A katicavirág szép, egészséges és finom

A katicavirág virága szemet gyönyörködtető, tömegben ültetve remek kerti dísznövény, ugyanakkor párját ritkítóan széles hatásspektrumú gyógynövény, magja különleges fűszer.

katicavirag

Bemutatjuk a katicavirágot

A Földközi-tenger mellékén honos katicavirág a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjának egyik melegkedvelő nemzetségébe, a katicavirág (Nigella) nemzetségbe tartozik. Eredeti őshazája valahol Nyugat-Ázsiában van. A nemzetségbe tartozó, dísznövényként ültetett borzaskatán (Nigella damascena L.) kívül csak a katicavirágot (Nigella sativa) vonták termesztésbe. A többi faj közönséges gyomnövény.

Már az ótestamentum is említést tesz róla. Tutanhamon sírjában is megtalálták. Sokféle elnevezése létezik, és nem csak a magyar népnyelvben, hanem világszerte. Magyar nyelven ilyen nevek a feketekömény, parasztbors, kerti katicavirág. A zavart még csak fokozza, hogy feketeköménynek hívjuk a közép-ázsiai és indiai származású Bunium persicum- ot is.

30-50 cm magasra növő egyéves növény. főgyökere elvékonyodó, szórt állású levelei szeldeltek. A virágok magánosak, általában a szár vagy az oldalágak csúcsán helyezkednek el. A virágtakaró levelek kékes árnyalatúak, tompák, hirtelen ívesen behajló körömben végződnek. Ezeket követi 5 nektárium levél, melyek ennek a családnak a legbonyolultabb szerkezetű mézfejtői. A mézfejtők kettős csúcsúak, pillás szélűek. A termőlevelek kb. a közepükig szorosan összenőttek egymással, így több rekeszű magház jön létre. A társas tüszőtermésekben apró 2-2,5 mm hosszú, fekete, éles szögletű magok találhatók.

Nigella sativa termése

A katicavirág gyógyhatásai

Avicenna az Orvostudomány Kánonja című enciklopédiájában úgy tartja számon, hogy a növény magvai energiával töltik fel a szervezetet,. Az indiai és arab civilizációk népgyógyászata mind a magvakat, mind a magolajat széles körben használja. Az arabok az ’áldás magjának’ is nevezik. Előszeretettel használják tinktúráját mind belsőleg, mind külsőleg. Néhány példa a belső alkalmazásra: fáradság, emésztési zavar, hasmenés, asztma, bronchitisz, reuma. Külsőleg sebfertőtlenítés, fájdalomcsillapítás, bőrproblémák kezelése. A pirított magvakat hányáscsillapítására fogyasztották. Kimutatták gomba ellenes, baktérium, vérmétely fertőzés ellenes hatását. További jótékony hatásai: antioxidáns, antidiabetikus, rákellenes, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, immunerősítő, vérnyomás csökkentő, vérrögképződés csökkentő, emésztő rendszer gyulladását csökkentő, májvédő, koleszterin szint csökkentő. Sok egyéb jótékony hatását oldalakon át lehetne sorolni. Fő hatóanyagai a timokinon és ennek különböző származékai, amelyek biztonságos vegyületnek tekinthetők. Eddig sok más kinonszármazékot mutattak ki benne. nigellin, damascenin, damascinin stb. Kimutattak továbbá telítetlen zsírsavakat, fehérjét, zsírt, szénhidrátot, karotint, és egyéb vitaminokat, ásványi anyagokat. Asian Pac J Trop Biomed. 2013 May; 3(5): 337–352. doi:  10.1016/S2221-1691(13)60075-1

Nigella sativa magja

A teljesség igénye nélkül Kiemelünk néhány pozitív hatását

Az emésztést segíti, ha mozsárban összetörsz egy-egy teáskanálnyi koriandert és feketeköményt, majd leforrázod félliternyi vízzel, és hagyod ázni 10 percig! Ezt követően szűrd le, és kortyolva fogyaszd.

A magvak illóolajos kivonata rovarölő hatású. Kísérletek támasztják alá kullancsölő és kukorica lisztbogár, koprabogár, csigaölő hatását. Szintetikus peszticidek használata helyett szóba jöhet a katicavirág magvak illóolajának használata, egyelőre terménytárolás során. Pakistan J. Zool., vol. 46(5), pp. 1407-1414, 2014. paradicsommoly lárvái ellen is hatásosnak bizonyult. (INTERNATIONAL JOURNAL OF SCIENTIFIC & TECHNOLOGY RESEARCH VOLUME 4, ISSUE 10, OCTOBER 2015). A tudományos eredmények bíztatóak lehetnek az ökogazdálkodók számára is.

A magpogácsa remek takarmány kiegészítő. Bivalyokon ás bárányokon próbálták ki, és megállapították, hogy növeli a testsúlyt, a termékenységet, broiler csirkék esetében pedig növeli az ellenálló képességet. (Youssef, M. M., Abdiene, A. M., Khattab, R. M. and Darwish, S. A. (1998). Effect of feeding Nigella sativa cake on productive and reproductive performance of buffalos. Egyptian J. Nutr. Feeds. 1: 73–85; Osman, A. M. A. and El-Barody, M. A.A. (1999). Growth performance and immune response of broiler chicks as affected by diet density and Nigella sativa seed supplementation. Egyptian Poul. Sci. J. 19: 619–634)

Fűszerezz a katicavirág magjával

Magját fűszerként használják, innen kapta egyik népies nevét, a fekete kömény. A magvak megtörve oreganóra jellemző illatot árasztanak. Íze jellegzetesen kesernyés, aromás. Ízét sokan a feketeborséhoz hasonlítják, de ettől sokkal teltebb, füstösebb ízvilágú. Zsíros olaját Ázsia egyes országaiban étolajként használják. Zamata erősebb, ha kevés olajon rövid ideig pirítják. Észak Indiában zöldféléket (párolt zöldség, saláta) ízesítenek vele. Különösen tökfélékkel kitűnő. A hindi Panch phoron ötfűszer is tartalmazza. Ennek összetétele: fekete mustármag, kömény, görögszéna, kumin egész magvak 1:1 arányú keveréke. Forró mustárolajon pörkölve érvényesülnek az ízek leginkább. Bátra fogyaszd, mert memóriajavító és kedélyjavító hatásáról is több tudományos cikkben értekeznek.

A katicavirágot kettős hasznú növényként ültetheted.

Virágai rendkívül mutatósak, különösen tömegben, de termésben is díszít. A magokat fűszerként használhatod. Egynyári növényként neveld. Napra, jó minőségű, laza szerkezetű talajba való. Szabadföldbe 15 fokos átlaghőmérsékletnél,  legalább 4-7 fokos talajhőmérséklet esetén vetheted, nagyjából március végén. A vetés mélysége 2-3 cm, sortávolság: 30-40 cm. Egyelés utáni ajánlott tőtávolság: 10 cm. Ha díszítési céllal veted, csoportosan mutat a legjobban. Pillangós virágúak közelébe ne ültesd, mert erőteljesen gátolja a növekedésüket. A virágzás és a terméskötés időszakában fény- és víz igényes. Az öntözés növeli a magvak méretét és illóolaj tartalmát. Szerencsére sem kártevője, sem kórokozója nem ismert. Termését akkor takarítsd be, amikor a gubók elkezd barnulni. A magvak jó tárolható, sem tárolási betegségei sem kártevői nincsenek! Egy évig tárolható minőségi romlás nélkül.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Növényszárító háló

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa