Melyek a héjas gyümölcsök?

Zsilinszky Pál okl. kertészmérnök

A gyümölcsfajokat gyakorlati felosztása szerint a  gyümölcsöket így osztják fel:

  • almatermésűek,
  • csonthéjasok,
  • héjasok
  • kisebb gyümölcsűek (,,bogyós gyümölcsűek”).

Az ún héjasok kemény csontos héjában található a fogyasztásra alkalmas magbél. Ezek a dió, a mogyoró, a mandula, a gesztenye, amelyek a gyümölcsültetvények területének kb. 7 %-át adják. A mandula, mogyoró és a szelídgesztenye kis jelentőségű kultúrák, azonban mindegyiküknek helye van a házikertben.

A gesztenye, a dió, a mandula és a mogyoró egész évben fogyasztható, méltatlanul háttérbe szorult értékes beltartalmú gyümölcsök. Az utóbbi három fajnak a gyümölcsök közül nagyságrenddel magasabb (15-30% !) a fehérjetartalma , igen magas az olaj és B vitamin tartalma, emellett pl. értékes rákmegelőző anyagokat is tartalmaznak.

héjasok

Dió

A dió levegős, mélyrétegű talajon, napsütötte, meleg helyen érzi jól magát. Természetes előfordulási helyén jellegzetes “folyókísérő” növény, ezért vízigénye fokozott, érdemes öntözni. Teleinket jól tűri, de a tavaszi fagyok károsíthatják. Az oltott dió a magonccal ellentétben jóval kisebb koronát nevel és hamarabb fordul termőre. Saját magból vetett diót azért se ültessünk, mert egy évtizedbe is beletelhet mire kiderül, hogy milyen is lesz a várva-várt termésünk! Inkább ne sajnáljunk a dió oltványra pár ezer forintot.

Az Alsószentiváni 117 neveli a legnagyobb koronát, de korán termőre fordul. Az egész országban telepíthető. A Milotai 10 termőhelyre igényesebb, legjobban keletkezési helyén, a tiszaháton érzi jól magát. Középerős növekedési erélyű. A Tiszacsécsi 83 inkább jobb minőségű talajokra való, közepes koronát nevel. A Pedro az egyetlen oldalrügyekből is termést hozó forgalmazott fajta, ezért igen korán termőre fordul, kis koronát nevel és bő termést ad, de rendszeres trágyázást és öntözést igényel és kissé
fagyérzékeny.

Cikk ajánlat: Dió

diók

Mandula

A mandula melegigényes növény, hazánk termesztésének északi határán helyezkedik el. Rügyei télen -17-18 °C-on károsodnak, de sokkal veszélyesebb igen korai virágzása miatt a tavaszi fagykár, ezért fagyzugos helyre ne telepítsük. Jól terem a sekély termőrétegű, kissé kövecses, erősen meszes talajon is. Vízigénye mérsékelt, de a szélre érzékeny. A félkemé
ny héjú kiváló tulajdonságú Tétényi rekord és Tétényi bőtermő fajták a legelterjedtebbek.

Cikk ajánlat: Szüretelheted a mandulát!

mandulafa

Mogyoró

A mogyoró kedveli a nyirkos talajú napos helyeket. A legsivárabb homok- és nehéz agyagtalaj kivételével sekély termőrétegű talajon is jól terem. Éghajlat tekintetében valamennyi gyümölcsfajunk közül a legigénytelenebb. Hideg teleinket jól bírja, de túl forró déli lejtőkön csak öntözéssel terem megfelelően. Árnyékban rosszul terem, de a félárnyékot jól bírja. Bokornak vagy kis fácskának is nevelhető. Legbővebben termő, nagy hengeres makkú fajtája a Cosford K2-es klónja.

Cikk ajánlat: Mogyoró

mogyoró termés

Gesztenye

A  csak középkötött, laza szerkezetű, kissé nyirkos, mészmentes, savanyú talajon, az országban kevés helyen termeszthető eredményesen. Hegy- és domboldalak északi széltől védett, meleg déli lejtőin érzi jól magát. Sajnos az utóbbi években elhatalmasodott az országban a gesztenyepusztulás, melyet több gombás betegség okoz. Eredményes védekezés még nem ismert ellene. Annyira érzékeny a környezetére, hogy termőtájanként eltérő fajtái alakultak ki, melyeket érdemes a nekik megfelelő körzetbe választani (így pl. a Dunazug és Börzsöny hegységbe a Nagymarosi fajták valók).

Cikk ajánlat: Gesztenye

sültgesztenye Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Faöntöző zsák