tápanyagban gazdag, jó vízgazdálkodású talajban fejlődik. Napra vagy félárnyékba való. A nemzetség legtöbb faja mészmentes talajt kíván, de ez a faj mésztűrő! Ami persze nem zárja ki, hogy a savanyú talajt kedveli. Szárazságtűrő, elviseli az agyagos talajt is. Fiatal korában óvni kell a huzattól. Jól tűri a szennyezett levegőt. -16°C-ig fagytűrő. AZ első évben azonban nem árt a téli védelem. Nálunk sikeresen dézsás növényként tartható. Tavasztól őszig a kertben, télen pedig a fűtetlen, világos verandán tartsd. Idősebb korában viszont akár ki is ültetheted. Szoliternek is ültethető, fás terület szegélyeként is jól mutat. Viszont, ha azt akarod, hogy gyümölcsöt is teremjen, inkább dézsás növényként neveld.

Magról jól szaporítható. Üvegházban, verandán tartva, a komposzt felszínére kell vetni a teljesen beérett termés magvait. A komposztot tartsd folyamatosan nedvesen. Csírázásra tavasszal számíthatsz. A lassan fejlődő magoncokat jól levegőzött, világos, de nem tűző napnak kitett helyen kell nevelni. Amikor a magoncok kb. 30 cm magasak, jó, ha már állandó helyükre kerülnek. De szaporítható 15-20 cm-es fás dugványról vagy bujtással is. A dugványokat novemberben, decemberben szedd, ültesd talpmeleg hidegágyba. A gyökeresedés folyamata lassú, és az eredmény kétséges. A gyökerezést gyökereztető porral segítheted. A bujtás gyökerezése két évig is eltart.

A díszfajták kisebb méretűek, igényesebbek. A ’Compacta’ például mindössze két méteres kompakt megjelenésű cserje. Virágai először fehérek, idővel rózsaszínesednek. Félárnyékba való. A 60-80 cm magas ’Rubra’ virágai valamivel hamarabb nyílnak. Napos helyre való.

Forrás: www.pfaf.org

szamócafa virága

Szamócafa termése a konyhában

Dzsem és kompót, egyes mediterrán vidékeken bor is készül belőle (házi használatra). Süteményben, joghurtban is remek, valamint a reggeli gabonafélékhez keverve is fogyasztható. Antocianin és karotin tartalma miatt ételszínezékként is számításba jön. (Forrás: http://forestry.oxfordjournals.org)

Szamócafa dzsem

Hozzávalók: 1 kg érett gyümölcs; 1 citrom leve; 20 dkg porcukor.

A begyűjtött érett gyümölcsöket mélyhűtve tudod tárolni. Dzsemfőzés céljából együtt használhatod a hűtött és frissen szedett gyümölcsöket. A jól megmosott gyümölcsöket nem kell meghámozni. A szárat azonban el kell dobni. A gyümölcsöket és a citromlét sűrűn kevergetve főzd egy órán keresztül. Majd a cukorral együtt főzd még három órát. A többi eljárást folytasd a lekvárfőzésnél ismert módon.

Forrás: yarrawonga.org

szamócafa termése Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás