Öntözd az orchideát jégkockával!

Bármilyen hihetetlen első olvasatra, az Ohio Állami Egyetem szakemberei kikísérletezték, hogy jégkockával történő öntözéssel örökre megszabadulhatsz a túlöntözés és az alulöntözés veszélyétől, amely igen gyakori probléma pl. a lepkeorchidea tartók körében. 

Az első szabály, hogy öntözz reggel, hetente egyszer, illetve nyugalmi időszakban kéthetente. A gyakoriság mértéke természetesen a külső körülményektől függ. Melegben, virágzásban gyakrabban, hűvösben, gyengébb fényviszonyok között ritkábban kell öntözni.

A második szabály, hogy használj lágy vizet (pH5-6). Ezt legkönnyebben kihűtött forralt víz használatával érheted el.

Harmadik szabály, hogy a növény levelei közé ne kerüljön víz.

Már biztosan szereztél információt arról, hogy az orchideák a túlöntözést talán még jobban megsínylik, mint az alulöntözést. Egyik jótanács szerint pont egy nappal azelőtt öntözz, mielőtt a növény kiszáradna. Elég rizikós vállalkozás. A másik tanács a ceruzapróba. Ha a kihegyezett ceruzát az ültetőközegbe szúrod, ügyesen, hogy ne találkozzon a gyökerekkel, és annak a megfaragott része besötétedik, nincs szükség öntözésre. De van ilyen ceruzád egyáltalán? Vagy csak egyszerűen dugd az ujjad az orchideaföldbe, megérzed, ha nedves a földje. Egy másik módszer, ha a becserepezett orchideát megemeled, és könnyű, itt az ideje az öntözésnek, ha pedig súlyos ne öntözz. Ez sem egyszerű megoldás. végül, ha nem tudod eldönteni, hogy öntözz-e vagy se, várj még egy napot!

Sokan ajánlják az áztató öntözést. Öntözz alaposan, a felesleges vizet folyasd ki az edényből, kb. 15 percig pl. a konyhai lefolyóba állítva a cserepet. Mások kaviccsal terített tálcára állítják a cserepet, így az elfolyó víz párásít is egyben.

Az öntözéssel kapcsolatban itt is találsz információkat: Foltos, pöttyös, sárgul az orchidea levele, mit tegyek?

Az Ohio Állami Egyetem (Georgia) szakembereinek mindennél jobb ötlete támadt, amelyet végül tudományos alaposággal meg is vizsgáltak  (HORTSCIENCE 52(9):1271–1277. 2017.  DOI:10.21273/HORTSCI12212-17). Lepkeorchidea (Phalaenopsis) öntözéséhez jégkockát használtak. Hetente három jégkockát helyeztek az orchidea ültető közegére úgy hogy a jég nem ért sem a levelekhez, sem a gyökerekhez. Az orchideák szépen fejlődtek, semmilyen károsodás nem érte őket, ami elvárható lehetne egy trópusi növénytől, ha fagyhatás érné. Ebben az esetben azonban nem történt ilyesmi. Ezzel a módszerrel nincs szükség áztató öntözésre, mondják a szakemberek. A lassan felolvadó jég, akár a csepegtető öntözés,  mélységében átitatja az orchideaföldet, időt hagy arra, hogy a vizet az ültetőközeg teljesen megkösse (hidratálódjon), ellenben nem gyűlik össze a víz az edény alján, ami nem kívánatos gyökérrothadáshoz vetne. A kutatók megállapították, hogy a közeg hőmérséklete csak pár fokot csökken, és hamar visszaáll az eredeti hőmérséklet, így nem károsodnak a gyökerek. Nem találtak változást, káros hatást a virágzás mértékében, tartósságában, a virágok minőségében sem.

orchidea öntözése jégkockával

Természetesen az orchidea vízigénye változik, függ attól, hogy milyen a hőmérséklet, a páratartalom és a megvilágítás mértéke. Ezért a szükséges jégkockák számát neked kell kikísérletezni. Ellenőriz újaddal az ültetőközeget. Ha a 2,5 cm-re bedugott ujjad nedves lesz, ne öntözz. stb. A vízigény megállapításában segít eligazodni a gyökerek kinézete is. Az ezüstös fénylő gyökerek még vizet igényelnek, a ragyogó zöld szín azt jelzi, hogy a gyökerek vízzel telítettek. A feszességét vesztett levelek szintén vízhiányra utalnak.

Az eljárás lényege, hogy ezzel a módszerrel elkerülhető a túlöntözés, az alulöntözés, miközben a növény megfelelően fejlődik, és nem károsodik.

Cikk ajánlat: Gondozási tipp orchideáknak – a fény

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa