Így futtatják a kereskedők az anyósnyelvet!

Mi mindent tud az anyósnyelv, és mi mindent szeretnének a kereskedők, ha tudna!

Az agavék (Agavaceae) ) családjába tartozó hengeres anyósnyelv (Sansevieria cylindrica) hazája a trópusi Nyugat-Afrika. Nem régóta vált dísznövényként közismertté. Az anyósnyelv egyetlen csodája az, hogy a leveleinek nincs színe és fonáka, körkörösen nő. Nem azért, hogy gyönyörködjünk benne, hanem a levélfelületét így csökkentve alkalmazkodott valamikor a száraz körülményekhez. Gyöktörzséről vagy orgonasíp szerűen, vagy legyező formában nőnek a hengeres levelek. Nem egy óriás. Díszváltozatai általában 70-80- cm magasak.

anyósnyelv

Bizton mondhatjuk, hogy sokan szeretik, kezdő és haladó növénykedvelők egyaránt. Egyesek szerint magára vigyáz, elviseli a sanyarú, fényszegényebb körülményeket is, legfeljebb igen lelassul a fejlődése. Erre még visszatérünk… Sikeresen szaporítható levéldugványról. Persze a tőosztása az igazi.

Az anyósnyelv több, mint tíz éve kezdte virágkorát élni. Először a távol keleten hódították meg vele a piacot. Koreában például ilyen ajánlás kíséretében értékesítették: Légtisztító, miközben oxigént bocsát ki, (minő csoda, hiszen ez minden fotoszintetizáló növény sajátja), megköti a káros elektromágneses sugarakat. Az utóbbit persze még nem bizonyították tudományos kísérletek, de jól hangzik. Hozzátették azt is, hogy remekül fejlődik árnyékban. Ez persze csúsztatás, hiszen elvegetál inkább, mert sokat kibír szegény, de ez messze van a remekül fejlődéstől. Sőt a levelei foltosak lesznek, esetleg meg is puhulnak.

fonott anyósnyelv

Ugyanis minden híresztelés ellenére az anyósnyelv sem bír ki mindent! Az alacsony hőmérséklet, a hideg vizes öntözés, a tavaszi erős napsütés a levelek kifakulását, elvizenyősödését, és elhalását, valamint gyökérpusztulást okoznak. Ha a növény töve elrothad, és tőből kidől, a növény megfázott, a tünet magas páratartalmú helyen, túlöntözéskor, nagy hőingadozás esetében lép fel. A  fényhiány levélfoltosodást is okozhat.

A kereskedők a legkülönbözőbb kinézetére utaló nevekkel illetik. Valójában sokan már ezért is megvásárolják. Ilyenek a „sárkányfarok” (Dragon Tail), „spagetti”, „ég vonal” (Skyline) stb. A legtutibb amerikai elnevezés a „bölcsesség szarv” (Wisdom Horn). Ez biztosan nem hiányozhat otthonról, ugye?

A növény külleme végül is nem szokványos, bár otthon tartva a zöld hegeres levelek nem állnak olyan katonásan egy idő múlva, mint az üzletben, vásárláskor. Manapság, sokan több bevételt remélnek attól, hogy mindenféle színes, növekedést visszafogó kupakkal törpésítik, igazán giccsbe hajló megjelenést kölcsönözve a növénynek. A karácsonyi időszakban ezek a kupakok csillámtól ragyogtak. Szerencsére viszonylag könnyen eltávolíthatók, de akkor meg minek vegyük meg, ugyebár.  Másik kedvenc eltorzítás, amikor szerencsebambuszt gyártanak belőle, amit otthon már senki sem fog tudni kordában tartani.

gravirozott Sansevieria

Forrás : https://mrplantgeek.com

Sajnos a szobai szanszeviériát (Sansevieria trifasciata) is utolérte a sors keze. Lézergravírozással különböző állatképekkel látták el őket a művészek, mintha nem volna elég a saját mintázata. Hiába halmozni kell az élvezeteket. A díszes szobanövényeket Ausztráliában árulják. Szerencsére nálunk még nem találkozni ezzel a verzióval, bér lehet, hogy ez csak idő kérdése. .

Mi csak annyit kérünk, hogy, kivéve, ha nagyon beleszeretsz egy ilyen megadjusztált növénybe, vegyél olyan anyósnyelvet, amit nem torzítottak el, és hagyd, hogy éljen, viszonylag szabadon!

Cikk ajánlat. Igazi retronövény a szobai szanszeviéria

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil