Húsevő növények teleltetése

Megtudhatjuk többek közt, hogy mindenképpen párás, hűvös helyen kell teleltetnünk a Sarracenia, Drosera töveket; párás és meleg helyen a Dionaea-t és párás, vagy kevésbé párás, és meleg helyen a Pingvicula-t és Nepenthes-t, továbbá megismerkedhetünk a florárium készítés rejtelmeivel is.

Egyre divatosabbak a húsevő növények, más néven rovarfogó növények. A húsevő növények gyakran lápos mocsaras területeken tenyésznek, ahol a nitrogénhiány arra kényszeríti őket, hogy különböző technikákkal elfogják a rovarokat és kinyerjék belőlük a szükséges tápanyagokat.

Mivel nyár végére fejlődnek ki, leginkább ősszel kínálják őket. Tudnunk kell azonban, hogy az ősz második fele, a tél eleje a legtöbb fajnál a nyugalmi időszak kezdete. A megvásárolt növényeket így tulajdonképpen “teleltetni vásároljuk meg”. A megfelelő telelés az egész éves fejlődésük záloga. Nézzük át a kereskedelmi forgalomban leghozzáférhetőbb nemzetségek őszi-téli igényét.

Szakértelmet kíván a fotón is látható kobraliliom (Darlingtonia california) otthoni tartása.

Sarracenia – Kürtvirág

Nyolc faja Észak-Amerikában honos. 0 – 15 °C között a legjobb teleltetni őket. Ősszel még tarthatjuk a szabadban, amíg az éjszakák le nem hűlnek 5 °C alá. Mivel mocsári növény, legjobb, ha áll alatta a víz. A telet világos telelőhelyen töltse, ügyeljünk rá, hogy földje egyenletesen nedves legyen, de ne álljon alatta a víz! Aki meleg szobában próbálja elhelyezni őket, a fűtési idényben mindenképpen tartsa floráriumban, hogy a relatív páratartalom megfelelően magas legyen. Magas hőmérsékleten különösen fontos a lehető legtöbb fény is.

Dionaea – Vénusz légycsapója

A Vénusz légycsapója szintén Észak-Amerikában él. A Sarracenia-hoz hasonló teleltetést kíván. Annyival van könnyebb dolgunk, hogy kis mérete miatt akár a hűtőszekrényben is átvészeli a nyugalmi időszakot, egy kis műanyag dobozban!

Drosera – Harmatfű

A föld számos pontján előfordul, így az egyes fajok igénye nagyon eltérő! Virágboltban gyakorlatilag csak a 15-25°C-os telelést igénylők kaphatók. Még napos ablakpárkányon is jó, ha a rövid nappalokon pót-megvilágítást kapnak, különben nagyon legyengülnek. A meleg szobában állhat alattuk a víz. Feltétlen tartsuk zárt floráriumban, mert 50-55%-os páratartalom alatt 1-2 hét alatt tönkremegy!

Drosera

Drosera

Pinguicula – Hízóka

A Drosera-hoz hasonlóan több csoportja van. Ugyanúgy a melegebb helyen teleltethető fajok a jellemzőbbek a virágboltokban. Úgy tűnik, a pihenést igénylőkkel sem követünk el nagy hibát, ha fűtött helyen telelnek. Erős, jól fejlett tövek a napos ablakban vízbe állítva még a száraz téli szobalevegőt is tolerálják, ám a florárium az igazán biztonságos megoldás. A pót-megvilágítás nem elengedhetetlen, de meghálálják.

Nepenthes – Kancsóka

A kancsóka trópusi eredetű, folyamatos fejlődésű növény. Ha a hőmérséklet, a páratartalom, a megvilágítás erőssége és hossza lehetővé teszi, nálunk is folyamatosan növekedhet. A növény megvilágítása nélkül a rövid nappalok alatt, vagy alacsony páratartalom hatására leáll a kancsóképzés, és lelassul a növények fejlődése. Ilyen esetben nyugodtan lehet a kereskedelemben kapható fajokat és hibrideket a lakótérben tartani télen, mert a növény a 20-30%-os páratartalmú levegőt is tűri. Pót-fény mellett azonban a 60-80% páratartalmat érdemes növényvitrin, télikert, vagy egyéb berendezés segítségével biztosítani, mert akkor nem áll le a csapdák fejlesztése. Állandóan nyirkos, ám levegős ültetőközeget igényel. Nem mocsarakban honos, ezért ne álljon alatta soha az öntözővíz. Érdekességként említhetjük, hogy ha nem engedjük a kancsókban lévő emésztőnedvet kiömleni, vagy esővízzel félig feltöltjük őket, hosszabb életűek a csapdák. Szerencsés esetben ez azt jelenti, hogy tavaszig, a fejlődés újbóli felgyorsulásáig is megmarad pár kancsó!

Nepenthes

Nepenthes

Készítsünk floráriumot

A florárium beépítésére a legmegfelelőbb egy régi üvegballon, vagy egy már nem arra a célra használt akvárium vagy esetleg más üvegedény. A Dekoratív gömb akváriumok is ajánlottak florárium készítésére. Ezek 5, 7, 10, 18.5 l-es méretekben kaphatók. Az üvegballonok zárt, párás körülményeket biztosítanak a növények számára. Előzőleg az üvegballont, akváriumot alaposan tisztítsuk meg, majd következhet a “talaj” keverékének összeállítása. Az üvegedény alját tőzeges földdel, töltsük fel, amelyet virágüzletből szerezhetünk be. Gondoskodnunk kell a megfelelő drénréteg kialakításáról is, ez többnyire kavics és homokszemcsék keverékéből áll. A mocsáriaknak a Novobalt a megfelelő, mert rendkívül alacsony a pH- értéke, és a csapvíz kedvezőtlen tulajdonságait tartósan pufferolja. A Novobalt önmagában, perlit, vagy mészmentes homok, sóder, kőzúzalék adagolásával a jó. A Nepenthesek, epifita Urticularia-k ültetőanyaga is Novobalt alapú keverék, de fenyőkéregzúzalék, vagy más ismert módszerrel az orchideákhoz hasonló, levegős közeggé kell alakítani. A vízelvezetés a drénréteg ellenére sem megoldott, a keletkező pára egy része visszacsapódik az üveg belső falán és lefolyik a talajra. Ezért a floráriumban élő növényeinket csak ritkán szabad öntöznünk. A florárium gondozása is külön ismereteket igényel.

Szeretnél értesülni ha új cikket teszünk közzé?
Iratkozz fel a hírlevelünkre: Hírlevél feliratkozás

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Profi teljes spektrumú növénynevelő LED lámpa

Bactofil