Minden golgotavirág termése ehető?

Minden golgotavirág termése ehető? – Röviden a válasz igen, de azért ne örülj, az ehető nem feltétlenül azt jelenti, hogy finom.

A Passiflora nemzetség trópusokon, szubtrópusokon honos egzotikus fajokat foglal magába, gyógynövények, többségüket díszes virágaiért, néhányat ehető gyümölcséért termesztik. A kb. 500 ismert faj közül mintegy 50-60 faj gyümölcsét fogyasztják, ezeket hívják passiógyümölcsnek vagy maracujának. De maracuja névvel illetik magát a növényt is. A kerekded, sokszor hosszúkás termések sok magot tartalmaznak, ezeket ehető zselés rész, a pulpa veszi körül, ezt fogyasztják, de a ropogós magok is ehetők. A magas tápértékű, rostokban gazdag magokat nyersen salátákra, jégkrém tetejére szórják, adják szószokhoz is. Míg egyes fajokat termesztenek, mások termését gyűjtik, ez utóbbiak legtöbbjét csak a termőterületük környékén fogyasztják.

maracuja piacon

Forrás: Andrew Nash, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

A maracuja elnevezés a magot körülvevő ízletes pulpára utal, a tupi indiánok nyelvén tökben készült ételt jelent. A tupi Brazíliában élő indián népcsoport volt a gyarmatosítás előtti időkben. A maracuja funkcionális élelmiszer, termesztését a 21. században kezdték felfuttatni, az Andok országainak ez remek exportlehetőséget biztosít.  A maracuja bioaktív anyagokban, vitaminokban, flavonoidokban, glikozidokban, rostokban, ásványi anyagokban gazdag, jellemző aromaanyagait észterek, terpének és bizonyos kénvegyületek adják.  A magolajat a kozmetika ipar, az élelmiszeripar és a gyógyszeripar használja fel.

A legismertebb termesztett passiógyümölcsök: ‘lila maracuja’ vagy ’gulupa’ (Passiflora edulis Sims), ’sárga maracuja’ (Passiflora edulis var. flavicarpa Degenerer), ‘granadilla’ (Passiflora ligularis Juss), ‘édes maracuja’ (Passiflora alata Curtis), ‘banán maracuja’ (Passiflora mollisima (Kunth) Spreng.).

sárga maracuja

Forrás: Johnocampo, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Az egyik legkellemesebb ízű a lila maracuja (Passiflora edulis Sims) és a sárga maracuja (Passiflora edulis var. flavicarpa Degenerer). A Brazília déli részén honos fajtákat a trópusi Amerikában termesztik. Columbiában a lila maracuját gulupának hívják, ez az elnevezés is elterjedt. A két változat közül a világpiacot 90%-ban a sárga változat uralja. A gyümölcsből előállított dzsúsz 60%-át Brazíliában állítják elő. A gyümölcsfeldolgozásból visszamaradt magvakat a kozmetikaiipar főleg fényvédő készítményekhez használják.

Brazíliában a második legfontosabb termesztett faj az édes maracuja (P. alata Curtis). Nagy, 8-10 cm hosszú, 5-8 cm széles, sárga gyümölcsének leveses pulpája kellemesen édes, friss fogyasztásra kimondottan alkalmas. Leginkább gyümölcsléként értékesítik, de használja a kozmetika ipar is.

édes maracuja

Édes maracuja
Forrás: Dick Culbert from Gibsons, B.C., Canada, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Dél-Amerika trópusi területein terem az édes granadilla, vagy jamaicai vízicitrom (P. ligularis). A granadilla spanyol szó, gránátalmácskát jelet.  Érdekességként jegyezzük meg, hogy több más Passiflora fajjal együtt gyomosít, Új-Kaledóniában invazív gyomként tartják számon.  A gyümölcs 6-7,5 cm hosszú, az átlátszó, sárgás fehér, parfümös illatú pulpa leveses, savas-édes. Sokan a legkellemesebb ízű passiógyümölcsnek tartják. Nyersen fogyasztják, italokat, jégkrémeket ízesítenek vele. Héja kemény, ellenálló, így jól szállítható. Kolumbiában, a Nyugat Kordillerákon termesztik, innen exportálja Európába.

édes granadilla

édes granadilla
Forrás: John ocampo modified by Penarc, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

A nálunk dísznövényként kapható óriás golgotavirág (P quadrangularis) gyümölcse dinnyeszerű, hosszúkás, 12-15 cm széles, és 10-30 cm hosszú, lapos, barna magvakkal. A termés nem üreges, hanem húsos. Az egyetlen golgotavirág faj, aminek a húsos részét is megeszik. Mexikó és Közép-Amerika hegyeiben terem. Úgy tartják, hogy a Cotatabo-i változat íze a legfinomabb. A pulpát úgy fogyasztják, mint a dinnyét, sokszor tejben főzik, vagy kandírozzák, de a magokat is megeszik. A zöld termést párolva zöldségként fogyasztják, sokszor párolják vajon vagy tejben, paprikával és szerecsendióval fűszerezve.

óriás golgotavirág

Óriás golgotavirág
Fpalli, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Inkább helyben fogyasztják a dísznövényként elterjedt molyhos golgotavirág (P tripartita var mollissima) kb. 10 cm hosszú, sárgás, banánra emlékeztető termését. A növény az Andokban honos, ott is termesztik. A narancssárga pulpa íze fanyar, a pulpát tejjel, cukorral keverve italként fogyasztják, de lekvárhoz, jégkrémhez, desszerthez is hozzákeverik.

molyhos golgotavirág

Molyhos golgotavirág
Patricio90, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Ugyanakkor nem minden golgotavirág faj termése élvezhető. A dísznövényként legismertebb kék golgotavirág, (P caerulea) sem tartozik a kimondottan ízletes termésű fajok közé. Tojás méretű, belül üreges termésének pulpája inkább ízetlen, habár van belőle olyan szelekció, ami enyhén édeskés ízű. Termését leginkább a helyi piacokon adják el. Nyersen vagy az éretlen gyümölcsöket párolva, zöldségként fogyasztják.

kék golgotavirág

Kék golgotavirág
Hubert Berberich (HubiB), CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Cikk ajánlat: A hangyák és a beporzást végző rovarok is rajonganak a golgotavirágértHa ügyes vagy, nálad is teremhet maracuja

 

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák