Öntözd az orchideát jégkockával!

Ne öntözd túl, de ne is öntözd alul az orchideát. Nem könnyű vállalkozás. Van egy tippünk. Nem is nekünk, hanem  az Ohio Állami Egyetem szakembereinek.

orchideák
  1. Az első szabály, hogy öntözz reggel, hetente egyszer, illetve nyugalmi időszakban kéthetente. A gyakoriság mértéke természetesen a külső körülményektől függ. Melegben, virágzásban gyakrabban, hűvösben, gyengébb fényviszonyok között ritkábban kell öntözni.
  2. A második szabály, hogy használj lágy vizet (pH5-6). Ezt legkönnyebben kihűtött forralt víz használatával érheted el.
  3. Harmadik szabály, hogy a növény levelei közé ne kerüljön víz.

Már biztosan szereztél információt arról, hogy az orchideák a túlöntözést talán még jobban megsínylik, mint az alulöntözést. Egyik jótanács szerint pont egy nappal azelőtt öntözz, mielőtt a növény kiszáradna. Elég rizikós vállalkozás. A másik tanács a ceruzapróba. Ha a kihegyezett ceruzát az ültetőközegbe szúrod, ügyesen, hogy ne találkozzon a gyökerekkel, és annak a megfaragott része besötétedik, nincs szükség öntözésre. De van ilyen ceruzád egyáltalán? Vagy csak egyszerűen dugd az ujjad az orchideaföldbe, megérzed, ha nedves a földje. Egy másik módszer, ha a becserepezett orchideát megemeled, és könnyű, itt az ideje az öntözésnek, ha pedig súlyos ne öntözz. Ez sem egyszerű megoldás. végül, ha nem tudod eldönteni, hogy öntözz-e vagy se, várj még egy napot!

Sokan ajánlják az áztató öntözést. Öntözz alaposan, a felesleges vizet folyasd ki az edényből, kb. 15 percig pl. a konyhai lefolyóba állítva a cserepet. Mások kaviccsal terített tálcára állítják a cserepet, így az elfolyó víz párásít is egyben.

Az öntözéssel kapcsolatban itt is találsz információkat: Foltos, pöttyös, sárgul az orchidea levele, mit tegyek?

Az Ohio Állami Egyetem (Georgia) szakembereinek mindennél jobb ötlete támadt, amelyet végül tudományos alaposággal meg is vizsgáltak  (HORTSCIENCE 52(9):1271–1277. 2017.  DOI:10.21273/HORTSCI12212-17). Lepkeorchidea (Phalaenopsis) öntözéséhez jégkockát használtak. Hetente három jégkockát helyeztek az orchidea ültető közegére úgy hogy a jég nem ért sem a levelekhez, sem a gyökerekhez. Az orchideák szépen fejlődtek, semmilyen károsodás nem érte őket, ami elvárható lehetne egy trópusi növénytől, ha fagyhatás érné. Ebben az esetben azonban nem történt ilyesmi. Ezzel a módszerrel nincs szükség áztató öntözésre, mondják a szakemberek. A lassan felolvadó jég, akár a csepegtető öntözés,  mélységében átitatja az orchideaföldet, időt hagy arra, hogy a vizet az ültetőközeg teljesen megkösse (hidratálódjon), ellenben nem gyűlik össze a víz az edény alján, ami nem kívánatos gyökérrothadáshoz vetne. A kutatók megállapították, hogy a közeg hőmérséklete csak pár fokot csökken, és hamar visszaáll az eredeti hőmérséklet, így nem károsodnak a gyökerek. Nem találtak változást, káros hatást a virágzás mértékében, tartósságában, a virágok minőségében sem.

orchidea-jégkocka

Természetesen az orchidea vízigénye változik, függ attól, hogy milyen a hőmérséklet, a páratartalom és a megvilágítás mértéke. Ezért a szükséges jégkockák számát neked kell kikísérletezni. Ellenőriz újaddal az ültetőközeget. Ha a 2,5 cm-re bedugott ujjad nedves lesz, ne öntözz. stb. A vízigény megállapításában segít eligazodni a gyökerek kinézete is. Az ezüstös fénylő gyökerek még vizet igényelnek, a ragyogó zöld szín azt jelzi, hogy a gyökerek vízzel telítettek. A feszességét vesztett levelek szintén vízhiányra utalnak.

Az eljárás lényege, hogy ezzel a módszerrel elkerülhető a túlöntözés, az alulöntözés, miközben a növény megfelelően fejlődik, és nem károsodik.

Cikk ajánlat: Gondozási tipp orchideáknak – a fény

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil