Foltos, pöttyös, sárgul az orchidea levele, mit tegyek?

Az orchidea, különösen a lepke orchidea tartása nem ördöngösség, mégis sokszor előfordul, hogy tanácsra van szükség, ha leveleken, elváltozások alakulnak ki. Segítünk!

Mit tegyek orchidea vásárlás után?

Hazamenet, ha az idő megkívánja, jól be kell takargatni, babusgatni, nehogy sokkot kapjon az úton. De még így sem küszöbölheted ki teljesen a hirtelen változás hatásait, ezért vásárlás után teljesen természetes, hogy a növény ledobja a virágait, bimbóit, esetleg egy-két levelét is eldobja.  Az újonnan vásárolt növénynek meg kell szoknia a helyét! Amikor új növény érkezik a házhoz, azt mindig megfigyelés, karantén alá kell vonni. Amennyiben nem jelentkeznek rajta tünetek, csak az utána lehet a többi növény közé tenni, befogadni.

orchideák kaspóban

Az orchidea az alsó, idősebb leveleket elhullajtja

Amikor új leveleket hoz a növény, akkor az alsók elszáradnak, ez természetes folyamat, az elhervadó leveleket nem szabad levágni, majd lehullanak maguktól. Ha viszont a régi virágszár szalmasárgára száradt, azt tőből el kell távolítani. Az átültetést (orchideaföldbe) ebben az időszakban kell megtenni, amikor nem virágzik a növény, és a gyökerek már nagyon kibuggyannak a közegből.

Nagyon sok elváltozást a helytelen tartás okoz

A levelek rögtön jelzik, ha a növény nem érzi komfortosan magát. Az orchidea különösen érzékeny a helyváltoztatásra, leveleit könnyen eldobálja, ha változtatod a helyét. Érzékenyek a levelek a túlöntözésre vagy tápoldattal, vízzel való érintkezésre. Ha a leveleken perzselések nyomai láthatók, ezt a közvetlen napsütés vagy fűtőtest közelsége okozhatja. Egész nagy kiterjedésű foltokat okozhat a napégés. Az orchidea nagyon világos helyen szeret, de a közvetlen naptól óvni kell.

orchidea levelek ráncosodása

Túlöntözés okozta az orchidea levelek ráncosodását

A levelek ráncosodása szomjúságra is utalhat. Az orchidea sok vizet kíván, de a lábvizet nem szereti.  Viszont a nem ragadós cseppek a növény szárán a túlöntözés jelei. A hosszabban tartó túlöntözés következményeként a gyökerek rothadnak, a növény levelei fonnyadnak.  Ha megjelennek a tőzeglegyek is, biztos, hogy túlöntözésről van szó. Téli hónapokban a kevesebb fény miatt alig kell öntözni a növényt. Vásárolj speciális orchideakaspót, amin belül perem van, ezen fel tud ülni a cserép, és az aljába elfolyik a felesleges víz, ahonnan felszívja.

Fontos a rendszeres párásítás, de csak a léggyökereket és a talajfelszínt permetezd. Mert ha nem száradnak meg időben a levelek, akkor kapu nyílik a kórokozóknak, például a gombáknak.

Ahogy tél után jön a tavasz, az orchidea levelet hoz, a levél után jönnek az új gyökerek, majd virágszár. Tápoldatozz kéthetente orchideatáppal. A tápanyaghiány vagy a túlzott tápoldatozás szintén levéfoltosodást okozhat. Például a levelek lilás elváltozása foszfor hiányra utalhat.

napégés orchidea levelén

Napégés orchidea levelén.

Kártevők és kórokozók orchideán

Állati kertevőkre utal a levelek ragacsos elváltozása és a deformitás, valamint a nyomában megjelenő fekete tőrothadás. Keresd a kártevőket, pl. pajzstetűt a levelek fonákán. Ha közelről, alaposan, akár nagyítóval megvizsgálod a leveleket, és látsz rajtuk kb. 0,5 mm-es (!) állatkákat, és ezek nyolclábúak, sárgás színűek, akkor takácsatkás a növény. Kártevők megjelenése esetén, első körben mosd el a leveleket (a színét és a fonákát is!) szobahőmérsékletű szappanos vízzel, puharuha vagy szivacs segítségével. Így a kártevőket szépen el lehet távolítani a levelek felületéről. Ezt heti 2- 3 alkalommal ismételd meg. Hatástalanság esetén, Mospilannal kell kezelni. A gyakori, torzulást, ragacsosodást okozó  tripszes fertőzés is ilyen, ebben az esetben a kártevők nehezen fedezhetők fel, rejtett életet élnek, sokszor megbújnak a talajban. Lehet, hogy nem elég a Mospilanos beöntözés, és permetezés, a növényt a kezelés befejezése után át is kell ültetni.

kártevő kártétele orchidea levélen

Kártevő kártétele orchidea levélen.

Ha foltosodás pöttyösödés gyakori oka, hogy kórokozók támadták meg a növényt. Réz tartalmú szerrel permetezz, a foltos leveleknek csak egynegyedét tartsd meg, a többi beteget távolítsd el. A rezes permetezést 3-4 alkalommal meg kell ismételni.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil