A szárazság és a tápanyaghiány összefüggése, avagy kalandos vízitúra a talajból a növénybe

Sokan nem is gondolják, hogy betegségeknek látszó tünetek, gyakran élettani okokra, pl. tápanyaghiány, vezethetők vissza, és a tápanyaghiányt nem feltétlenül a talajban lévő tápelemek valós hiánya okozza, hanem egy olyan egyszerű jelenség, mint a kánikula és a szárazság.

Először is gondolj arra, hogy a növények a tápanyagokat nem késsel, villával eszik, vagy harapják, hanem azok passzív úton-módon valahogy eljutnak a gyökérig, majd a gyökerek sejtfalán átlépve tovább haladnak a növény szállítórendszerén keresztül, ami gyakorlatilag a növények sajátos tápcsatornája.

Már eleve nagy kihívás, hogy miként kerülhetnek a tápelemek a gyökér közelébe. Víz nélkül nem megy! A tápelemek nem mennek a maguk lábán a növények gyökérzónájába, őket a víz utaztatja, mintegy odahajókáznak. A gyökérzóna közelében a víz áramlását maga a növény idézi elő azzal, hogy párologtat. Ami fent kimegy az alulról pótlódik, azaz a víz beáramlik.

száraz talaj

Fotó: Vaderstad.com

Az iskolai tanulmányokból bizonyára feldereng a vizes oldatok fogalom. A talajban is ez található, pozitív és negatív töltésű ionokat tartalmazó vizes oldat. Képzeld el, hogy a talajszemcsék kis szigetek, amiket víz vesz körül. A tápelemek, ionos formában vitorláznak ezeken a vizeken mindaddig, amíg ki nem kötnek a gyökerek felszínén. Illetve még csak ki sem kötnek, mert olyan iciri-picirik, hogy átjutnak a gyökérsejteken, mint egy felhúzott zsilipen, és máris belül találják magukat. A növényben, mint búvópatak áramlik a víz tovább, az ionokkal a fedélzeten, fel-fel a száron, szerteágazva, eljutva minden növényi szervhez, eljutva a levelekbe, a leveleken található gázcsere nyílásokig (biológia óra!). Végül a víz a gázcsere nyílásokon, mint nyitott ablakokon át, elpárolog az éterbe. Az ionok pedig maradnak, és belépnek a növények anyagcsere folyamataiba.

De mi történik, ha az ablakok becsukódnak?  Ilyenkor a gyökerek zsilipjei hiába vannak nyitva, a víz nem mozdul, a vitorlák nem dagadnak, és az iciri-piciri tápanyag ionok ott lebegnek a gyökérzónába, várva a jó szerencsét. Így várakozik többek közt a kalcium, a magnézium vagy bór is.

Mikor záródnak be a gázcsere nyílások, a levelek ablakai? Ha túl hideg, borús az idő, ha túl meleg van, ha túl alacsony vagy ha túl magas a páratartalom. A növény gázcsere nyílásai ilyenkor becsukódnak, megszűnik a párolgás okozta szívóhatás, nincs vízmozgás. Legfeltűnőbb a kalcium anyagcsere leállása. A növény ugyanis a kalciumot nem tudja a szervezetében mozgósítani, szemben pl. a magnéziummal, amely hiány esetén az idősebb levelekből a fiatalabb levelekbe vándorol. Ahová egyszer a kalcium eljutott, ott is marad.

kalciumhiány paradicsomon

Fotó: caldwell.ces.ncsu.edu

Gondoltad volna, hogy a paradicsomtermés csúcsi részén kialakult rothadásos tünet a kalciumhiány következménye? Rekkenő nyári napokon, még, ha öntözöl is, a talaj gyorsan kiszárad, a levelek bezárják az ablakokat, azaz a gázcsere nyílások becsukódnak, az áramlás megszűnik. Ennek okán nem jut kellő kalciumion a növénybe, ami hiánytünetek kialakulásához vezet. A hiány a paradicsom fejlődő termésén mutatkozik először. De gyakori más terményen is: pl. bogyófoltosodás paprikánál, levélszél barnulás fejes salátánál. És ezen még az sem változtat, hogy eredendően meszes, azaz magas kalcium tartalmú talajon folyik a termesztés!

Ilyen esetekben egyetlen jó megoldás a lombtrágyázás, amikor nem kell megküzdeni a száraz talajviszonyokkal. Az esetleges tápelem-egyensúly eltolódással sem, amikor azért nem tud a növény hozzájutni a tápelemhez, mert bizonyos ellentétes töltésű ionokból több van jelen a talajban a kelleténél, és a pozitív és negatív töltésű ionok oldhatatlan sókká alakulnak. Nem konyhasóra gondolva, hanem például oldhatatlan kalcium foszfátra. Másrészt lombtrágyázáskor ott helyben hat a tápanyag. Nem kell végigutaznia a növényben.

Amennyiben sikerült kicsit rávilágítani a talaj-növény kölcsönhatás rejtelmeire és megérteni, hogy a mikroelemek hiányát olyan egyszerű ok is kiválthatja, mint a hőség és a szárazság, akkor nem is tűnik feleslegesnek, ha azonnal hasznosuló formában előforduló tápelem tartalmú lombtrágyákat ajánlunk használni, lehetőség szerint még a hiánytünetek kialakulása előtt.

Nem szabad az öntözésről és a mulcsozásról megfeledkezni! Olyan mulcs korongokat ajánlunk, amelyek igen magas vízmegtartó képességgel rendelkeznek, nem füllednek be, és segítenek a csigákat is távol tartani.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa