Metszeni csak jóval és jól!

Ha nem megfelelő a metszőeszközöd, a metszés csak kínlódás lesz, az olló feltöri a kezed, megerőlteted az ízületeidet, és csúnya sebeket okozol a növénynek, arról nem beszélve, hogy az eszköz rövid időn belül tönkre is mehet.

Jelentkezz Metszés Tanfolyamra!

Metszőolló és társai

Mindentől függetlenül ragaszkodhatsz nagyapád mindent és mindenkit túlélő metszőollójához. De, ha most szerzel be metszőszerszámot, válassz tudatosan. A drágább metszőolló, metszőszerszám néha olcsóbb, ha azt vesszük, hogy tovább kitart, nem kapsz ínhüvely gyulladást, és “szép” metszésfelületet hoz létre.

Milyen a jó metszőolló?

 • A metszőolló nagysága akkor megfelelő, ha kinyitott állapotban tenyerünkbe fogva a gyűrűs ujjunk utolsó ujjpercével be tudjuk fogni a nyelet. A legnagyobb tenyerű férfitagunknak sem kellett 21-esnél (21 cm) nagyobb olló. Nőknek -bebizonyosodott- elegendő a 16-18-as is.
 • Nyelei formatervezettek legyenek, csúszásmentes bevonattal. Van balkezes metszőolló is, igaz az ára némileg borsos.
 • A pengéknél az a jó, ha: mellévágók, cserélhetők, éltartók. (Tanár úr az én hajszálamat szeletelgette az általa bemutatott ollókkal).
 • A jó pengék anyaga szénacél (= magas széntartalmú acél). A rozsdásodás megelőzésére (és a súrlódás csökkentésére) cink vagy keménykróm bevonatot használnak.
 • Zárszerkezete megbízható legyen, lehetőleg a hüvelykujjal lehessen nyitni-zárni. Az ilyen ollókat nevezzük egykezesnek.
 • Az ütköző /ki gondolt erre/ jobb, ha műanyag vagy gumi, mert a fém “keményen üt”, ami ínhüvelygyulladáshoz vezethet.
 • A hernyórugónál jobb a spirálrugó, könnyebben tisztán tartható.
régi metszőolló köszörülése

Gyors segítség régi metszőollónak, egy metszési gyakorlat előtt

Metszőolló karbantartása

A metszőolló tisztítását végezd nedves ronggyal, ha ezzel nem tisztítható, használj nagyon finom szemcséjű vizes polírpapírt. A gyantát benzines ronggyal távolítsd el, ügyelve arra, hogy a benzin gyúlékony. Nyílt láng használtat a közelében tilos! Víz ne kerüljön be a pengék közé, a tengelycsavar környékére, mert ez rozsdásodáshoz vezethet.

Azt mondják, hogy a mellévágó metszőolló pengéjének csak a külső oldalát szabad élezni, és valóban a fenés-élezés nagyobb részét kívül kell végezni (külső élszalag), de befejezésként helyre kell állítani a penge támasztópenge melletti elcsúszását biztosító belső élszalagot is! Enélkül a penge éltartása romlik, a pengék összetapadhatnak, kemény és vastag ág vágásakor a penge ráfordulhat a támasztópengére.

A rávágó rendszerű metszőollók és ágvágók ollók pengéje szimmetrikus, két oldalról kell fenni őket.
az eredeti élszög megtartásával. Kisebb fenéshez, keskeny és vékony fenőkővel kényelmesen hozzáférhetsz a pengék belső részéhez is, a szerszámot nem kell szétszedni ehhez.

A fenés vagy tisztítás befejeztével gondosan töröld szárazra a késeket, a súrlódó részeket olajozd meg. Ehhez csak szintetikus olajat (varrógépolaj, motorolaj) használj!

Profi metszőollók a Kertlap kertészeti webáruházában.

Milyen a jó fűrész?

 • Elég, ha a penge 20-25 cm hosszú, felesleges az ennél nagyobb fűrész. /Persze akkor, ha rendszeresen metsszük a fáinkat/.
 • A fűrész keret nélküli legyen, jó minőségű éltartó acélból, húzásra vágjon. Ez azért fontos, mert az oda-vissza vágó fűrész toláskor megszorulhat, és akkor a penge eltörhet.
 • A jó pengék anyaga szénacél (= magas széntartalmú acél). A rozsdásodás megelőzésére (és a súrlódás csökkentésére) cink vagy keménykróm bevonatot használnak.
 • Jó, ha a fűrész összecsukható, vagy tokos, mert ezeket a “testünkön” hordozhatjuk.

Profi ágfűrészek a Kertlap kertészeti Webáruházában.

fűrész

Milyen a jó ágvágó olló?

 • Az, hogy rávágó vagy mellévágó rendszerű az olló, majdnem közömbös, mindegyiknek van előnye és hátránya.
 • Könnyű, de erős legyen! Ha a nyeleket teljes erőből összenyomjuk, és ujjbütykeink összeérnek, gyenge a nyél! /A tanár úr 80 cm hosszú olasz ágvágó ollója csak 30 dkg volt, és 4-5 cm vastag gallyakat vágott le vele/.
 • A teleszkópos ágvágó olló könnyen sérülhet, ha kihúzott állapotban olyan vastag gallyat vágunk el vele, mint alaphelyzetben
 • Még az sem mindegy, hogy milyen színű a fűrész, vagy az olló nyele! A piros a legjobb, mert az messziről feltűnik. A zöldek “terepszínűek”, a fűben könnyen szem elől téveszthetők, ha netán elfelejtjük, hogy hova raktuk le. Ezért ezeket a drága szerszámokat jobb, ha nem tesszük le a földre, hanem övre akasztható tokokban hordjuk, a nagyollót pedig használaton kívül mindig a fára akasztjuk.

Profi ágvágó a Kertlap kertészeti Webáruházában.

ágvágó Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa