Iszalag társítások

Félárnyék biztosítása a növény legalább tövénél, jól vízgazdálkodású talaj, és metszési kedv. Ez a három alapfeltétel kell ahhoz, hogy sikerrel neveljünk iszalagot, ezt a gyakorta agresszív növekedésű futónövényt, amely támasztékkal falakra, pergolára futtatható. De használhatunk élő növénytámasztékot is, hogy minél extravagánsabb megjelenést biztosítsunk növényeink számára.

Magvetéshez ősszel gyűjtsük be a bolyhos terméseket, amikor elkezdenek már  barnulni. Az Iszalagról itt olvashat bővebben.

A párosítások, házasítások tárháza szinte kifogyhatatlan, de aranyszabály, hogy a cserjék társításánál a metszési igény hasonló legyen! Feltéve, hogy egyéb környezeti igényeik is hasonlóak. Klasszikusnak számít az iszalag és futórózsa párosítás. A gyökérkonkurencia miatt ültessük az iszalagot alul lyuggatott, vagy alj nélküli nagyobb edénybe. Bokorrózsa esetén az iszalagot háttérnek használhatjuk.

klemátisz-rózsa

Kis kertekben újabban a lomhullató cserjék és alacsony növésű fák koronáját használják az iszalag támasztékaként. A fajtaválasztásnál tartsuk szem előtt, hogy a mi klímánkon csak egy-két, hűvös hegyvidéki klímájú helyen maradnak meg a különleges fajták. A Gazigazító az alábbi ötletet adja fára futtatáshoz: Ha fára szeretnénk futtatni, akkor:

–  ültetőgödröt kiássuk,
– a fára valamilyen hálót rögzítünk, amire a klemátisz fel tud kapaszkodni,
–  a növényt megdöntve behelyezzük a gödörbe,
– ha van lehetőségünk, valamilyen talajtakaró növényt telepítsük a tövéhez, ami árnyékolja a talajt.

Almafa és az olasz iszalag (Clematis viticella) manapság kedvelt megoldás. Nyár közepétől nyíló virágai együtt díszítenek az érő gyümölcsökkel. Klasszikus választás meleg, félárnyékos fekvésbe a 3-4 méter magasra kúszó Clematis viticella ‘Purpurea Plena Elegans’. Ibolyaszínű dupla virágai izgalmas látványt nyújtanak, ha a növényt kis fácskára futtatjuk, vagy más kúszónövénnyel kombináljuk. Koratavasszal gond nélkül 15-20 cm-re visszavágható.

klemátisz-almafa

Ha nagy a kertünk, és lombhullató fáink magasak, kísérletezhetünk erőteljesebb növekedésű iszalaggal is. A Clematis montana akár 10 méter magasra fut, és lenyűgöző képet mutat virágzásban. A hat méter magasra futó Clematis montana ‘Broughton Star’ igazi különlegesség május-júliusban megjelenő, féltelt, rózsaszínű virágaival. Társítsuk bíbor levelű vérbükkel (Fagus sylvatica ‘Purpurea’) vagy bíborkirály korai juharral (Acer platanoides ‘Crimson King’).

Örökzöldekkel is társíthatunk későn virágzó iszalagokat, ha elvirágzás után visszavágjuk őket. Kísérletezzünk vörös-rózsaszín, teltvirágú Clematis ‘Avant-garde’ fajtával. Újdonságként ajánlható az ellenálló, hosszan virágzó Clematis ‘Rosemoor’, amelynek bíborvörös sziromleveleit sárga porzók hangsúlyozzák. Vagy választhatjuk a  Clematis texenensis fajtát, amelynek csillag alakú, világos-ibolya színű virágai tömegesen jelennek meg. A természetesség jegyében futtathatunk illatos iszalagot (Clematis flammula). Apró, krémszínű, csillag alakú virágai mandula illatúak. Magyallal (Ilex aquifolium), különösen tarka levelű fajátval (I. ‘Gold King’) társítva különleges hatás érhető el.

Remek társ a kissé a nyári orgonához hasonló örökzöld táskavirág (Ceanothus sp.). A tavasszal virágzó, nagyvirágú táskavirág fajták jól társíthatók Clematis montanaval, míg a nyári virágzásúakat szépen kiegészíti a Clematis ‘Lawsoniana’. Különleges párosítás a Ceanothus ‘Autumnal Blue’ és a Clematis ‘Ice Blue’. Az utóbbi fehér, kékkel futtatott virágai akár 20 cm átmérőjek, és kontrasztost hatást nyújtanak az apróvirágú táskavirággal. Aki még ennél is merészebb, próbálkozzon a Clematis ‘Empress’ vagy ‘Crystal Fountain’ fajtákkal.

klemátisz-nyári orgona

Nagyszerű a nyáriorgona (Buddleia sp.) és a levendulakék virágú Clematis ‘Arabella’ vagy a sötétbíbor virágú ‘Miranda’ párosítás. További lehetőség az ezüst levelű barkamirtusz (Garrya elliptica) és a bíbor erezetű, közép felé kifehéredő virágú Clematis viticella ‘Palette’ páros.

A bíbor levelű galagonya (Cotinus ‘Royal Purple’) vagy az Amerikai júdásfa (Cercis canadensis ‘Forest Pansy’) izgalmas kontrasztja a Clematis ‘Wisley’-nek vagy a Clematis ‘John Huxtable’-nek. De nagyon jól megy a ‘Comtesse de Bouchaud’ fajtához is. A törpe vérszilva (Prunus x cistena) is több rózsaszín, világos lila virágú, zöld lombú iszalag remek kiegészítője.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

vásárolj virágmagot!