Márk Gergely rózsakertje

Emlékezzünk Márk Gergelyre és rózsáira egy 2006 júniusában készített interjúnk alapján.

Sok mindent hallottam az önerőből megalapított, a vasút és az autóút ölelésében megbúvó törökbálinti rózsakertről. Itt volt az ideje, hogy megismerjem. Ne feledjük, hogy 2006 júniusát írjuk ekkor.

interjú Márk Gergellyel

Az akkor 83 esztendős rózsanemesítő, Márk Gergely elébem jön, úgy üdvözöl saját rózsakertjében. A sokat megért, bölcs emberek derűjével csapong a múlt és a jelen között, megérintve néha a jövőt is. Megtudom, hogy a kertben 600 általa nemesített fajtán kívül mintegy 150 fajtajelölt vár engedélyre, aztán ott vannak a teljesen új fajták, többeknek még neve sincs. És ott vannak a még csak meg sem születettek, akik arra várnak, hogy mesterük munkája nyomán életre keljenek.

Megtudom, hogy a 3 éve Rómában rendezett Nemzetközi Rózsakiállítás versenyének aranyérmesét köszönthetem személyében. Talán mondanom sem kell, hogy a legközelebbi kiállításra is, amelynek helyszíne a távoli Japán, benevezett rózsáival. Azt is megtudom, hogy a rózsapiacot, magyar fajták ide vagy oda, a külföldiek uralják. A kedvezőtlen piaci viszonyok miatt (már megint!) nekünk, magyaroknak, nem éri meg rózsát termeszteni. Elgondolkodom magamban, akkor ő vajon miért csinálja? Hát nem pénzért, annyi bizonyos.

“Hogy is van ezzel a rózsakerttel?” Faggatom. Hiszen a budatétényi kert halódik. Az a kert, amelyet ő maga, több mint 50 éve alapított, gondozott, babusgatott. Bizony, nem rózsás a helyzet. A kert kétharmad részét eladták, mert az önkormányzat nem tudta volna kifizetni a hatmillió forintos telekadót. A másik fele sincs túl rózsás állapotban. A törökbálinti kert gazdasági helyzetéről már nem is merem faggatni. Sok mendemonda járja, lefoglalt gépekről, eszközökről…

Márk Gergely rózsakertje

Bárhogy is van, látom a két szememmel, hogy a rózsák szerelmese kitartó, nem adja egykönnyen! A Magyar Rózsák Kertjét, ezt a saját pénzén vásárolt, kéthektáros földecskét nem hagyja! Pénzszűkében, kisemmizve, de akár a tíz körmével kaparva a földet, utolsó leheletével is életben tartja. A környéken becsben tartják a különc, elszánt rózsanemesítőt. Odamenet egy nénikét szólítottam meg, amikor a földúton zötykölődtem a kert felé, nehogy elvétsem az irányt. “Jó felé megy aranyoskám. Nem lehet azt eltéveszteni. Meglátja, rózsából van ott még a kerítés is!”

A kert minden nehézség dacára egy kis rózsaparadicsom, a múlt, a jelen és a jövő rózsáival. Megtalálom a rózsából-van-a-kerítés futórózsáit, a szimpla virágú, a dupla virágú, az apró, és az óriási virágcsodákat. Nem is értem, hogy ezen az agyagos-márgás földön, hogyan fejlődnek ilyen pompássá. Igaz a mondás, miszerint a gazda szemétől hízik a jószág.

A kiváló rózsák ellenállók, szárazságtűrők. Jól bírják a hazai klímát.

Nagy Imre emléke

Nagy Imre emléke. Tearózsa. Június első felétől őszig virágzik. Jó vágó- és ágyrózsa.

A rózsákban, nevükben tovább él alkotójuk kultúrája, sorsa, kötődései. Itt van például a csodálatos Régen fajta, nevével örök emléket állítva az erdélyi kisvárosnak, Régennek, ahol Márk Gergely gyerekeskedett. Vagy itt van a másik, amelyik emléket állít Nagy Imrének, aki nem csupán a mára már mindenki által ismert történelmi személyiség, hanem az agrárpolitika professzoraként Márk Gergely tanára is. Tanára, aki először elképedve, majd kíváncsian hallgatta, amikor tanítványa a szigorlaton a szövetkezetek bemutatása címszóval, tapasztalataiból merítve, Dánia mezőgazdaságát kezdte ecsetelni. Aztán itt van nemes egyszerűséggel Kukk, a rózsa, aki az unoka becenevét viseli.

Kukk

Kukk tearózsa. Június elejétől őszig virágzik. Ágyrózsa.

Majd levonom a konzekvenciát: Vannak még sorsformáló emberek, akik nehéz körülmények között, mindhalálig küzdenek, hogy valóra váltsák álmaikat, megóvják a múltat, és megteremtsék a jövőt. Találjunk egymásra és segítsünk egymásnak!

A fertődi Eszterházy kastélypark rekonstrukciója során a magyar rózsafajták minden másnál teljesebb gyűjteménye kap itt helyet, amely génbank szerepét is betölti majd. Ide kerül Márk Gergely nemzetközileg elismert rózsanemesítőnk több mint 700 saját nemesítésű rózsafajtája. – Írta a Forster Központ.  2016. június 1-től már látogatható a fertődi Esterházy-kastély parkjában található Cziráky Margit Rózsakert, amely Márk Gergely rózsáinak ad otthont. Márk Gergely (1923 – 2012.) az életével és rózsáival mutatott példát, és nem csak a rózsanemesítőknek, a kertészeknek, a növénybarátoknak, hanem mindenkinek: Ne félj, csak higgy!

Cikk ajánlat: Rózsa gondozásaRózsák metszése.

Nagybánya F1

Nagybánya F1 polianta rózsa, ágyásrózsa, talajtakaró rózsa.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás