Gondozási tipp orchideáknak – a fény

Az orchideák virágzását sok tényező kiválthatja: az éjszakai hőmérséklet-, a nappalok hosszának csökkenése, esetenként az öntözés mérséklése. De a virágzásukhoz egy dolgot biztos nem nélkülöznek, ez pedig a fény.

A fényhiány a fő oka a virágzás elmaradásának, és a virágszám csökkenésnek  is. Fényhiányos környezetben alkalmazhatsz mindenféle fifikát, az orchideád nem fog virágozni. A fényhiányos időszak ősztől tavaszig tart, de nyáron ne feledkezz meg egy fa ablakra vetett árnyékáról,illetve a beltéren fényhiánytól sínylődő orchideákról sem.  Gondolj az ablak elé ültetett, egyre nagyobb lombot fejlesztő csemetére is. (Biztos, hogy ekkora fát akartál az ablakod elé?)

Vanda

Egy fényigényes Vanda hibrid: Wirat x Madame Rattana “White spot”

Egyszer az amerikai orchideatársaság egyik szakemberét megkérdezte egy orchideatartó, hogy mi baja lehet babusgatott Vanda orchideájának (pártás kosbor), amelyik az első évben csodásan virágzott, a következő évben már kicsit visszafogottabban, majd csak néhány bimbó nyílt ki. Nem kap elég fényt! Válaszolta a szakember. Ezt a hobbi orchideatartó visszautasította. Arra hivatkozott, hogy a növény rengeteg fényt kap, olyan világos lugasban tartja, ahol a helyet direkt az orchideái számára alakított ki. Azonban csak visszajött a következő évben is tanácsért, ugyanis az orchidea már egyáltalán nem virágzott. A szakember megkérdezte tőle, hogy mikor telepítette oda a futónövényt. A hobbista elcsodálkozott, hogy honnan tudja, hogy telepített egyáltalán. A rendíthetetlen válasz az volt: mert nincs elég fény!

Mit jelent az elég fény?

Minden orchidea nemzetségnek más és más a fényigénye. Általában elmondhatjuk, hogy az orchideák levelei inkább sárgás zöldek, mind fűzöldek, leveleik kemények és felfelé vagy vízszintesen állók. Még a viszonylag kevés fényt igénylő Phalaenopsis-oknak (lepkeorchidea) is inkább vízszintesen és a fölött állnak a levelei, ha fényigényük ki van elégítve, míg, ha leveleik megnyúltak, a súlyuktól lehajlanak, akkor nem kapnak elég fényt, mert a fényhiányt nagyobb levélfelület fejlesztésével próbálja a növény pótolni.

Orchidea vásárlásnál ne felejts el a fényigényéről érdeklődni!

Ne higgy a szemednek!

Phalaenopsis

Phalaenopsis

Ne higgy a szemednek, ha fényigény megállapításáról van szó! Egy ragyogóan világosnak látszó szupermarket kivilágításának általában 2-3-szorosát igényli az orchidea. Az irodában pedig fényigényének csak egyötödét kapja meg! Ha irodában neveltek orchideát, mesterséges megvilágításra biztosan szüksége lesz! De ugyanez igaz a lakás minden olyan zugára, ahol az orchidea nem ablakban, illetve fényszegény északi ablakban van. Mesterséges megvilágításra kizárólag növénynevelő izzót használj! A többi szinte hatástalan.

Ajánljuk növénynevelő LEd izzóinkat a Kertlap Kertészeti Webáruházból.

Állapítsd meg, hogy megfelelő helyen van-e az orchideád!

Ha egy napos ablakban a növényed leveleitől 30 cm-re a fény útjába teszed a kezed, és nem tapasztalsz árnyékvetülést, valószínűleg az orchideát fényhiányban szenved. Ha elmosódó fényt látsz, a Phalaenopsis and Paphiopedilum (vénuszpapucs) orchideák már elégedettek lesznek a fényellátással, de a fényigényesebbek nem. Ha az árnyék éles, a fényigényes Cymbidium (csónakorchidea), Vanda  és Ascocenda fajok számára is elegendő fény áll rendelkezésre.

