Pálmák

Gyűjts be a nyaralás során pálma magvakat, és otthon ültesd el őket. A tengerpartról hozott mag minél előbb kerüljön földbe. Ha kellően türelmes vagy, és nem feledkezel meg a pálma bébidről, akkor mutatós datolyát, legyezőpálmát vagy törpepálmát nevelhetsz.

kószupálmák

Kószupálmák

A pálmafélék (Arecaceae) családjába tartozó pálmák fás szárú bokrok, liánok vagy fák, legalább 200 nemzettséggel és 3000 fajjal. Az általunk is közismert pálmák levélkoszorús trópusi fák, többnyire el nem ágazó hengeres törzzsel, amelyet rendszerint az elpusztult levelek töve borít. A kifejlett levelek ujjasak vagy szárnyasan osztottak, illetve szeldeltek. A pálmák mutatós leveleik miatt olyan kedvelt levéldísznövények. Európában a pálmák a szabadban csak a mediterrán területeken telelnek át, a mi éghajlatunkon viszont csak üvegházakban, úgynevezett pálmaházakban maradnak meg. Az ismertebb európai pálmaházak közül hozzánk legközelebbi a budapesti és a bécsi, ezeknél nagyobb a párizsi, a berlini, a londoni és a majna-frankfurti. Télen mi is meg szoktuk látogatni a schönbrunni pálmaházat. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem tarthatjuk nyáron akár a kertünket is díszítő szobanövényként őket. Adria partjain leggyakoribb a törpepálma, a legyezőpálma és a datolyapálma. Valamennyiüket megpróbálhatjuk otthon magról szaporítani. A csírázáshoz persze idő kell, és még több idő szükséges a fajtára jellegzetes levelek kifejlődéséhez.

A csokrok összeállításához használt vágott zöld választékba pálmalevél is tartozik. A fotón a kínai kenderpálma (Trachycarpus fortunei) levele látható. Jellemzője, hogy tartós, és körbevágható.

csokor pálmalevéllel

Az itt látható csokor a Virágkötő Tanfolyamunkon készült.

Trópusi pálma

A legtöbb pálma a trópusokon, szubtrópusokon őshonos, ezért melegkedvelő. Persze a hőségben nehezen viselik a vízhiányt és a száraz talajt. Meghálálják a napi frissítő öntözést és a levelek lemosását is. A nyáron is cserépben tartott pálmákat állítsuk kéthetente vízzel telt nagy edénybe, így a földjük vízzel telítődik. Zuhanyozhatjuk is őket. Télen más a helyzet, ritkábban kell öntözni, és hűvösebb helyen kell tartani (8-15 °C). Ha erre nincs mód, a nyári tartásmódot folytassuk. A szobában télen világos vagy félárnyékos helyen tartsuk, különben a napsugarak levélperzselést okozhatnak.

Pálmák szaporítása magról

Sikeres lehet a tengerparti nyaraláson szerzett, a pálmafa alatt kihajtott fiatal, mindössze 8-10 centis növényke cserépbe ültetése. Legegyszerűbb azonban, ha a magvak csíráztatásával próbálkozunk. A pálmamagot vetés előtt mossuk meg, majd áztassuk néhány napig langyos vízben. A vizes tálka télen fűtőtesten, nyáron pedig meleg, napsütötte helyen legyen.

A pálmamagot mély cserépbe ültessük, mert hosszú gyökeret fejleszt. A mag elültetése előtt a cserepet tegyük vízzel töltött alátétbe, hogy a pálmamag nedves földbe kerüljön. A csírázáshoz legalább 21 fokos hőmérséklet szükséges, de fontos a magas páratartalom is, ezért a cserepet takarjuk le üveggel, vagy húzzunk rá lyuggatott műanyag tasakot. A levelek megjelenéséig több hetet kell várnunk. Leghamarabb egy hónap elteltével számíthatunk az első levélkékre. Később is csak lassan fejlődik, a fajtára jellemző levelek néha csak 2-3 év múlva láthatók.

A pálmákat, fajtájától függetlenül, nyáron kitehetjük a szabadba: cserepestül szabadon vagy földbe süllyesztve, dézsában.

Kanári datolyapálma

Phoenix canariensis

A Kanári szigetekről származó datolyapálma (Phoenix canariensis) természetes körülmények között akár a 20 méter magasságot is eléri. Törzse kemény, levelei szárnyaltak. A boltban vásárolt datolya magjából is próbálkozhatunk nevelésével. A magot a szedés után minél előbb ültessük el, különösen, ha a magot nyaralásból hoztuk, mert gyorsan veszít csírázóképességéből. A saját nevelésű pálma alsó, első levélpárját, a szikleveleket elszáradás után vágjuk le. A később fejlődő levelek száraz végét és a levélnyeleket szintén távolítsuk el.

Az egyik legigénytelenebb pálmafajta. Árnyékos helyen is növekszik. Laza és kötött talajon is megél. Mélyen gyökerezik, ezért szárazságtűrő. Tavasztól őszig a szabadban, napos helyen tartsuk. Öntözzük rendszeresen. Télen a lakásban állítsuk világos, 10-14 °C-os hőmérsékletű helyre, és 10-14 naponként locsoljuk. Ha fűtött szobában tartjuk, leveleit permetezni kell. Néha mossuk is le a leveleket.

A közönséges datolyapálmáról itt olvashatsz.

Legyezőpálma

Livistona chinensis

Livistona chinensis

A legyezőpálma (Livistona chinensis) mutatós növény. Dél-Japán, Tajvan, a Dél-Kínai szigetvilág bennszülött növénye. Nevét legyező alakú leveleiről kapta, amelyek a lakásban is fél méteresre nőnek. Kifejlett levei legalább 75 szegmensből állnak. Lombozat szökőkútszerűen helyezkedik el a törzsön.

A közhiedelemmel ellentétben nem igényel rekkenő trópusi meleget. A levegő páratartalmára viszont érzékeny, rendszeres lemosással megelőzhető a levélcsúcs sárgulása, száradása. A gyakori öntözést meghálálja. Kevés fénynél megnyúlik és formátlan lesz. Ellenállóságát növelhetjük, ha májustól szeptemberig a szabadban tartjuk. Magról szaporítható, de a csírázás több hónapig eltarthat. A csírázáshoz és a megfelelő fejlődéshez még télen is legalább 20- 25 fokos hőmérsékletet igényel, ennek ellenére minimum 7 °C-ig teleltethető. Fűtött szobában helyezzük a cserepet nedves kavicsrétegre.

Törpepálma

törpepálma

A Földközi-tenger vidékéről származó törpepálma (Chamaerops humilis) a legkönnyebben tartható szobanövények egyike. Lassan növő fajta. A 2,5 méteres magasságot 10-15 év alatt éri el. Idővel azonban terebélyes fa lesz belőle. Nagy legyezőszerű levelei hosszú levélnyélen vannak, de ha leszáradnak, a levélnyéllel együtt kell levágni. A törzsön viszont megmaradnak az ananászra emlékeztető pikkelyek.

Szobanövényként jól teleltethető. 5 fokon is tarthatjuk. Sőt kiültetve – 10 °C-ig fagytűrő, ellenáll a nagyobb fagyoknak, hóesésnek. Nyáron szintén szabadba vihető. A téli hidegben fakuló levelei nyáron a szabadban visszanyerik színüket és alakjukat. Az idős fa törzsén oldalhajtásokat nevel, és erről is szaporíthatjuk, de magcsíráztatással is próbálkozhatunk.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás