Januárban válogass, február végén vess heirloom paradicsom magot

Lehet bármilyen kicsi a kerted, ne mondj le a paradicsomtermesztésről! Olvasd el a heirloom paradicsomokra vonatkozó magvetési, palántagondozási tanácsainkat!

Mi az a “heirloom” paradicsom?

Ha paradicsomtermesztésről van szó, különösen ajánljuk a figyelmedbe azokat a “megőrzött” genetikájú fajtákat, amelyeket sose vontak nagyüzemi termesztésbe, vagy már kimentek a divatból és nem termesztik őket nagyüzemben.
Ezek az úgynevezett szabadbeporzású, az angol nyelvvilágban heirloom-ként (magyarul “örökség”) ismert fajták. A  heirloom genetikájú magok tárházából a legkülönbözőbb formájú, méretű és színű paradicsomokat termő növényeket nevelhetsz. Ezt az édeni (vagy talán paradicsomi?) változatosságot, melyet a szürke, profit orientált fogyasztói társadalmunk kivetett magából, te is segíthetsz megőrizni, a saját örömödre is, hiszen nem csak a külsejükben, de ízükben és textúrájukban is változatos heirloom paradicsomok az étkezőasztalnál is gyorsan a család kedvencévé válhatnak!

Heirloom paradicsomok vetése

Ha már beszerezted a kedvenc heirloom fajtádat, február vége felé el is vetheted őket.
A heirloom paradicsomok általában folytonnövő, folyamatosan (sokszor a fagyokig) termő fajták. Ezért jársz jobban, ha viszonylag korán csíráztatsz, hiszen a fejlettebb növény nagyobb hozamot fog hozni, korábban!
Vetés előtt nem árt egy éjszakára a magvakat beáztatni kézmeleg vízbe, még inkább kézmeleg kamillateába, amivel fertőtleníted őket, ezzel helyettesítve a csávázást, másrészt meggyorsítod a csírázást.
A paradicsom csírázásához könnyű, rostos, nedves közeg, lehetőleg palántaföld, és 20-25°C meleg szükséges. Ezért ne próbálkozz hidegágyba vetéssel, mert akár egy hónapot is várhatsz a csírázásra.
A “talpmeleget” biztosíthatja egy radiátor, de még inkább egy a palántázáshoz optimális hőmérsékletet biztosító talajmelegítő lap!

Nagyon fontos a szaporítóközeg laza, rostos szerkezete, és csak másodlagos annak tápanyag tartalma.
Fertőtlenítés gyanánt az öntözéshez is használhatsz kamillateát! Különösen ajánljuk a fiatal palántákat tizedelő palántadőlés elkerülésére (a palántadőlést hazai viszonyok között az esetek 90 %-ánál a Rhizoctonia solani gombafaj a palántadőlés okozza). Ugyanígy megfelelő öntözésre a csalántea is, ami ugyan nem fertőtlenít, viszont erősíti a növényfalat, és kiegészítő tápanyagként is szolgál jelentős mikroelem tartalma miatt. (Cikk ajánlat: A csalán a leghasznosabb gyom)
A magvak optimális körülmények között, fedett szaporító tálcában, amely biztosítja a megfelelő páratartalmat, fajtától függően, 8-20 napon belül kicsíráznak.

Amikor megjelenik a csíranövényke, máris viheted a tálcát világos helyre.
Jó hely számára az ablak, a veranda.
A paradicsom és chili paprika palánták nevelése során az egyik leggyakoribb probléma a palántanyurgulás (nem tévesztendő össze a palántadőléssel), hiszen téli, illetve kora tavaszi időszakban hazai körülmények között kevés esetben tudunk elég természetes fényt biztosítani fényigényes palántáink számára. Pedig gyökérrendszerét és struktúráját tekintve, egy egészséges, kifejlett növénynek előfeltétele egy egészségesen fejlődő palánta! Amennyiben nem tudsz elég fényt biztosítani a palántáknak, vesd be a nálunk is kapható teljesspektrumú LED növénynevelő lámpát, amely tökéletes megoldás fényigényes palánták neveléséhez, elkerülendő kedvenceink nyurgulását!

Ha több palántát neveltél egy edényben, vagy szaporítóládában, amikor már a második valódi levélpár is megjelenik, érdemes  a palántákat egyesével kiemelni, és külön cserépbe ültetni. Ezt hívják tűzdelésnek. Ebben a korban már ellenállóbbak a kicsik, ilyenkor a hőmérséklet is lehet alacsonyabb, akár 15-20°C. Viszont a cserépbe már tápanyagban gazdag, esetleg komposzttal dúsított talaj kerüljön.
Ekkorra a palántáknak még több fényre van szüksége! Öntözhetsz továbbra is kamilla-, vagy csalánteával. A palántákat ne zsúfold össze, mert ez kedvez az esetleges átfertőzéseknek, ezért úgy tartsd őket, hogy a leveleik lehetőleg ne érjenek össze. A kiültetéssel várj, amíg elmúlik a fagyveszély!

További információkat olvashatsz a „Paradicsomtermesztés házikertben” című cikkünkben!

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi japán metszőeszközök

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa