Néhány jó tanács, ha nem tudsz lemondani a leylandi ciprusról

Ha sövény, akkor turkesztáni szil vagy leylandi ciprus. A vásárlók zöme ezt a két fajt keresi a leginkább. A leylandi őrület nem újkeletű. Több évtizeden keresztül a kertbarátok kedvence volt, olyan keményen tartotta magát piacon, hogy úgy tűnt, nincs más faj, ami kirobbanthatná előkelő pozíciójából, azonban közbe szólt az éghajlat változás…

leylandi ciprusok

A Leyland-ciprus két különböző nemzetségbe tartozó faj, a Monterey-ciprus és a nutka álciprus természetes kereszteződésével jött létre egy gazdag angol Walesben található növénygyűjteményében úgy hétszáz évvel ezelőtt. Az úriember sógora, bizonyos Christopher Leyland fedezte fel az új hibridet. A Leylandi ciprus szép növény, de Magyrországon tájidegen. Ennek az Észak-Amerika nyugati részén honos ciprusfélének egyre sanyarúbb viszonyokkal kell megküzdenie nálunk.  Az aszályos időszakok gyakorisága, és nem csak nyáron, a nyári forróság kegyetlenül megtépázza. Gyökereit pusztítja a szárazság, állapota leromlik, a legyengült növényt pedig megtámadják a kártevők, kórokozók. Emiatt népszerűsége megkopni látszik. Sokan azonban a problémás tartás ellenére sem tudnak lemondani róla. Most hozzájuk fordulunk, néhány jó tanáccsal segítve őket.

A leylandi ciprus üde, humuszos talajba való, sem a homokos, sem az agyagos talajt nem kedveli. Bár oszlopos termetű, tilos túl szorosan ültetni őket, részben egymás leárnyékolása, részben a kártevők, kórokozók gyors egyik növényről a másikra való átterjedése miatt. Cikk ajánlat: Több céllal is ültethetsz oszlopos formájú örökzöldeket

A leylandi ciprus víz- és tápanyag igénye

Tavasszal gyökerek erősítése céljából javasolt a Symbivit használata. A jó kondícióban tartást segíti a mikroelemekkel dúsított komplex műtrágyák használata. Jót tesz neki a kálium- és magnézium tartalmú lombtrágya, az öntözővízhez kevert keserűsó (öntözéshez 10 l vízben 10 dkg). Ősszel a túlöntözés és a túl sok nitrogén kijuttatása hajtásmegnyúláshoz vezet, ami télen, már kisebb fagyban is a hajtásvégek elfagyását vonja maga után. Ősszel vissza kell venni az öntözést, és káliumban gazdag tápoldattal vagy lombtrágyával lehet segíteni a hajtások beérését, a fagyvédelmet.

A leylandi ciprus vízigényes növény, rendszeres, nagy adagú, áztató öntözést kíván olyan mennyiségekkel, hogy a víz lejusson a gyökérzónába. Ehhez 30-40 centiméter mélységig kell átáztatni a talajt a nyári időszakban heti 1-2 alkalommal. Aszályos időben növeld a talaj víztartó képességét Vízőrrel. Ősszel az adagot csökkenteni kell, de az öntözés nagyon fontos télen is, természetesen a fagymentes napokon illetve akkor amikor a talaj nincs átfagyva. Az örökzöldek téli öntözéséről itt olvashatsz: A tuják télen is szomjasak

A leylandi ciprus betegségei, kártevői

Igen gyakori, és nem csak esztétikai probléma a hajtások sárgulása, száradása. A belső részek száradása, rozsdásodás a legtöbb esetben nem betegség, hanem a fény és levegő hiányának a következménye. Ha a hajtások kívülről sárgulnak, majd később megbarnulnak, az gyakran betegségre utal. Kártevők megjelenése szintén sárguláshoz, barnuláshoz, növénypusztuláshoz vezet. Sárgulást okozhat a túl sok vagy túl kevés öntözővíz, a tápanyaghiány is, amit legegyszerűbben magnézium trágyázással lehet pótolni.

belső száradás

A betegségek terjedésének megfékezésére már előzetesen, tavasszal célszerű beavatkozni – amikor megújulnak a ciprusok. Használj felszívódó gombaölő szereket.

Sajnos egyre gyakoribb a leyland ciprus egyik súlyos betegsége a Seridium, ami gyengültségi kórokozó, elsősorban tartós aszály esetén fordul elő. A Seiridium cardinale gomba a ciprusfélék kéregrákját, ágpusztulását okozza, a mediterrán területeken nagyon elterjedt, és a klímaváltozással egyidejűleg nálunk is felütötte a fejét. Tehát a növényeket tessék jó kondícióban tartani, öntözni, a tövét mulcsozni, káliumban és magnéziumban gazdag műtrágyával műtrágyázni. A fertőzött hajtásokat ajánlott levágni, elégetni, és rezes permetezésben részesíteni a növényeket, de csak 25 fok alatti hőmérsékleten, tehát lehetőleg hajnalban. Keverj magnézium lombtrágyát is a permetszerhez.

Gyakori kártevője a tujaszú, atka, boróka-tarkadíszbogár, ellenük alkalmazz Mospilánt. Ha a száradó hajtásrészek alsó részén -kör alakú, 2-3 mm nagyságú bemeneti nyílást találsz, a száradó rész könnyen letörik, törése mentén a farészben lyukat látsz, ott a szúbogár garázdálkodik, amelyek mindig a legyengült növényeket támadja meg. A szúbogarak ellen Mospilan injektálással próbálkozz: injekciós tűvel a feloldott Mospilant a lyukak egy részébe – növényenként 2-3 lyukba – fecskendezd be, majd a lyukat viasszal zárd lei. Hatékony megoldás az egészséges részig történő visszametszés is, a nyesedék azonnal megkell semmisíteni. A kártevők kártételét kevésbé sínylik meg a jó kondícióban lévő növények.

seridiumos levélszáradás

A leylandi ciprus metszése

A Leylandi ciprust legtöbben nyírt sövénynek nevelik. Miután gyorsan nő, ahhoz, hogy a bokor ne legyen túl laza, folyamatosan metszeni kell, a hajtások legfeljebb 1/3-át eltávolítva. A tetejét a kívánt magasságnál vágd vissza. Csak a fás részekig szabad metszeni. Intenzívebb visszametszésnél a vágott felületek száradni kezdenek. A nyár folyamán szükség szerint 3-4 alkalommal ismételd meg, ha jó záródó sövényt szeretnél. A fiatal sövényeket így metszd: Apránként, ollóval nyírd az ágelágazásoknál, hogy jól besűrűsödjön, nyár elejétől augusztus elejéig, több alkalommal. A csúcsát csak a végső magasság elérése után kell visszametszeni. Ha már összenőtt a sövény, lehet sövénynyíróval is nyírni. Nyár végétől már ne metssz, mert a metszés hatására előtörő új hajtások télig nem fásodnak el, ezért el fognak fagyni.

Ejtsünk pár szót a spirálra történő metszésről. A növényt fel kell csavarni és hozzáerősíteni egy vastagabb bambuszrúdhoz, és spirálisan metszegetni (a spirál ellentétes oldalán kopaszra), évente több alkalommal, mindig egy keveset, hogy a lomb besűrűsödjön.

Ezt tartsd szem előtt előtt, ha leylandi ciprust választanál

Mérete a fákéval vetekszik, végső magassága 18-20 méter, egyes ágai több méteresek. Persze ehhez kell 20-25 év!
Pára- és tápanyag igényes,  igényes, télen (fagymentes időben), nyáron öntözni kell.

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!