Olla, agyagedény öntözéshez

 Az olla pénz, idő és víztakarékos, házikertbe ajánlott, öntözésre használható cserépedény. Bemutatjuk a csöpögtető öntözés ősi módját.

Mi az az olla?

Az olla latin/spanyol eredetű neve a mázatlan, hasas cserépedénynek. Ilyen edényeket már az ókori rómaiak is használták, levesek, szaftos húsételek készültek benne. Később a keltáknál a mezőgazdaság/földművesség istenének szimbóluma lett. A középkorba a közkedvelt spanyol egytál étel, az olla podrira (spanyol babgulyás) készült benne. Az olla használatát a hódító spanyoloktól átvette az amerikai őslakosság, az indiánok.

olla edények

A fotó forrása: Selao Garden Art

Már a történelmi időkben rájöttek, hogy a mázatlan edény fala lassan átengedi a vizet, ezért öntözésre is kiváló. Az olla-t beásták a földbe, a növény gyökeréhez, feltöltötték vízzel. Az edény lassan bocsátotta ki a vizet, így született meg a csöpögtető öntözés őse. A száraz, sivatagos területeken azóta is sikerrel alkalmazzák. AZ öntözésnek ez a módja Kínában éppúgy elterjedt, mint a mediterrán régiókban vagy Észak-Amerikában. Használatával idő, fáradság, pénz és nem utolsósorban víz takarítható meg. Az így öntözött növények megmenekülnek a szárazság okozta stressztől, hosszan és bőven teremtek.

Így használd az olla-t!

Az eljárás egyszerű. Az edényt a növény közelében olyan mélyre kell elásni, hogy csak a szája emelkedjen a talajfelszín fölé. A vízzel feltöltött edény falán lévő apró pórusokon lassan szivárog át a víz, egyenletesen átnedvesítve a talajt a gyökérzóna közelében. Ha a talaj szárazabbá válik, a kiáramlás felgyorsul, ha a talaj nedves a víz nem szivárog ki asz edényből. Ezért ez a fajta öntözési mód rendkívül hatékony és takarékos. A nedves talajban a gyökerek elburjánzanak, ezért több tápanyaghoz és vízhez juttatják a növényt.

Az egyenletes vízellátás javítja a termésminőséget, növeli a termésmennyiséget, csökkenti a keserűanyag termelődéség (pl uborka, levélzöldségek), kevésbé reped meg a paradicsom és dinnye. Ugyanakkor növényvédő szerepe is van, mert a relatíve szárazon maradt talajfelszín miatt kevésbé szaporodnak el a gyomok, és a kártevők.

A leghatékonyabban használható a szerteágazó gyökérzetű kabakosoknál, paradicsom- és paprikatermesztésben. A sekélyen gyökerező levélzöldségek esetében.

olla öntözés modellje

A fotó forrása: Sustainable Living Center Oregon

Olla praktikák

Az edény szája emelkedjen a talajfelszín fölé kb 5 cm-rel, hogy elkerüld a talaj, lehullott növénymaradványok beleessenek. Az edény száját mindig takar le valamivel, tálkával, kővel, így gátolod a párolgást, és a szúnyoglárvák megtelepedését.

Hatékony öntözéshez minimum négyzetméterenkét egy edény elhelyezése ajánlott. hét liternél nagyobb térfogatú edényeket elég két négyzetméterenként elhelyezni.

Ne feledkezz meg az edények utántöltéséről, ennek gyakorisága időjárás és talajfüggő. Esetenként elég hét naponta feltölteni, máskor, szárazságban, akár naponta is szükséges.

A olla-ba töltethetsz tápoldatot is.

Az olla agyagos talajban nem hatékony. Ha a vízzel összegyúrt talajból könnyen tudsz fényes kifli alakot gyurmázni, ezt az eljárást ne alkalmazd.

Az olla-t magvetés illetve palánta kiültetés előtt ásd a talajba. Magvetés, palánta kiültetés előtt alaposan öntözd be a területet, a magvakat 5-10 cm-re vesd az olla mellé. Öntözésre egészen a palánták lomblevelének megjelenéséig szükség van, mert az olla a talajfelszínhez közeli részeket nem nedvesíti be, így a magoncok kiszáradhatnak, illetve a magok esetleg ki sem kelnek.

Az olla helyét ajánlott feltűnően megjelölni, például feltűnő színű jelölőtáblával.

Még a fagyok beköszönte előtt ásd fel az edényt és vidd fagymentes helyre.

Olla készítés házilag

ollaként használt virágcserepek

Fotó: Living in the land of Oz – blogspot

Az olla egyik olcsó formája, ha virágcserepeket használsz úgy, hogy a szájukkal kettesével összeragasztod őket. Az alsó edénynek a drénnyílását is be kell ragasztani. De lehet az alsó cserép helyett cserépalátétet is használni (ez kb fele vízmennyiséget jelent!). A felső aljával felfelé fordított cserép nyílásán keresztül töltheted fel a cserepet vízzel, egyébként a felső nyílásra helyezett kővel a nyílást le tudod fedni. Sokan a felső cserép alját feltűnő színűre festik, hogy jól látható legyen.

Egész öntözőrendszert hozhatsz létre, ha az egymástól kb. egy méter távolságra elhelyezett, háromnegyedig beásott cserepeket öntözőcsővel kötöd össze úgy, hogy a felső cserép nyílásába T elágazásokat illesztesz, a cső elejét egy víztartályhoz kötöd a végén pedig hagysz egy levegőztető csövet.

olla virágcserépből

Fotó forrása: Global Buckets en Español

Ha kedvet kaptál próbáld ki!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész képzésre!