Őrült jó aji paprikák

Már időszámításunk előtt 7500-ban helyt kapott az emberi táplálkozásban a burgonyafélék családjába tartozó chili paprika. A Bahamáktól Dél-Peruig archeológiai leletek tanúsítják, hogy több, mint hatezer éve termesztik a chilit. Ha Dél-Amerikába megyünk, a chili paprikákat ajinak hívják a spanyol nyelvterületeken. Virágaik fehérek vagy krémszínűek. A termések alakja, mérete, íze, színe változatos. Vannak köztük édes és csípős fajták.

A Capsicum baccatum L. (Aji Amarillo) hagyományos zöldségfélének számít Ecuadorban, Argentínában, Bolíviában, Brazíliában, Chilében, Peruban, Costa Ricán, Hawaii-on.

Aji Amarillo

Az ají (Capsicum baccatum L. var. pendulum) az Andok jellegzetes fűszerpaprikája. Közepesen-gyengén csípős a C. chinense fajtákhoz viszonyítva, össz  kapszaicinoid tartalma 13-352 mg/kg, míg a C. chinense 1605 mg/kg-ot tartalmaz. Az e két fajhoz tartozó paprikák aromája is igen különböző.

Sok bioaktív vegyületének (kapszaicinoidok, fenolok, karotinoidok, fehérjék, összetett szénhidrátok, aminosavak, vitaminok) köszönhetően az aji fontos növénye a népi gyógyászatnak, és nem ok nélkül!

Az Aji paprikák mintegy tizenhatféle karotinoidot tartalmaznak (ezek a paprika színanyagai), amelyek az A-vitamin előanyagai. Többek közt jelentős a kapszantin tartalma, emiatt fontos antioxidáns forrás. (J Food Sci. 2010 Oct;75(8):S446-53. doi: 10.1111/j.1750-3841.2010.01795.x. Epub 2010 Sep 23.)

A nanorészcskék tumorsejt pusztító hatása igazi világújdonság. Tudományos kutatások bizonyítják, hogy többek közt az aji paprikakivonat arany nanoszemcse tartalmának köszönhetően szerepet játszhat a rákos megbetegedések terápiás kezelésében. (Cogent Chemistry Volume 1, 2015 – Issue 1).

Néhány edényben is termeszthető fajta

Capsicum baccatum virága

Az Aji  Omnicolor a szivárvány színében pompázó fajta, amelyet a különböző érési állapotú paprikák egyidejű jelenlétének köszönhet. 60 cm magas, kompakt, bokros növekedésű, augusztustól szeptemberig virágzik és terem. 70-80 nap alatt fordul termőre. Itt megveheted: Aji  Omnicolor

Aji Omnicolor

Az Aji Panca igazi különlegesség, a perui konyha kedvelt fűszerpaprikája. Sötét, színpigmentekben gazdag termésének jellegzetes íze enyhén füstös. Kiválóan szárítható, őrölhető. Majd két méterre megnő, támasztékot igényel. Csírázási ideje hosszú, ezért nem szabad türelmetlenkedni! Hosszú tenyészidejű. Itt megveheted: Aji Panca

Aji Panca

Az Aji cito az egyik legcsípősebb aji fajta. Friss fogyasztásra éppúgy ajánlják, mint fűszerezésre. Csüngő termései végükön hegyesednek, világoszöldből mustársárgára érnek. Edényben is nevelhető, kb 80 cm-re nő. Itt megveheted: Aji cito

Aji Cito

Aji Amarillo szósz

Ez a változatosan elkészíthető, fűszeres szósz fogyasztható sültekhez, párolt zöldségekkel, sült krumplival, vagy éppen sült yukkával. Sztár összetevője természetesen az Aji Amarillo. A receptek régióról régióra változnak. Aszerint, hogy milyen paprikát használsz, változik a színe narancssárgától sárgán át zöldig. Másik fontos összetevője a Andok egyik fűszernövénye, amit perui fekete mentának is hívnak. Egyébként a korianderhez hasonló módon használják. A Tagetes minuta egy fajtája. Őrölt, szárított leveleivel fűszereznek. (Ha magot vennél Huacatay néven keresd az Interneten)

A dél-amerikai származású, vadontermő T. minuta gyógynövény. Illóolaja citromos, édeskés illatú, ámbra színű. Legjellegzetesebb összetevői terpének, flavonoidok, egyéb aromás vegyületek. Az olajat a levelekből, szárból és virágokból vonják ki. Fertőzések elkerülésére, baktériumölőként, nyugtatóként, bronchitisz ellen, egysejtű paraziták, gombák ellen, rovarölőként, sebek fertőtlenítésére külsőleg alkalmazzák 5%-os töménységben. Cikk ajánlat: Bársonyvirág

aji szósz sült csirkével

Hozzávalók.8dkg friss sajt; 1 kisebb hagyma; 1 gerezd fokhagyma; 4 aji paprika;  egy marék szárított fekete menta levél porrá őrölve;  4 evőkanál olaj; egy evőkanál darált mogyoró só

Karikázd fel a zöldségeket, fonnyaszd meg őket forró olajban. Botmixerrel, turmixold össze, add hozzá a fűszert, a mogyorót és a sót. Gyenge lángon kevergesd, amíg sűrű és krémes lesz.

Ajánljuk az Aji paprika mag válogatásunkat, amit a Kertlap Kertészeti Webáruházból tudsz beszerezni.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa