Januárban válogass, február végén vess heirloom paradicsom magot

Olvasd el a heirloom paradicsomokra vonatkozó magvetési, palántagondozási tanácsainkat! Válogass magadnak kedvedre való paradicsom vetőmagvakat a Kertlap kertészeti Webáruházban.

Lehet bármilyen kicsi a kerted, nem mondasz le a paradicsomról! Különösen ajánljuk a figyelmedbe azokat a megőrzött fajtákat, amelyeket sose vontak nagyüzemi termesztésbe, vagy már nem termesztik nagyüzemben. Ezek szabadbeporzású, örökség (heirloom) fajták. Közöttük a legkülönbözőbb méretű, színű paradicsomokat találhatsz.

ökörszív paradicsom

Heirloom paradicsomok vetése

Ha már beszerezted a kedvenc heirloom fajtádat, február vége felé el is vetheted ezeket az általában folyton növő, folyamatosan a fagyokig termő fajtákat. Vetés előtt nem árt egy éjszakára a magvakat beáztatni kézmeleg vízbe, még inkább kézmeleg kamillateába, az utóbbóval fertőtleníted a magvakat, a csávázást helyettesíted. A paradicsom csírázásához könnyű, rostos, nedves közeg, és 20-250C meleg szükséges. Ezért ne próbálkozz hidegágyba vetéssel, mert akár egy hónapot is várhatsz a csírázásra. A talpmeleget biztosíthatja egy radiátor, de még inkább egy melegítőlap. Nagyon fontos a szaporítóközeg laza, rostos szerkezete, és csak másodlagos a tápanyag tartalma.  Öntözéshez is használj kamillateát. Különösen ajánljuk a palántadőlés elkerülésére. Ugyanígy megfelelő a csalántea is, ami nem fertőtlenít, viszont erősíti a növényfalat, és kiegészítő tápanyagként is szolgál jelentős mikroelem tartalma miatt. Cikk ajánlat: A csalán a leghasznosabb gyom

A magvak optimális körülmények között, fedett szaporító tálcában, amely biztosítja a megfelelő páratartalmat, a paradicsom, fajtától függően, 8-20 napon belül kicsíráznak.

Amikor megjelenik a csíranövényke, máris viheted a tálcát világos helyre. Jó hely számára az ablak, a veranda. Amennyiben nem tudsz elég fényt biztosítani a palántáknak, vesd be a LED növénynevelő izzókat, amelyek a Kertlap Kertészeti Webáruházban is kaphatók.

A hőmérséklet már lehet alacsonyabb, 15-20 0C. Amikor a második valódi levélpár is megjelenik, érdemes egyesével cserépbe átültetni a palántát. Cikk ajánlat: A palánta tűzdelve az igazi!

Ha szaporító ládába, sejtes tálcába állított tőzeghengerbe vetettél, megkönnyíted az átültetést, hiszen a hengert csak egyszerűen beemeled a cserépbe. A gyenge gyökerek nem fognak sérülni.  A cserépbe már tápanyagban gazdag, esetleg komposzttal dúsított talaj kerüljön. Öntözhetsz továbbra is csalánteával.

tőzeghenger

Ekkora a palántáknak még több fényre van szüksége. A palántákat ne zsúfold össze, mert ez kedvez a gombabetegségek kialakulásának, ezért úgy tartsd őket, hogy a leveleik ne érjenek össze. A kiültetéssel várj, amíg elmúlik a fagyveszély.

További információkat olvashatsz a „Paradicsomtermesztés házikertben” című cikkünkben.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Jelentkezz Biokertész Tanfolyamra!