Cikászok

A japán cikász bár minden valamirevaló botanikus kertben előfordul, és az egész világon árulják, mint kerti vagy szobanövényt, eredete egészen a dinoszauruszok koráig nyúlik vissza, és külleme vajmi keveset változott az utóbbi kétszáz millió évben.

Cikász rendszertana

A cikászok a cikászfélék (Cycadaceae) családjába, a cikász (Cycas) nemzetségba tartoznak. Mintegy száz fajuk trópusi és szubtrópusi területeken él. Impozáns növények. A Földön élő növények közül a legősibbek. Nyitvatermők, a fenyők, a ginkgo rokonai. A nemzetséget először a 9.században fedezték fel. Arab természetkutatók indiai útjukról hazatérve beszámoltak néhány cikászról, amelyet Indiában lisztként hasznosítottak. Nevét Linnétől kapta, aki úgy gondolta, hogy az első leírások Theophrasztosztól származnak. A görög tudós xuxasnak nevezte az általa azonosított növényt. Ez latinosítva eredményezte a Cycas elnevezést.

Cikász nemzetség bemutatása

Többnyire el nem ágazó, rövid törzsük a pálmákéhoz hasonló. Nagy, spirálisan álló leveleik a törzs csúcsán üstököt alkotnak. Kétlakiak. A nemzetség tagjainál a termőlevelek a hajtás csúcsán tömötten állnak. Már a triász rétegekből is ismert élő fosszíliák. A kínai Fen An Shi templomban élő C. taiwaniana cikászról azt tartják, hogy több mint 8000 éves. Japánban a majdnem függőleges mészkősziklák tövében sok törpe cikász él, a tengerparton. Észak-Vietnamban és Dél-Kínában a törpe fajok kedvelt bonsai alanyok. A törpe fajok egyébként is kedvelt növényei a kis terjedelmű ázsiai kerteknek.

Cycas revoluta

Cycas revoluta

Japán cikász, japán páfránypálma

Természetesen a Cycas revoluta, japán cikász, japán páfránypálma sem áll rokonságban a pálmákkal. A növény külleme nem sokat változott az utóbbi 200 millió évben.

A revoluta név arra utal, hogy a fiatal levelek végei pásztorbotszerűen összehajlottak. Mint többi rokona, ő is a távolkeleten őshonos. A kínai és japán kertek régóta kedvelt dísze. Kínában a hosszú élet szimbóluma. Magyarországon is egyre kedveltebb, bár nem tartozik az olcsó növények közé. Ha gyökere nem tud nagyra nőni, mutatós szobanövény válik belőle. Lépcsőházba, ablakközbe, hűvös szobába, szállodákba, előcsarnokokba, kiállítási termekbe tartható. Impozáns méreteket érhet el, de csak nagyon hosszú idő alatt, nagy edényben, vagy a szabadban tartva. Minden esetre elmondhatjuk: egy emberélet nem elég ahhoz, hogy egy cikászt felnőni lássunk.

Lágy vízzel öntözzük, nyáron mérsékelten. A levelek hullása, deformálódása a túlöntözésből is adódik. A télen annyi vizet kapjon, hogy a földje ne száradjon ki. 12-15 0C-on teleltessük. Télen-nyáron fény- és páraigényes.  De a közvetlen napsütéstől és huzattól óvni kell. Tavasztól-őszig Kéthetente lehet tápoldatozzuk. Háromévente ültesse át, laza tőzeges talajba.

Cycas revoluta

Termesztett Cycas revoluta, Gold Coast, Queensland, Australia
Fotó: Daniel Mosquin

Dél Afrika a cikászok védelméért

A Dél-Afrikában élő cikász fajok mintegy 70%-a veszélyeztetett, és négy faja már kihalt. Ennek oka elsősorban az, hogy a vadon élő cikászokat kiássák, és eladják a kertészeteknek. A kereskedelmi tilalom csak a vad állományra vonatkozik. A kertészetekben szaporítottakra nem. Miután a hatóságok nem tudják megkülönböztetni a vad és a termesztett növényeket, ezért a vad cikászok tiltott kereskedelme tovább folyik. Az Európai Unió 2010 óta a cikászok minden fajta importját tiltja Dél-Afrikából.

Cycas micronesica

Cycas micronesica

A vörös listás mikronéziai cikász

A Mikronéziában, a Mariana csoportban és a Nyugat Karolin szigeteken  előforduló fokozottan veszélyeztetett fa a mikronéziai cikász (C. micronesica).   Az 1990-es években közönséges populáció folyamatosan csökken egy pajzstetű faj invazív terjedése következtében. Ez a rovar a Cycas revolutat is károsítja.  Pusztulását okozza egy szárát károsító rovarfaj és egy mostanában megjelenő kígyófaj, amely a friss leveleket fogyasztja. Korall mésztalajokon és ritkábban vulkáni talajon fordul elő, zárt erdőkben.

A meleg szubtrópusi klímát és a tengerpartot kedveli. Magjait a tengervíz terjeszti.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás