A legkönnyebben nevelhető ázsiai liliomok

Az ázsiai liliomok kora nyáron a kertek ékességei. A legnagyobb hibridcsoport a liliom hibridek között. Arisztokratikus szépségük, lélegzetelállító színvariációik miatt igen népszerűek. Utoljára, de nem utolsósorban említhetjük, hogy az ázsiai liliomok a legkönnyebben tarthatók.

Honnan valók az ázsiai liliom hibridek?

A liliom (Lilium sp.) nemzetségbe mintegy 80 faj tartozik, amelyek hét csoportba sorolhatók. A vad fajták többsége Ázsiában, Észak-Amerikában és Európában honos. A liliomtermesztés kétezer éves múltra tekint vissza. 60 évvel ezelőtt igazi áttörést hozott az ázsiai liliomok termesztésbe vonása.

Jan de Graaff

Az első könnyen nevelhető hibrideket (a ’Mid century’ – század-közepe hibridcsoport első tagjai) a 20. század közepén Jan de Graaff (1903-1989) állította elő. Első fajtája, az 1941-ben piacra került ‘Enchantment‘, az első nem bókoló virágú hibrid. Az alábbi két faj keresztezéséből született: L. tigrinum x L. x hollandicum. A L x hollandicum már egy többszörös ázsiai liliom hibrid! Ezzel a vágott virágok sorába léphettek a hibrid liliomok. Nemesítői munkája során a különleges bánásmódot igénylő, kények liliom-hercegnők könnyen tartható kerti virágokká váltak. 1951-ben jelent meg a ”The New Book of Lilies” című könyve (kiadó: M. Barrows & Company Inc.).

Század közepe hibrid csoportból ázsiai hibridcsoport

A hibridcsoportot először századközepe hibridcsoportnak nevezték. Miután többségükben ázsiai fajták keresztezéséből születtek, a rengeteg fajtát magába foglaló csoportot a 80-as években átnevezték ázsiai hibridnek. A legtöbb liliomhagymát a virágnagyhatalom Hollandiában állítják elő. A liliomok három fő csoportjába (ázsiai, orientál, longiflorum) közeli fajok keresztezésével előállított F1 kertészeti hibridek tartoznak. Manapság kb. tízezer féle hibrid liliom közül az ázsiai hibridek csoportjába tartoznak a legtöbben.

Az ázsiai liliomok bemutatása

Az ázsiai liliomok a legkönnyebben nevelhető liliomok közé tartoznak. Dúsan virágzók, közepesen magas vagy alacsony termetűek, egyszerű virágú és sokszirmú, telt fajtái vannak forgalomban. A virágszín a fehér, pasztell árnyalatoktól a tűzvörösig változnak. A virágok torka és/vagy a szirmok csúcsának színe eltérő. Egyes fajoknál a szirom pöttyözött.  A Virágok legfeljebb enyhén illatosak. Hagymáikra a koncentrikusság jellemző, vagyis kerekded hagymagumójuk van.

ázsiai liliomok

Ázsiai liliomok gondozása

Téltűrők, talajban nem válogatnak, de a pangó víztől óvni kell őket. Az agyagos talajt komposzt bekeveréséve javíthatjuk fel a beültetés előtt. Fényigényesek. Hagymáit kora tavasszal, a fagyok elmúltával ültessük 10-12 cm mélyre. Csoportosan ültetve, virágágyban, szegélynek, vágott virágnak kiválóak. Edénybe is ültethetjük. Kombinálhatjuk őket gólyaorral, bugás lángvirággal, margarétával. Télire nem árt takarni. Macskákra mérgező!

Cikk ajánlat: Liliomok telepítése; Liliomok szaporítása

Védekezés az ázsiai liliomok kártevői, kórokozói ellen

A liliomokat szeretik a levéltetvek és gombák is, mint például a botritisz. Vegyszermentes védekezésnél jól használható a káliszappanos lemosás a levéltetvek ellen, illetve gombák ellen oldjuk fel egy evőkanál étkezési szódabikarbónát két liter meleg vízben, esetleg hozzákeverhetünk egy evőkanál babaszappan reszeléket, majd kihűlés után permetezzük meg vele a növényt.

Ázsiai liliomok vágott virágnak

Ha virágaikat levágjuk, hagyjuk meg a szár minimum egyharmadát. Sokak szerint a virágszárat inkább törjük, mint vágjuk, hogy elkerüljük a fertőződést. Ajánlott a bortokokat kicsípni a virágból. A virágpor legkönnyebben úgy távolítható el a ruhaneműről, terítőről, hogy hagyjuk megszáradni, majd papírtörlővel seperjük le. Vagy öntapadós ragasztószalaggal kísérletezzünk mindaddig, amíg minden virágpor rá nem tapad.

Lilium antequera

Lilium antequera

Lilium eyeliner

Lilium eyeliner

Lilium homerus

Lilium homerus

Lilum nashville

Lilum nashville

Cikk ajánlat: Fehér liliom

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!