Ha ügyes vagy, nálad is teremhet maracuja

Kóstoltál már maracuját? A minél rondább, annál jobb kategóriába tartozó maracuja nálad is teremhet.

A golgotavirágfélék (Passifloraceae) családjába 16 nemzetség és mintegy 650 faj tartozik. A család majdnem minden tagja kúszónövény, amelyek a világ szubtrópusi és trópusi vidékein honosak. Nagyon sok faj termése ehető. Általában elmondhatjuk, hogy a golgotavirágok (Passiflora sp.) kacsokkal kapaszkodnak, a sötétzöld színű levelek tenyeresen osztottak, szárnyaltak. A virágok nem csak színe, megjelenése igen változatosak. A gyakran csüngő, nagyméretű, a vörös, narancs, sárga, zöld, kék, ibolyaszínű virágok egyesével, párosával néha pedig fürtökben nyílnak.

Minden golgotavirág faj és hibrid termésének a zselés, magokat körülvevő, kocsonyás része, amit a szakemberek pulpának neveznek, ehető. Az egyetlen golgotavirág faj, aminek a magokat borító, húsos részét is megeszik, az a quadrangularis, vagy Óriás granadilla. De ezt is inkább főzik, vagy kandírozzák. Ugyanakkor nem minden golgotavirág faj termése élvezhető. Élvezhetó ízű pl.  az incarnata, Temptation, Inspiration, Plavalaguna, Marianna, foetid.
maracuja virága

Passiflora edulis virára

Dísznövényként a legismertebb a Passiflora caerulea, amely már a 19. század óta virul az európai és brit kertekben. Hazája Dél-Brazilia, Argentína, Paraguay és Uruguay. 1913-ban eljutott Ausztráliába is. Sok helyen kivadult, de szerencsére a termesztett növényeket nem gyomosítja. Gyógynövényként is számon tartják (görcsoldó, nyugtató). A robusztus, gyors növekedésű  Passiflora ‘alato-caerulea’ egy kertészeti hibrid, szintén igen kedvelt dísznövény többek közt Kínában. Itt olvashatsz a díszítő golgotavirágról: A hangyák és a beporzást végző rovarok is rajonganak a golgotavirágért

A gyümölcséért is termesztett Passiflora edulis egy örökzöld, 9 méterre megnövő kúszónövény. Dél- Braziliában, Paraguayban, Észak- Argentínában honos. Mára minden meleg klímájú helyen meghonosytották, mint dísz- és élelmi növényt. A virágok megtermékenyítését a dongók (Xylocopa spp.,) végzik. Ehető gyümölcse a maracuja, amelynek magjait az állatok terjesztik. A gyümölcs kb. 5 cm átmérőjű, fekete, ék alakú magjait húsos, leveses, narancsszínű köpeny veszi körül. Ezt fogyasztják nyersen, vagy gyümölcslé, bor, sörbet készül belőle. A fajnak két változata ismert, a bíbor héjú Passiflora edulis és a sárga héjú Passiflora edulis f. flavicarpa. A bíbor változat a kedveltebb, kevésbé savas, kellemesebb aromájú. A gyümölcs 4-9 cm hosszú, átmérője 3,5 – 7 cm.

maracuja

Maracuja termése

Nyersen történő fogyasztásáról annyit, hogy fogyasztása egyszerű. A kissé szottyadt maracuját vágd félbe, majd a héjából kanalazd ki a belsejét. Mind a sárgás-narancssárgás színű zselés, kicsit kocsonyás állagú gyümölcshús, mind az apró fekete magokat ehetőek. Ha valakit zavarnak a magok, akkor a gyümölcshúst szitán átpasszírozhatja.

A gyümölcs utóérő, tárolás folyamán savassága csökken cukor tartalma nő, és vizet is veszít, úgy fest, mintha kicsit megfonnyadt volna, de éppen ekkor alkalmas a legjobban a nyers fogyasztásra. Magas kálium, A-, B3-, C- vitamin tartalma, rostokban gazdag. Biológiailag aktív hatóanyagai a flavonoid glikozidok, alkaloidok. A hagyományos orvoslásban idegességet, alvási rendellenességet és légzéssel kapcsolatos problémákat, pl. asztma, kezelnek vele. Gyógyhatásait tudományos kutatások is bizonyítják, megállapították idegnyugtató, fájdalomcsillapító, antidiabetikus, antikonvulzáns (görcsrohamok ellen ható), asztma ellenes, köhögés csillapító, Helicobakter pylori elleni (gyomorfekélyt, az egyik legelterjedtebb fertőzést okozó baktérium) hatását.

Ha ügyes vagy, nálad is teremhet a maracuja

Magról, sikeresebben dugványozással szaporítható. A hajtások minden része felhasználható dugványok készítésére. A 20 cm-es hajtások kiültethetők.

Figyelem! A téli fagyok károsíthatják, de egyes bíbor változatok védett helyen a kertben is áttelelnek! Meleg, világos helyre való. Legjobb, ha a gyökérlabdánál kétszer nagyobb gödröt ásol számára. A mulcsozást meghálálja. Ha a hajtását visszacsíped, elágazódásra ösztönözheted. Ne felejtsd el, hogy bárhová ülteted, futtatni kell, tehát támaszra van szüksége. Ez a kertben lehet a kerítés is.

kerítésre futtatott maracuja

Termeszd edényben!  Az edényes növények nyáron a szabadban szépen fejlődnek. Télen pedig zárt helyen teleltetheted őket. A hajtás visszacsípésével elágazásra ösztönözheted.  Dézsás növényként is igényli a támrendszert.

A tápoldatozást meghálálja. Bőségesen öntözd, mivel sekélyen gyökerezik, viszont nagy lomfelületet fejleszt. Megelégedhetsz azzal, hogy a néhány éves növények virágaiban gyönyörködsz, de, ha gyümölcsöt is szeretnél, száraz időben, késő délután/kora este, puha ecsettel végezd magad a megporzást. A virágok részben önmeddők!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa