Ne ess neki a meztelen csigáknak csigaölő szerrel!

Ha sajnálod a sünt, a madarakat, félted a kutyád, nem akarod elpusztítani a földigilisztákat, akkor  csigairtó szereket ne alkalmazz házikertben!

Szétnéztünk a hazai piacon, és azt tapasztaltuk, hogy sok helyen a márkanév, no meg a használati utasításon kívül nincs feltüntetve, és sajnos a termékfotókról sem olvasható le milyen hatóaynagú szert árul az adott webshop. De miután nálunk a vas-orto-foszfát tiltott hatóanyag, valószínűleg mindnyájan metaldehid tartalmúak.

Csak olyan szert vásárolj, aminek az összetételét ismered!

spanyol csupaszcsiga

Spanyol csupaszcsiga

A metaldehid tartalmú csigaölő szereket még bio kertápolásban ajánlják nálunk. A metaldehid a nyálkasejteket károsítja, zavar lép fel a puhatestű bőrének védelmében, mozgásában, emésztésében, míg végül elpusztul. Pedig nem árt tudni, hogy az ilyen termékek használatát mar van, ahol betiltották az Unóban. Kiderült ugyanis, hogy ez a hatóanyag veszélyes madarakra és emlősökre is. Olyan esetek is előfordultak, hogy kutyák betegedtek meg tőle, és sok elpusztult sündisznó szervezetében is nagy koncentrációban kimutatták, legalábbis erre figyelmeztet az Egyesült Királyság peszticid bizottsága (UK Expert Committee on Pesticides – ECP). A szer bekerülhet az élővizekbe is a csapadékkal történő kimosódásnak köszönhetően, ami tovább szennyezi a környezetet, és távoli helyekre is eljuttatja a hatóanyagot.

Sokkal kevésbé veszélyes a vas-orto-foszfát, amit nálunk sokan hatástalannak tartanak, és míg például Ausztriában engedélyezett, itthon a tiltott szerek listáján szerepel. A brit szakember szerint a szer a csiga emésztőrendszerébe kerülve befolyásolja kalcium anyagcserét, és a csigák abbahagyják a táplálkozást, kb. 3-6 napon belül el is pusztulnak. Tehát nyilván nem hat azonnal, és így valóban hatástalannak tűnhet. Az el nem fogyasztott pelletek hatóanyagából a nedves talajban ionok szabadulnak fel, a vasion felvehetővé válik a növények számára. Azonban a szintén a pelletben található kelátok a vas egy részét megkötik, és az így keletkezett vegyület intenzívebben pusztítja a csigákat, azonban ugyanezen vaskelátok a földigilisztákra is káros hatással vannak. Ezért a szakemberek azt javasolják, hogy a felhasználók kis mennyiséget szórjanak ki a területre, kb. 4-5 pellet kerüljön egy A4 felületnyi területre.

csigák elleni védelem

Házikertben jobb, ha kerülöd a csigaölő szereket, ennél sokkal „biobb” megoldások is léteznek, például az ágyások körbeszórása mészporral vagy fahamuval. Amit természetesen eső után rögtön vissza kell pótolni. Drágább megoldás a természetes kenderrost vagy gyapjúmulcs használata. Egy-egy tövet hatásosan védhetsz gyapjú mulcs– vagy kenderrost mulcs koronggal vagy csiga távol tartó gallérral is.

További cikkünk a témában:Csigajárás

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!