Gyepben viruló sáfrányok

A változatos korai sáfrányok már a hó elolvadása után virágzanak. Idén még irigykedhet a szomszéd kertjének gyepben nyíló korai sáfrányainak láttán, de jövőre már az Ön kertjében is virulhatnak.

Nem való sáfrány minden gyepbe

A korai sáfrányokat ne korlátozzuk csak a virágágyásba! Képzeljük csak el, hogy milyen jól mutatnak a gyepben a sáfrányok bíbor, fehér, rózsaszín, sápadt levendula vagy aranyszínű szirmai. Ha egyszer megeredtek, szinte nem is igényelnek gondozást!

Ha ilyesmiben gondolkodunk, vegyünk számításba néhány dolgot. Burjánzó, agyontrágyázott luxusgyepbe nem valók, hiszen gondoljuk el, hogy kelhetne versenyre az erős füvekkel egy marék sáfránygumó. Csak az időnket vesztegetnénk, ha ide ültetnénk őket.

Azoknak se való, aki állandóan a gyepet „manikűrözik”. Kifejezetten zavarná őket, ha a sáfrányok itt-ott felütnék a fejüket, megzavarva az egyenletesre nyírt gyep egyöntetűségét. Ha máris a fűnyírásban törjük a fejünket, szegény sáfrányok elő sem bújnának ijedtükben!

Hová ültessünk sáfrányt és mikor?

Az ősszel virágzók hagymagumóját nyár végén ültessük el, és nem sokkal később nyílni fognak, még mielőtt a leveleik megjelennek. A tavaszi virágzásúakét az ősz folyamán bármikor elültethetjük.

A sáfrány számára ideális a gyér gyep, mondjuk a fák tövében, vagy a, valljuk be, kissé elhanyagolt részén a kertnek.

Egy kis szerencsével az ilyen helyre ültetett gumók évekig megmaradnak, és minden tavasszal megörvendeztetnek virágaikkal, ha nyár végén vagy kora ősszel, az első várható fagyok előtt 6-8 héttel, 5-6 cm mélyre elültetjük őket. Véletlenszerűen, ne sorokba ültessünk, hogy a természetesség látszatát keltse!

gyepben viruló sáfrány

Néhány korai sáfrány fajta

Íme néhány fajta bemutatása a botanikai kaland oldaláról: Az egyik ismertebb faj, mely számos, a kereskedelemben kapható hibrid őse, a Balkánról és Kis-Ázsiából származó korai sáfrány (Crocus chrysanthus), mely nevének megfelelően egyike a korábban virágzó fajoknak. Arany- vagy krémsárga ‘Cream Beauty‘ időnként barnás, bíboros csíkokkal tarkított virágkelyhei február-márciusban nyílnak, de borús időben gyakorta zárva maradnak, s este is becsukódnak. Fehér csíkkal tarkított tőálló levelei a virágokkal együtt hajtanak ki, s csak 1-1,5 hónappal később húzódnak vissza. A ‘Gipsy Girl’, ‘Ladykiller’, ‘Ard Schenk’,  ‘Dorothy’,  ‘Prins Claus’,  ‘Snow Bunting’ hibridek mellett kaphatók a kékes színű fajták (mint pl. ‘Blue Pearl’) valójában egy másik közeli rokon faj, a kétvirágú sáfrány fajtái és hibridjei. Lombjai hamar visszahúzódnak, így csak az első kaszálást kell elhagyni a környezetükben.

A Vácrátóti arborétum rendszertani gyűjteményének domboldalát sáfrányok tarka tömege díszíti, mely különösen napsütésben pompás látványt nyújt, vidáman színesítve a még alvó rendszertani kertet. Három faj, a vad alakjában sárga virágú korai sáfrány (Crocus chrysanthus), a sárgatorkú sáfrány (Crocus sieberi), és a magasabb, élénk bíborszínű illír sáfrány (Crocus tommasinianus) fajtái kerültek a földbe, vegyes kiültetésben. Ezek dél-délkelet-európai fajok, mindnyájan jó vízelvezetésű, sovány vagy közepesen termékeny talajt és tűző napot igényelnek.

Ha valaki szereti járni a természetet, most gyönyörködhet a beregi erdők ligeteiben virágzó kárpáti sáfrányban (Crocus heuffelianus). A kárpáti sáfrány a Kárpátok és a Balkán-hegyvidék szülötte, de nálunk igazi kuriózum. A Kárpátok közelében húzódó beregi síkságon a hűvösebb, csapadékosabb klíma kedvez fennmaradásának.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra