Növénydekoráció


A szükség az ötletek szülőanyja. Ha minden fillér számít, és fillérekből kell kertet kialakítani, szobanövényekkel díszíteni, akkor születnek a legötletesebb megoldások.

Izgalmas megoldások fillérekből

Alapja az újrahasznosítás, visszaforgatás, kreativitás. Ha újrahasznosítjuk a hulladékot, a selejtet, akkor alkottunk igazán nagyot! Az itt leírt ötletek inspirálhatják az olvasót saját kertjének, télikertjének, teraszának megújítására, hiszen egyik ötlet hozza a másikat.

Pop-art

Ősszel és télen különösen jótékony hatású a színkavalkád. A konténerkert akár odakint, akár a verandán igazi pop-art művészetet tükrözhet, elég hozzá némi színes sóder, kavics, amely a legközelebbi szupermarket polcairól beszerezhető. Nem kell más ,csak kutakodni az akváriumok részére forgalmazott gyöngyök, gyöngykavicsok, színes kavicsok között, azzal a felkiáltással, hogy ami a halaknak jó, az jó lehet a növényeknek is. A mellékelt képek mutatják, hogy mennyire feldobja a szobanövényes sarkot, az ablakpárkányt a cserepekbe szórt színes kavics. Az így felvidított cserepes növény ajándéknak sem utolsó!

festett faláda

  Lomok újrahasznosítva

Az őszi-téli ruházat szortírozása közben előkerült rossz bakancsot ne dobjuk a szemétbe a lomtalanításkor. Hagyjuk félig befűzve, esetleg vágjuk ki az orrát, töltsük fel virágfölddel, ültessünk bele szédumot, és így adjuk át az enyészetnek, miközben kuriózumként a faburkolatos tornácot vagy a verandát díszíti. Hasonlóan járhatunk el egy ócska gumicsizmával is. A csizmába kerülhet varjúháj, díszfű, borostyán, és még sok minden más. De ültethetünk ócska bőröndbe, és egyéb kidobásra ítélt használati tárgyba is, úgymint ócska lábos, lavór, netán kiszuperált mosógép. Illetve gyakran elegendő csak a cserepeket belehelyezni, és máris különleges hatást érhetünk el.

kancsó

A fotó a Kittenberger Kertekben készült, ahová kirándulást szerveztünk. Részletek a programok menüben.

Műanyag palackok

Ne dobjuk ki a kobaltkék műanyag flakonokat! Vágjuk le a tetejüket, és nyílásukkal lefelé a talajba süllyesztve izgalmas szegély készülhet belőlük, valóságos grafikai elemként.

További lehetőség, hogy a zöldes ásványvizes flakont kettévágjuk, a felső részén a kupakot rácsavarva hagyjuk, de kis lyukat fúrunk bele pl. dugóhúzóval. Majd feltöltjük földdel, beleültetjük a Spathiphyllumot vagy más szobanövényt, fejjel lefelé a vízzel telt edény aljában állítjuk. Így nem csak a palackot hasznosítottuk újra, hanem a szükség szerinti öntözést is megvalósítottuk.

Színek és formák

Nagy divat, hogy szárazvirágokat tűzünk a szukkulensekbe, kaktuszokba azt a látszatot keltve, mintha virágoznának. Ha még színes kaspóba is helyezzük, máris díszes alkalmi ajándékhoz jutunk. Ha úgy érezzük, hogy ez már nem a mi ízlésvilágunk, akkor kézzel festett cserépedénybe, szokatlan növénytartókba, összeültetésekkel, mutatós növénycsoportjaink lesznek. Ültethetünk akár ütött, kopott, esetleg törött, kézzel festett agyagkorsóba is. Kaspót akár horgolhatunk vagy köthetünk is.

fonott kötélkosár Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa