A hangyák és a beporzást végző rovarok is rajonganak a golgotavirágért

A golgotavirág a neotrópusokon honos, gyönyörű virágú dísz- és haszonnövény. Melegebb klímán a kertben tartható, nálunk a kertben csak védett helyen marad meg. Sokan szobanövényként, dézsás növényként tartják, így télen-nyáron lehet gyönyörködni benne. Almaszerű termése a maracuja. Sajnos mi saját termést nem tudunk kóstolni, mert nálunk nem terem. Gyógyhatását régóta ismerik.

golgotavirág

A golgotavirág nemzetség

Észak-, Közép-, és Dél-Amerika őserdeiben honos, a golgotavirágfélék (Passifloriaceae) családjába tartozó Passiflora nemzetségbe mintegy 500, zömében trópusi faj tartozik. A spanyol hódítók 1529-ben fedezték fel. Egyes fajok kúszónövények, mások cserjék.

Miért viseli a nemzetség a Passiflora nevet?

Jacomo Bosio a málta Szent János-lovagrendi  tagja (1544-1627) hasonlóságot vélt felfedezni Jézus Krisztus szenvedéstörténetében, és a korábban alig látható bimbóból a reggeli órákban kibomló, majd gyorsan elhervadó virág életében. Ezért kapták ezek a virágok a Passiflora nevet. Később így értelmezték a korabeli spanyol szerzetesek a golgotavirág küllemét: Virágának öt porzója Jézus sebeit szimbolizálja, a három bibeszál a keresztbe vert szögeket, az öt sziromlevél és az öt csészelevél a 10 apostolt, Péter és Júdás kivételével, akik a keresztre feszítés idején eltávolodtak Jézustól. A pálhalevél a dárda szimbóluma, amellyel Jézust megsebezték. A kacsok pedig a kötelek, amelyekkel a kereszthez kötözték Jézus testét.

Miért masíroznak a hangyák a golgotavirágon föl-le?

John Kricher az „A Neotropical Companion” című könyvében írja, hogy a golgotavirágok  nem a virágban, hanem a levélalapnál kiválasztott nektárja csalogatja a hangyákat, akik cserében megtisztítják a növényeket a hernyóktól. Többek közt az eredeti élőhelyükön gyakran a leveleiket megrágó tarkalepke hernyójától. Sok hernyó egyébként azért nem fogyasztja a golgotavirág levelét, mert a növény védekezésül ciánvegyületeket választ ki. A golgotavirág pillangónak is nevezett tarkalepke azonban jól alkalmazkodott, és ezek a vegyületek már nem ártanak neki.

hangya a golgotavirágon

A golgotavirág gyógynövény is

A golgotavirágokat a hagyományos orvoslás széles körben használták Nyugat-Indiában, Mexikóban, Hollandiában, Dél-Amerikában, Itáliában és Argentínában egyaránt bronchitisz, asztma, tüdőgyulladás és álmatlanság kezelésére.

A Magyar Gyógyszerkönyvben is szerepelő drogot a növény föld feletti része tartalmazza. Fő vegyületei a flavonoidok (krizin, apigenin), C-glikozil-flavonoidok, kisebb mennyiségben harmánvázas alkaloidok. Nyugtalanság, álmatlanság, szorongás kezelésére használják. Kivonata csökkenti a szív és légzésfrekvenciát. A szakirodalom leírja rákellenes és magas vérnyomás ellenes és antikonvulzáns (epilepsziás görcs ellenes) hatását is. 4-8 g szárított, porított drog (virágos hajtás) forrázatát (200 ml víz) ajánlják naponta napi három részletben fogyasztva.

Ismerd meg az észak-amerikai golgotavirágot

Az észak-amerikai golgotavirág (Passiflora incarnata), Észak-Amerikában Floridától Mexikóig megtalálható, de elterjedt Európa melegebb részein is (Olaszország, Görögország). A többi golgotavirággal ellentétben csak 2 méter magasra nő. Kacsokkal kapaszkodó, évelő futónövény. Rizómával terjed. Hosszú levélnyélen fejlődő levelei hármasan osztottak, szélük fűrészes. A szárcsomóknál pálhalevelek fejlődnek. Innen erednek a virágok és a szárkacsok. 5-9 cm átmérőjű illatos virágai júniustól novemberig nyílnak. A csészelevelek kívül zöldek, belül fehérek. Az öt sziromlevél fehér-halványpiros, ezeken belül fehér-bíbor mellékpárta található. Édes illatú virágai vonzzák a lepkéket, rovarokat. Sok magvú, kis alma méretű bogyója (vízi citrom vagy granadilla) ehető, lédús és édes ízű, formája kerekded, kb 6 8 cm átmérőjű. A virágok egy napig nyílnak. Nálunk nem terem.

maracuja

A golgotavirág gondozása

Napra, félárnyékba, nedves talajba való, de tűri a száraz talajt is. Azonban nálunk nyáron csak akkor marad szép, ha félárnyékban van, és rendszeresen öntözik. Ha már sikerrel megeredt, és jól érzi magát, invazívvá válhat. Kánikulában főképp az atkák károsíthatják, és elveszti vonzó küllemét. A növény azonban az egyik legfagytűrőbb golgotafajta, amely akár a -15 °C-ot is kibírja, – 10-15 °C-on nem károsodik, ezért a szabadban tartva takarással kint is átteleltethető. Ha szobanövényként tartjuk, teleltessük 6-10 °C-on, világos helyen, mérsékelt öntözéssel. Déli fekvésű, házfalak, kerítések, lugasok befuttatására alkalmas, de támasztékot igényel. Sikeresebben megmaradnak a dézsás példányok, amelyeket világos, hűvös helyen kell teleltetni, ritka öntözés mellett.

golgotavirágok

Vetéssel szaporítható. Vetés előtt áztasd a magokat 24 órára meleg vízbe, majd dugd komposztba fél cm mélyre. Tartsd az edényét 20-24°C hőmérsékleten. A magas páratartalom biztosítása végett a cserepet takard le átlátszó fóliával, plexilappal. Csírázási ideje hosszú.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil