A legkönnyebben nevelhető ázsiai liliomok

Liliom 'Enchantment'Az ázsiai liliomok kora nyáron a kertek ékességei. A legnagyobb hibridcsoport a liliom hibridek között. Arisztokratikus szépségük, lélegzetelállító színvariációik miatt igen népszerűek. Utoljára, de nem utolsósorban említhetjük, hogy az ázsiai liliomok a legkönnyebben tarthatók.

Honnan valók az ázsiai liliom hibridek?

A liliom (Lilium sp.) nemzetségbe mintegy 80 faj tartozik, amelyek hét csoportba sorolhatók. A vad fajták többsége Ázsiában, Észak-Amerikában és Európában honos. A liliomtermesztés kétezer éves múltra tekint vissza. 60 évvel ezelőtt igazi áttörést hozott az ázsiai liliomok termesztésbe vonása.

Jan de Graaff

Az első könnyen nevelhető hibrideket (a ’Mid century’ – század-közepe hibridcsoport első tagjai) a 20. század közepén Jan de Graaff (1903-1989) állította elő. Első fajtája, az 1941-ben piacra került ‘Enchantment‘, az első nem bókoló virágú hibrid. Az alábbi két faj keresztezéséből született: L. tigrinum x L. x hollandicum. A L x hollandicum már egy többszörös ázsiai liliom hibrid! Ezzel a vágott virágok sorába léphettek a hibrid liliomok. Nemesítői munkája során a különleges bánásmódot igénylő, kények liliom-hercegnők könnyen tartható kerti virágokká váltak. 1951-ben jelent meg a ”The New Book of Lilies” című könyve (kiadó: M. Barrows & Company Inc.).

Század közepe hibrid csoportból ázsiai hibridcsoport

A hibridcsoportot először századközepe hibridcsoportnak nevezték. Miután többségükben ázsiai fajták keresztezéséből születtek, a rengeteg fajtát magába foglaló csoportot a 80-as években átnevezték ázsiai hibridnek. A legtöbb liliomhagymát a virágnagyhatalom Hollandiában állítják elő. A liliomok három fő csoportjába (ázsiai, orientál, longiflorum) közeli fajok keresztezésével előállított F1 kertészeti hibridek tartoznak. Manapság kb. tízezer féle hibrid liliom közül az ázsiai hibridek csoportjába tartoznak a legtöbben.

Az ázsiai liliomok bemutatása

liliom 'Eyeliner'

Az ázsiai liliomok a legkönnyebben nevelhető liliomok közé tartoznak. Dúsan virágzók, közepesen magas vagy alacsony termetűek, egyszerű virágú és sokszirmú, telt fajtái vannak forgalomban. A virágszín a fehér, pasztell árnyalatoktól a tűzvörösig változnak. A virágok torka és/vagy a szirmok csúcsának színe eltérő. Egyes fajoknál a szirom pöttyözött.  A Virágok legfeljebb enyhén illatosak. Hagymáikra a koncentrikusság jellemző, vagyis kerekded hagymagumójuk van.

Ázsiai liliomok gondozása

Téltűrők, talajban nem válogatnak, de a pangó víztől óvni kell őket. Az agyagos talajt komposzt bekeveréséve javíthatjuk fel a beültetés előtt. Fényigényesek. Hagymáit kora tavasszal, a fagyok elmúltával ültessük 10-12 cm mélyre. Csoportosan ültetve, virágágyban, szegélynek, vágott virágnak kiválóak. Edénybe is ültethetjük. Kombinálhatjuk őket gólyaorral, bugás lángvirággal, margarétával. Télire nem árt takarni. Macskákra mérgező!

Cikk ajánlat: Liliomok telepítése; Liliomok szaporítása

Védekezés az ázsiai liliomok kártevői, kórokozói ellen

liliom 'Nashville'A liliomokat szeretik a levéltetvek és gombák is, mint például a botritisz. Vegyszermentes védekezésnél jól használható a káliszappanos lemosás a levéltetvek ellen, illetve gombák ellen oldjuk fel egy evőkanál étkezési szódabikarbónát két liter meleg vízben, esetleg hozzákeverhetünk egy evőkanál babaszappan reszeléket, majd kihűlés után permetezzük meg vele a növényt.

Ázsiai liliomok vágott virágnak

Ha virágaikat levágjuk, hagyjuk meg a szár minimum egyharmadát. Sokak szerint a virágszárat inkább törjük, mint vágjuk, hogy elkerüljük a fertőződést. Ajánlott a bortokokat kicsípni a virágból. A virágpor legkönnyebben úgy távolítható el a ruhaneműről, terítőről, hogy hagyjuk megszáradni, majd papírtörlővel seperjük le. Vagy öntapadós ragasztószalaggal kísérletezzünk mindaddig, amíg minden virágpor rá nem tapad.

Cikk ajánlat: Fehér liliom

orientál és ázsiai liliomok

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Jelentkezz Kiskert előadás sorozatra