Ne tarts egy helyen többféle orchideát!

Ne hagyd rábeszélni magad többféle orchidea egy helyen tartására, azzal a címszóval, hogy milyen jól mutatnak együtt! Hiszen mindegyikük igényét egyszerre lehetetlen kielégíteni. Egy fénnyel jól ellátott ablakban a Paphiopedilum vagy a Phalaenopsis maradjon a függöny árnyékában. Az Oncidium (lepkekosbor) and Cattleya (bugakosbor) közelebb kerülhet az üveghez.

A fény hullámhossza is számít!

Bár a növények leginkább vörös- és kék fényt igényelnek fejlődésükhöz, a zöldet pedig zömmel visszaverik, addig nincs gond, amíg a szabadban tartod őket, vagy tiszta ablakú üvegházban. Egyébként pedig, kielégítő mennyiségű természetes fény nélkül, meg kell világítani őket. A virágzás serkentő LED izzók vörös- és infravörös tartományban bocsátanak ki fényt a legnagyobb mértékben.

orchidea mesterséges megvilágítása LED virágzás serkentő lámpával

Fotó: .orchidsmadeeasy.com

Nappalok és éjszakák

Nem csak a megfelelő hullámhosszra, hanem a megfelelő megvilágítási időre is figyelni kell. A mi éghajlati viszonyaink mellett a téli sötét és rövid nappalokat pótfényforrás beállításával lehet meghosszabbítani. Fényforrásként egy falra szerelt, a növényre irányított lámpa is megteszi, de ha kifejezetten “luxus” körülményeket szeretnénk teremteni virágunk számára, akkor a falikar foglalatába úgynevezett “növénynevelő” égőt csavarjunk. – Tanácsolja Tátrai Zsuzsa, a Magyar Orchidea Társaság elnöke.

Az ősszel virágzó Cattleya-t a nappalok hosszának csökkenése serkenti virágzásra, míg a tavasszal virágzókat a nappalok hosszának növekedése. Ezek az orchideák egyforma hosszú periódusú megvilágítás hatására esetleg nem is fognak virágozni egyáltalán. A Cattleya tartó termesztők vagy hobbista öreg rókák ennek tudatában tudják időzíteni a orchideák virágzását karácsonyra. Általában az orchidea tartónak arra kell ügyelnie, ha az erős reklám megvilágítás vagy utcai fény ne zavarja meg ezt a ritmust. Aki nem tudja a nem kívánt hatásokat kiküszöbölni, válasszon Phalaenopsis-t, amely nem érzékeny a nappalok hosszának változására.

Napperzselés

napperzselés orchideán

napperzselés orchideán

Míg a fényhiány hatása alattomosan, hosszabb idő elteltével jelentkezik, leginkább a virágzás elmaradásában, a közvetlen napfény égető hatása szinte azonnal meglátszik. A levélszín kifakul, a levelek foltban sárgulnak, majd megbarnulnak és idővel lehullanak. Ha idejében el tudod csípni, még a levélsárgulás kezdeti időszakában, a folyamat visszafordítható. Ilyenkor árnyékosabb helyre kell tenni az orchideát. Miután az orchideák érzékenyek a napégésre, mindig kövesd a fokozatosság elvét. Ezt egyébként minden növény esetében nem árt követni! A napfényhez vagy a mesterséges megvilágításhoz is fokozatosan szoktasd a növényeket.  A mesterséges LED fényforrást fokozatosan helyezd közelebb a növényhez, több napos szoktatási szünettel, még akkor is, ha nincs túlhevülés, mert ezek az izzók jóval kevesebb hőt termelnek, más hagyományos növénynevelő izzókhoz képest.

További orchideás cikkeink.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil